Odstranění zpětné vazby
-
- Reklama
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Odstranění zpětné vazby
Zdravím, sem tu zase.... 
Tentokrát bych chtěl vyřešit zpětnou vazbu na odposlechu. Hlavně teda v sálech nemůžeme zesílit odposlechy tak jak bychom si představovali protože začnou vazbit. Mikrofony máme myslím vcelku slušný, jsou to Audixi od 50 po om 3 a jeden Samson. Ale zkoušel sem i om 11 i Shure, bez rozdílu. Spíš asi půjde o ty odposlechy si myslím. Jsou to normální šmejdový aktivní reproboxy. Ty nejlevnější který se dali na netu sehnat. Ze začátku kapely sem to nijak moc neřešil. Teď už jsme trošku dál tak bych to chtěl napravit. Zvukař říká, že si máme pořídit bezdráty do sluchátek, ale já bych raději klasický odposlechy. Otázka tedy zní: Je ta vazba odposlechama a jaký případně koupit jiný, aktivní, dostačující a ne zbytečně drahý? Předem díky za rady. Kapela sme klasická zábavovka, bicí, basa kytary, klávesy, zpěvy.
Tentokrát bych chtěl vyřešit zpětnou vazbu na odposlechu. Hlavně teda v sálech nemůžeme zesílit odposlechy tak jak bychom si představovali protože začnou vazbit. Mikrofony máme myslím vcelku slušný, jsou to Audixi od 50 po om 3 a jeden Samson. Ale zkoušel sem i om 11 i Shure, bez rozdílu. Spíš asi půjde o ty odposlechy si myslím. Jsou to normální šmejdový aktivní reproboxy. Ty nejlevnější který se dali na netu sehnat. Ze začátku kapely sem to nijak moc neřešil. Teď už jsme trošku dál tak bych to chtěl napravit. Zvukař říká, že si máme pořídit bezdráty do sluchátek, ale já bych raději klasický odposlechy. Otázka tedy zní: Je ta vazba odposlechama a jaký případně koupit jiný, aktivní, dostačující a ne zbytečně drahý? Předem díky za rady. Kapela sme klasická zábavovka, bicí, basa kytary, klávesy, zpěvy.
Re: Odstranění zpětné vazby
Ahoj, nezaznělo to hlavní - jaký máte odposlechy?
V případě investice do nových nezaznělo to druhé hlavní - jakej je rozpočet na kus?
Doporučím pár kroků:
1) Nekomprimuje zvukař zpěvy přespříliš?
2) Vypískejte si vazbu před koncertem a nastavte si podle toho ekvalizér
3) Ztište si podium (tlumítka pod činely, kytary ze stran, atd.)
4) Fyziku neoblbnete, čím víc dáš do mikrofonu, tím víc se ti z odposlechu vrátí (ticho nenazvučíš)
EDIT:
5) Nevím, jak moc se hýbete po podiu, ale je dobrý si v rámci toho pohybu zjistit, kam s mikrofonem můžeš a kam už radši ne.
PS: Superkardioda a Hyperkardioda mají sice větší útlum mimo osu, ale na 180° berou oproti kardiodě celkem dost. Podívej se do brožury k jednotlivým mikrofonům, jak je vůči odposlechu nejlíp umístit.
V případě investice do nových nezaznělo to druhé hlavní - jakej je rozpočet na kus?
Doporučím pár kroků:
1) Nekomprimuje zvukař zpěvy přespříliš?
2) Vypískejte si vazbu před koncertem a nastavte si podle toho ekvalizér
3) Ztište si podium (tlumítka pod činely, kytary ze stran, atd.)
4) Fyziku neoblbnete, čím víc dáš do mikrofonu, tím víc se ti z odposlechu vrátí (ticho nenazvučíš)
EDIT:
5) Nevím, jak moc se hýbete po podiu, ale je dobrý si v rámci toho pohybu zjistit, kam s mikrofonem můžeš a kam už radši ne.
PS: Superkardioda a Hyperkardioda mají sice větší útlum mimo osu, ale na 180° berou oproti kardiodě celkem dost. Podívej se do brožury k jednotlivým mikrofonům, jak je vůči odposlechu nejlíp umístit.
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ted nevím jestli jsou to přesně ony, ale myslím, že jo. http://www.muzikant.cz/zbozi-skladem/sk ... -56408.php A v případě koupi nových cena za kus... težko říct, je to vcelku jedno, chcu aby to fungovalo, ale samozřejmě co nejlevněji. Třeba se mi líbí toto. http://www.muzikant.cz/zbozi-skladem/la ... -38034.php
Nebo podle čeho vybírat odposlechy? Já myslím, že podium máme docela v pohodě. Ve zkušebně nám tyto boxy stačí, ale na podiích vesnických kulturáků kde je to kolikrát jak v jeskyni to prostě vazbí, slyšíme se víc z venku než z odposlechů. Na podiu s mikrofonem chodí jen zpěvačka, zbytek i hrajeme takže mikrofony jsou ve stojanech.
Nebo podle čeho vybírat odposlechy? Já myslím, že podium máme docela v pohodě. Ve zkušebně nám tyto boxy stačí, ale na podiích vesnických kulturáků kde je to kolikrát jak v jeskyni to prostě vazbí, slyšíme se víc z venku než z odposlechů. Na podiu s mikrofonem chodí jen zpěvačka, zbytek i hrajeme takže mikrofony jsou ve stojanech.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Už jsi si sečetl ceny obou těch "výhodných nákupů" a podíval se, co jsi za to mohl mít ? Proč furt trváš na tom, že všechno musí být co nejlevnější, když se ti to už nepěkně vymstilo ? Mně se třeba to Laney už od pohledu hrubě nelíbí, horna je v podstatě neschopná skutečné funkce (všimni si, jak vypadá dneska 90% horen, tohle je model roku cca 1980, nejde o módu, ale o fyziku, vztah mezi rozměrem a kmitočtem), udávaných 150W je za ty peníze snad výsměch a co bude uvnitř za reproduktory je lepší ani nehádat - nějaké to Laney jsem už v ruce měl.
S předchozími radami se dá zcela souhlasit, akorát jsou všechny dost málo platné, když budete stále mít mizerné bedny. Některé nedostatky beden jsou elektronicky i jinak nekorigovatelné. Naopak slušné monitory zmenší nároky na všechno kolem, včetně prostoru a obsluhy.
H.M.
S předchozími radami se dá zcela souhlasit, akorát jsou všechny dost málo platné, když budete stále mít mizerné bedny. Některé nedostatky beden jsou elektronicky i jinak nekorigovatelné. Naopak slušné monitory zmenší nároky na všechno kolem, včetně prostoru a obsluhy.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já vím, ale ty bedny byla první věc co sem kdysi kupoval když sem založil kapelu. Byl sem rád, že sme měli aspoň něco do zkušebny. Ok tak Laney ne, tak co? A nemyslím jako, že to musí být co nejlevnější, ale myslím to tak abych nekoupil zbytečně předraženou bednu.
Naposledy upravil(a) swistak dne pon 28. říj 2013 16:53:36, celkem upraveno 1 x.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Zkus si nejdřív vyjasnit, co to znamená "zbytečně drahý". dokud si budeš myslet, že stačí, aby se dalo na internetu najít něco trochu podobného za míň, tak je každá rada "drahá" 
Samozřejmě taky jde o to, co je PA, jaké jsou akce (slyšet se víc z PA je opravdu špatně) a kolik těch monitorů máte nebo chcete mít, případně jestli mají fungovat ještě jako něco jiného. Ovšem ty časy, kdy k ničemu jinému už nepoužitelná bedna šla na zem jako monitor, jsou doufám nenávratně pryč.
H.M.
Samozřejmě taky jde o to, co je PA, jaké jsou akce (slyšet se víc z PA je opravdu špatně) a kolik těch monitorů máte nebo chcete mít, případně jestli mají fungovat ještě jako něco jiného. Ovšem ty časy, kdy k ničemu jinému už nepoužitelná bedna šla na zem jako monitor, jsou doufám nenávratně pryč.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Máme 4, ale stačilo by mi vyměnit naše dva ve předu, zbytek kapely je spokojeno s tím jak se slyší, jen já a zpěvačka se málo slyšíme, zbytek dělá jen vokály. Takže by se jednalo o dva kusy a myslím, že k ničemu jinýmu by je potřeba nebylo. A ta cena, říkal sem si tak okolo 10 000 kus, pokud se dá vůbec do této ceny něco použitelnýho sehnat...
A není možný, že jde i ta vazba ze sálu? Víš, kterej mikrofon ti vazbí? Víš, s kým ti ten mikrofon vazbí?
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To ne, vazbí právě můj a zpěvačky vlastně dva hlavní zpěvy. Nebo ono nám to vlastně nevazbí, ale jen proto, že máme prostě zeslabený odposlechy tak, že se málo slyšíme.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pozor, Audix F50 má zezadu minimální útlum, než jsem se podíval do manuálu, tak mi dokázali docela dost zatopit.
Laney, jestli je aktivní verze totožná s pasivní, pak tam je piezo a něco podobnýho Eminenci Beta, výhybka je pak jen RC článek na piezo, 15" jede celý pásmo. Pasivky nebyly až tak tragický na začátek, ale po přestavbě na EM151 je rozdíl propastnej.
Určitě je potřeba ekvalizace.
Jinak za 10k se už dají sehnat třeba ART 310A, možná i nový, nebo lehce jetý, případně ART 312A.
Pokud potřebujete nebo používáte jen 2 monitorové cesty, vážně bych zvážil pasivní verzi monitorů + zesilovač, daly by se totiž vyřešit všechny 4 odposlechy.
Laney, jestli je aktivní verze totožná s pasivní, pak tam je piezo a něco podobnýho Eminenci Beta, výhybka je pak jen RC článek na piezo, 15" jede celý pásmo. Pasivky nebyly až tak tragický na začátek, ale po přestavbě na EM151 je rozdíl propastnej.
Určitě je potřeba ekvalizace.
Jinak za 10k se už dají sehnat třeba ART 310A, možná i nový, nebo lehce jetý, případně ART 312A.
Pokud potřebujete nebo používáte jen 2 monitorové cesty, vážně bych zvážil pasivní verzi monitorů + zesilovač, daly by se totiž vyřešit všechny 4 odposlechy.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
swistak
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ne, máme 4 odposlechový cesty, ale mě by stačilo vyměnit dvě hlavní. To znamená kdyby se předělávalo na pasiv tak bych potřeboval 4.
Já su teda osobně zastánce aktivních, myslím, že je s tím mín starostí, ale hlavně když už bych kupoval nový, tak bych chtěl aby to vypadalo jako monitor a ne jak klasická aktivka, která ani určitě není tak nasměrovaná jak by měla být. Jen pro info, co by obnášelo předělání na pasiv? Musí být na každou cestu zvlášť zesilovač? Vždyť to musí být všechno podstatně dražší a složitější než aktiv ne?
Já su teda osobně zastánce aktivních, myslím, že je s tím mín starostí, ale hlavně když už bych kupoval nový, tak bych chtěl aby to vypadalo jako monitor a ne jak klasická aktivka, která ani určitě není tak nasměrovaná jak by měla být. Jen pro info, co by obnášelo předělání na pasiv? Musí být na každou cestu zvlášť zesilovač? Vždyť to musí být všechno podstatně dražší a složitější než aktiv ne?
Pokud máš zájem, napiš mě SZ. Mohl bych ti pomoct, jsem poměrně zblízka.
Pomoct s čím, jak? Aspoň stručně popiš, takhle se tady otázky a problémy přeci neřeší...
administrátor, moderátor
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
- řešit 4 odposlechový cesty je asi lepší aktivemswistak píše:Ne, máme 4 odposlechový cesty, ale mě by stačilo vyměnit dvě hlavní. To znamená kdyby se předělávalo na pasiv tak bych potřeboval 4.
- chceš aby to vypadalo, nebo aby to hrálo, a přitom to moc nestálo, to jsou věci který moc do sebe nejdou, spousta beden (hlavně plastovejch) vč. ARTů je dělaná aby mohla být jak na stojáka, tak na ležáka, buď přímo skeletem, nebo podstavcema.
- úhlování, co se týká bedny je to řešeno skeletem/podstavcem, co se týká vyzařovacích úhlů, pak pokud má třeba bedna na stojáka 90/50, na ležáka má 50/90. A to je u monitoru přeci žádaný aby byl slyšet ať jseš od bedny metr nebo tři. Ale "neměl by ho slyšet" už spoluhráč vedle, který na to má přeci svůj monitor
- aktiv/pasiv, už se to tu řešilo, každej má svoje výhody i nevýhody. Pasiv získává na větší variabilitě použití komponentů, zálohování a třeba právě, když se na kanál zapojí bedny 2, jeho hlavní nevýhodou je asi váha a prostor. Aktiv je skladnější, má už řešený nějaký svůj procesing (ale EQ se stejně nevyhneš), často je i v BiAmpu, zase když ti klekne zesilovač, tak máš celou bednu odstavenou.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
MADMAX
Swistáku, nezlob se, ale ty jseš vážně lama. Ale přesto Ti poradím: existuje věc, která se jmenuje grafický ekvalizér. Doporučuju rovnou koupit nějaký, který bude použitelný, tzn. bude mít 30 pásem (nikoli 10 nebo 15) a dlouhé slidery - dbx1231, Ashly GQX-3102, v nouzi holt i ten Behringer FBQ6200. Zapojí se mezi výstup pultu a vstup zesilovačů pro odposlech, no a hledáš 3 frekvence, na kterých to nejvíc vazbí - ty potom stáhneš (při stažení více než 3 pásem je pak už zvuk většinou moc vykuchaný a "nemluví to".) Zpravidla se tím dá získat 3-6 dB hlasitosti odposlechů navíc.