Fantomové napájení

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • RCF ART 9
BorderKeeper
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 03. led 2012 11:35:53

Fantomové napájení

Příspěvek od BorderKeeper » úte 03. led 2012 11:41:21

Ahoj,
koupil jsem si před nedávnem mikrofon Behringer C-1 s pop filtrem na nahrávání hlasu. Jako totální začátečník jsem hledal fantomové napájení a čím víc jsem hledal tím víc mi příjde blbé kupovat si 48V adaptér který mám již doma za 500 korun.

Nemůžete mi poradit jestli má smysl postavit daný napáječ podle schématu za 50 korun a nebo si koupit kvalitní za 500. ´

Díky.

Ruprecht
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 88
Registrován: stř 19. říj 2011 17:43:21
Bydliště: ZČ + JM

Fantomové napájení

Příspěvek od Ruprecht » úte 03. led 2012 11:45:07

Pokud řešíš takový dotaz, tak pro tebe má smysl to postavit.

Uživatelský avatar
KamilV
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1439
Registrován: pon 30. lis 2009 13:10:24
Bydliště: Olomouc

Fantomové napájení

Příspěvek od KamilV » úte 03. led 2012 11:57:10

Kam to pak jde dál? Resp. co máš za preamp?
Protože i ty obyčejnější zvukovky dnes mají preamp s fantomem. Pokud dál v cestě není kvalitní předzesilovač (ext. zvukovka, mix...), tak je stejně jedno čím ten mikrofon budeš "živit". A pokud dál v cestě něco slušného je, bude to asi fantom mít, ne?

sledge
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 1035
Registrován: pát 09. črc 2010 15:57:29

Fantomové napájení

Příspěvek od sledge » úte 03. led 2012 12:09:53

Jo, kamaráde, za těch 50 Kč neseženeš ani to trafo...

Ale po pravdě mi není jasné, jak to úplně myslíš:
...čím víc jsem hledal tím víc mi příjde blbé kupovat si 48V adaptér který mám již doma za 500 korun....
...má smysl postavit daný napáječ podle schématu za 50 korun a nebo si koupit kvalitní za 500....
To jako adaptér již doma máš? Pokud ano, proč bys ho kupoval? Pokud ne, tak nějaké tráfko koupit musíš, a za 50 Kč to rozhodně nebude...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

BorderKeeper
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 03. led 2012 11:35:53

Fantomové napájení

Příspěvek od BorderKeeper » úte 03. led 2012 12:24:00

KamilV píše:Kam to pak jde dál? Resp. co máš za preamp?
Protože i ty obyčejnější zvukovky dnes mají preamp s fantomem. Pokud dál v cestě není kvalitní předzesilovač (ext. zvukovka, mix...), tak je stejně jedno čím ten mikrofon budeš "živit". A pokud dál v cestě něco slušného je, bude to asi fantom mít, ne?
Jelikož zvuk půjde na internet, bylo mi řečeno že mám vynechat externí zvukovku a zapojit to přímo do zvukové karty v počítači. Tím pádem potřebuji jen to napájení.
sledge píše:To jako adaptér již doma máš? Pokud ano, proč bys ho kupoval? Pokud ne, tak nějaké tráfko koupit musíš, a za 50 Kč to rozhodně nebude...
Mám jich doma hromadu a rozhodně jsem schopný nějaký najít. Pokud ne tak nákupní cena nebude 500 korun což byl nejlevnější fantom. napáječ který jsem sehnal.
http://hudebnisvet.cz/behringerps400-p- ... 47_577_629

Jediný strach mám z toho, že nevím jak to přesně funguje a mám strach dát to nějakému kutilovi do ruky s tím že je tam něco víc, než se zdá.

Uživatelský avatar
pavlii
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 397
Registrován: úte 06. říj 2009 11:00:25
Bydliště: Hostivice
Kontaktovat uživatele:

Fantomové napájení

Příspěvek od pavlii » úte 03. led 2012 14:05:29

Docela mě občas fascinuje, kdo nebo co dává jisté typy "rad" :lol: Já bych to nekomplikoval - pokud máš externí zvukovku s mikrofonním předzesilovačem a Phantom napájením, tak pracuj s ní a nekomplikuj si život zbytečnostmi.

P.
Obrázek
home recording: Cubase VST/32 5.2, SX3.1, C5.5 WaveLab 4, 6, 7 / Dynaudio BM6 + A500 / Yamaha DSP Factory / Yamaha AW2400 / Yamaha MOTIF ES 8

BorderKeeper
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 03. led 2012 11:35:53

Fantomové napájení

Příspěvek od BorderKeeper » úte 03. led 2012 16:48:11

pavlii píše:Docela mě občas fascinuje, kdo nebo co dává jisté typy "rad" :lol: Já bych to nekomplikoval - pokud máš externí zvukovku s mikrofonním předzesilovačem a Phantom napájením, tak pracuj s ní a nekomplikuj si život zbytečnostmi.

P.
Kdybych ji měl tak bych vás ani neobtěžoval zbytečnými otázkami. Jde o to že nemám extertní zvukovku ani fantomové napájení a proto jsem se ptal jestli jde a je bezpečné zapojit pomocí schématu mikrofon k trafu na střídavě 48V.

Uživatelský avatar
Hubert
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 175
Registrován: pát 24. čer 2011 8:19:19

Fantomové napájení

Příspěvek od Hubert » úte 03. led 2012 17:37:02

Koupil bych si asi spíš koupil nějakej ten napaječ. bude na tom líp kvalitou i bezpečnostně.
Mimochodem, spousta kondíků na live má možnost napájení devítkou baterkou (AKG C100S, RODE M3) - kvalitou jsou na tom možná i líp. Hubert
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.

BorderKeeper
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 03. led 2012 11:35:53

Fantomové napájení

Příspěvek od BorderKeeper » úte 03. led 2012 17:41:31

Hubert píše:Koupil bych si asi spíš koupil nějakej ten napaječ. bude na tom líp kvalitou i bezpečnostně.
Mimochodem, spousta kondíků na live má možnost napájení devítkou baterkou (AKG C100S, RODE M3) - kvalitou jsou na tom možná i líp. Hubert
Bohužel už mikrofon vyměnit nemůžu. A jsem s ním i celkem spokojený. Jak to ale myslíš bezpečnostně? Pokud jak jsem viděl je to jen obyčejný zesilovač, nemá se snad na tom nic pokazit.
Zkrátka bojuji zuby nehty proti myšlence že zaplatím 500 korun za předražené trafo.

Ruprecht
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 88
Registrován: stř 19. říj 2011 17:43:21
Bydliště: ZČ + JM

Fantomové napájení

Příspěvek od Ruprecht » úte 03. led 2012 18:23:48

jestli jde a je bezpečné zapojit pomocí schématu mikrofon k trafu na střídavě 48V.
Takhle to nefunguje. To není jenom trafo.

Fantomové napájení je stejnosměrné, 48VDC, dobře filtrované a stabilizované. Takový DC adaptér s největší pravděpodobností nemáš. Takže budeš potřebovat aspoň

trafo 230/35-40V
usměrňovací diody
filtrační kondenzátory
stabilizátor 48V
dva STEJNÉ kvalitní oddělovací kondenzátory
dva STEJNÉ odpory (stejné aspoň na 0,1%, čím stejnější, tím lepší)
aspoň jeden konektor XLR
krabičku.

Dobré by bylo dát to třeba i na plošňák :wink:

Jelikož je to zařízení napájené ze sítě, měl by ho vyrobit někdo s padesátkou.

Utrať 500 a dál to neřeš.

Egestas
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 279
Registrován: pát 01. dub 2011 6:40:27

Fantomové napájení

Příspěvek od Egestas » úte 03. led 2012 18:33:38

Pozor fantomové napájení není 48V trafo připojené na mikrofon [-X jak jsem z tvé řeči pochopil ze si myslíš :shock:
Napětí musíš nejprve usměrnit, vyhladit a pak teprve připojit do obvodu fantomového napáječe. Ten se v nejjednodušší formě dá realizovat nějak takto : http://en.wikipedia.org/wiki/File:Phantom_power.svg Problematika fantomového napájení je probírána například zde : http://www.new-line.nl/?i=61

Ale být tebou tak jdu a koupím fantomový napaječ, případně ext. zvukovku s fantomem :idea:

PS: Ruprecht byl jsi rychlejší :lol:
SC SI performer2+mini stagebox32
SM58 D5 SM57 AKG D112 AKG C5 Opus 83
EM151 MT18SUB ART315 EV ELX115P EV ELX118P pv2600
SC Belden Neutrik Amphenol

BorderKeeper
Nováček fóra
Nováček fóra
Příspěvky: 5
Registrován: úte 03. led 2012 11:35:53

Fantomové napájení

Příspěvek od BorderKeeper » úte 03. led 2012 19:36:56

Ehm. Dám na vás a koupím napáječ. Do tohohle se rozhodně pouštět nehodlám.

Díky moc za váš čas

EDIT: Nápáječ #-o ne zesilovač
Naposledy upravil(a) BorderKeeper dne úte 03. led 2012 20:27:58, celkem upraveno 1 x.

Ruprecht
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 88
Registrován: stř 19. říj 2011 17:43:21
Bydliště: ZČ + JM

Fantomové napájení

Příspěvek od Ruprecht » úte 03. led 2012 19:44:49

Napaječ sice není zesilovač, ale nešť :wink:

Šupi
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 19
Registrován: sob 30. čer 2012 20:50:20
Bydliště: Benešov u Prahy
Kontaktovat uživatele:

Fantomové napájení

Příspěvek od Šupi » stř 03. říj 2012 21:20:33

Nechci zakládat novej topic,tak píšu sem.

Vadí když bude u dynamickýho mikrofonu zapnutý phantomový napájení? Na netu jsem našel několik názorů (resp. 2 - vadí a nevadí) :D. Jak to tedy je? Nezáleží náhodou taky na tom jestli je mikrofon symetricky nebo nesymetricky zapojenej? Díky

Gustav
Uživatel
Uživatel
Příspěvky: 453
Registrován: ned 19. úno 2006 14:37:28
Bydliště: Praha

Fantomové napájení

Příspěvek od Gustav » stř 03. říj 2012 21:41:36

:!: Tak na Sym. opravdu záleží, mikrofony musí být už kvůli rušení zapojené 3 vodičově.
pak Trvalý Fantom , je NEškodný leč zbytečný = G.

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“