Rychlejší náhrada za šrouby pro uchycení v racku - existuje?
-
- Reklama
Rychlejší náhrada za šrouby pro uchycení v racku - existuje?
Mám v rackové skříni pár věcí, které málokdy za rok potřebuju jinde. Protože to skutečně není často, neoplatí se mi ty věci kupovat znovu. Na druhou stranu je ale trochu otravné to šroubat ven, zašroubovávat do přenosného racku, pak zas zpět. Navíc u skříně musí být ideálně dva, aby jeden zezadu držel matice.
Nesetkali jste se někdo s nějakým "rychloupínákem"? Existuje něco takového? Ideálně abych jen zepředu 4x (v každém rohu) cvakl a jednotka byla volná.
Když nic jiného, tak už přemýšlím o přilepení matic napevno a zepředu mít odloženou AKUčku...
Nesetkali jste se někdo s nějakým "rychloupínákem"? Existuje něco takového? Ideálně abych jen zepředu 4x (v každém rohu) cvakl a jednotka byla volná.
Když nic jiného, tak už přemýšlím o přilepení matic napevno a zepředu mít odloženou AKUčku...
- jerry.hadr
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Rychlejší náhrada za šrouby pro uchycení v racku - exist
castecne by mohly pomoct rackove profily s pripravenymi ctvercovymi dirami s pevnou rozteci. Do nich se nacvaknou ctvercove matice, takze nemusis nic drzet, jen sroubujes. Ja vozim standardne na akce svycarak s krizovym sroubovakem, aku bych asi tahat nechtel. Ovsem kdyz vis, ze budes muset neco vydloubnout z racku, tak si tu akusu vezmes, no ni?
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Volné matice jsou samozřejmě opruz, chce to používat rackový profil, který je drží a šrouby dlouhé akorát, pak to ani s tím švýcarákem není tak hrozné. Nevybavuju si, že bych viděl nějaké rychloupínání, ono ho není snadné udělat tak, aby to drželo i pod velkým tahem třeba 1U zesilovače neuchyceného vzadu a bez vůle. Navíc je tam místa tak právě na šroub.
Pokud je to stále to samé a na stejném místě, tak by možná (ošklivým) řešením bylo nechat v racku zašroubované a zalepené svorníky a na ně dotahovat zvenčí křídlovými, rýhovanými apod maticemi rukou, ovšem může vadit jeho přesahující okraj.
H.M.
Pokud je to stále to samé a na stejném místě, tak by možná (ošklivým) řešením bylo nechat v racku zašroubované a zalepené svorníky a na ně dotahovat zvenčí křídlovými, rýhovanými apod maticemi rukou, ovšem může vadit jeho přesahující okraj.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Skřín je železná a nedokážu si představit, že bych nějak zasahoval do profilů. Ty tam jsou takové, že mají dírky předchystané po 1 U, ale matice se zezadu zacvaknout nedají (nevím, proč to nenavrhli rovnou se závity v dírkách...)
Pokusím se tedy zezadu uchytit ty matice, lepení asi neudrží ten tah při šroubování, ale malý svár elektrikou by snad mohl. Zepředu by pak byly ideální šroubky s motýlkem. Pokud existují... Přesah dopředu mi nevadí.
Pokusím se tedy zezadu uchytit ty matice, lepení asi neudrží ten tah při šroubování, ale malý svár elektrikou by snad mohl. Zepředu by pak byly ideální šroubky s motýlkem. Pokud existují... Přesah dopředu mi nevadí.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To máš v nějaký pevný instalaci? Tak tam dej jen rackovou polici/e a polož to na ně bez šroubování, nebo jen na dva šrouby.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Jo. Racková police už mě taky napadla, ale nevejde se. Police sežere cca 1 mm na každé straně (tloušťka plechu) a pak už je ta rozteč bočnic malá.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

A co nýtovací matice ? Na tu stačí správný průměr díry a správné nářadí, to se dá obvykle vypůjčit tam , kde je i prodávají. Rozhodně bych preferoval před lepením a určitě je to čistší a bezpečnější, než v racku svařovat.
Šroub se dá i obejít použitím křídlové matice a svorníku, ale podle mne je jednodušší tam dát torxy nebo inbusy a klíč mít třeba rovnou v racku přilepený gafou, na magnetickém držáku, v šuplíku atd.
H.M.
Šroub se dá i obejít použitím křídlové matice a svorníku, ale podle mne je jednodušší tam dát torxy nebo inbusy a klíč mít třeba rovnou v racku přilepený gafou, na magnetickém držáku, v šuplíku atd.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
janek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Keby si tu policu dal hore nohami, nepomohlo by to (ze by bola nasroubovana pod tym zariadenim)?KamilV píše:Jo. Racková police už mě taky napadla, ale nevejde se. Police sežere cca 1 mm na každé straně (tloušťka plechu) a pak už je ta rozteč bočnic malá.
-
MADMAX
to je strašný, jak jsou některý kolegové líný.
Přehazuju mašiny z racku do racku třeba i několikrát za měsíc. Ovšem mám kvůli tomu ve velkém racku Al lišty na posuvné matice, které jsou přidržovány na svém místě gumovým páskem vloženým v drážce lišty (ADAM HALL 6162), takže po vytočení šroubů zůstanou matice na svých místech. Další prostá možnost je položit si rack "na záda"... A používám teda M6 imbusy a teflonové podložky z FABORY, imbusový šroubovák NAREX anebo elektrického Black'n'Deckera... 
Nevím, zda je to lenost, nebo z tvé strany šílenost, že to děláš několikrát za měsíc
, ale:
- jak jsem psal, není to v racku, který bych si jakkoliv položil, je to zaplněná železná skříň, kterou ani jeden člověk nezvedne
- lišty jsou tam pevně dány, silou je měnit nebudu
- v tomto případě nejde do kolejnic ani nic vložit, je to jen děrovaný vinkl
- jak jsem psal, není to v racku, který bych si jakkoliv položil, je to zaplněná železná skříň, kterou ani jeden člověk nezvedne
- lišty jsou tam pevně dány, silou je měnit nebudu
- v tomto případě nejde do kolejnic ani nic vložit, je to jen děrovaný vinkl
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Asi osm roků používám Euromodule: http://www.euromodule.fi/e/extension.html
Mimo jiné tomu matky nevypadávají, ani nekloužou, docela pěkně se rozšiřuje a životnost mně překvapila nejvíc.
Jeden jsem dostal už jetej a jediný, co po těch letech bylo nutný udělat, bylo dotažení některých šroubů.
Co by Ti mohlo z tohoto pomoci, je lišta s kamenama - mám to v jednom "jakoracku" provizorně přilepené oboustrannou páskou snad pět roků...
Myslím, že jsem je kupoval samostatně, protože jsem potřeboval na zadní stranu něco přišroubovat.
Mimo jiné tomu matky nevypadávají, ani nekloužou, docela pěkně se rozšiřuje a životnost mně překvapila nejvíc.
Jeden jsem dostal už jetej a jediný, co po těch letech bylo nutný udělat, bylo dotažení některých šroubů.
Co by Ti mohlo z tohoto pomoci, je lišta s kamenama - mám to v jednom "jakoracku" provizorně přilepené oboustrannou páskou snad pět roků...
Myslím, že jsem je kupoval samostatně, protože jsem potřeboval na zadní stranu něco přišroubovat.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
ja si myslim, ze tam asi budete mat listu podobnu tim prvym dvom na tejto stranke
http://eshop.prodance.cz/al--plastove-p ... c-914/p-4/
a ku tomu ponukaju matice v klietke (ako tu uz niekto spominal)
http://eshop.prodance.cz/srouby--matice ... c-912/p-1/
A skrutka s kridlami, v thomane som kupil ale vacsie urcene na ine, tak asi by trebalo pootravovat v zeleziarstvach, teraz sa mi akosi nechce hladat strojnicke tabulky a normy...
Alebo este taka moznost zobrat dlchsiu skrutku so sesthrannou hlavou (M6) a kridlovu maticu s vacsim priemerom zavitu (odhadujem M8) navliect na nu a dotiahnut ju zas spravnou sesthrannou maticou (M6) a tu hlavicku skrutky.
Treba aby som kreslil aj obrazok?
Ale pravda predpoklad aby ta kridlovka sa dala v tom racku otacat, teoreticky by sa tiez ta kridlovka mohla privarit na tu skrutku, ked ste uz chceli privarat.
http://eshop.prodance.cz/al--plastove-p ... c-914/p-4/
a ku tomu ponukaju matice v klietke (ako tu uz niekto spominal)
http://eshop.prodance.cz/srouby--matice ... c-912/p-1/
A skrutka s kridlami, v thomane som kupil ale vacsie urcene na ine, tak asi by trebalo pootravovat v zeleziarstvach, teraz sa mi akosi nechce hladat strojnicke tabulky a normy...
Alebo este taka moznost zobrat dlchsiu skrutku so sesthrannou hlavou (M6) a kridlovu maticu s vacsim priemerom zavitu (odhadujem M8) navliect na nu a dotiahnut ju zas spravnou sesthrannou maticou (M6) a tu hlavicku skrutky.
Treba aby som kreslil aj obrazok?
Ale pravda predpoklad aby ta kridlovka sa dala v tom racku otacat, teoreticky by sa tiez ta kridlovka mohla privarit na tu skrutku, ked ste uz chceli privarat.
Nee, kdyby to byla lišta na nacvakávání matek, bylo by hej.
Je to liště s kulatými průvrty.
Nakonec jsem to vyřešil takhle:
u té staré železné skříně jsem v místech, kde jsou vytahované přístroje, přivařil elektrikou matky zezadu té lišty. Jenom na dvou bodech, ale zatím při šroubování drží.
Práce je s tím podobně pohodlná, jako u nacvakávacích matek.
Pak jsem řešil ještě jeden rack, kde je lišta na posuvné kameny. Protože se mi nechtělo ji vyměňovat (ale v tomto případě by to šlo lehce), udělal jsem z takových těch "tlustých hranatých špejlí" rozpěry mezi matky. Tím, že je to vycpané odspodu, nesjíždějí kameny po vyjmutí prostředního přístroje.
Nevýhoda by byla, kdybych chtěl např. 2U přístroj vyměnit za 2 přístroje 1U. Musel bych předělat celý sloupek. Do budoucna to ale nevypadá, že by to mělo nastat.
Je to liště s kulatými průvrty.
Nakonec jsem to vyřešil takhle:
u té staré železné skříně jsem v místech, kde jsou vytahované přístroje, přivařil elektrikou matky zezadu té lišty. Jenom na dvou bodech, ale zatím při šroubování drží.
Práce je s tím podobně pohodlná, jako u nacvakávacích matek.
Pak jsem řešil ještě jeden rack, kde je lišta na posuvné kameny. Protože se mi nechtělo ji vyměňovat (ale v tomto případě by to šlo lehce), udělal jsem z takových těch "tlustých hranatých špejlí" rozpěry mezi matky. Tím, že je to vycpané odspodu, nesjíždějí kameny po vyjmutí prostředního přístroje.
Nevýhoda by byla, kdybych chtěl např. 2U přístroj vyměnit za 2 přístroje 1U. Musel bych předělat celý sloupek. Do budoucna to ale nevypadá, že by to mělo nastat.