Jak nejlépe nazvučit housle (folk-metal)
-
- Reklama
-
pavellkrenek
- Nováček fóra

Jak nejlépe nazvučit housle (folk-metal)
Zdravím, potřebuji nazvučit housle pro folk-metalovou kapelu a chci se zeptat, co se jeví v současnosti jako nejlepší způsob? Nutno podotknout, že dosud jsem hrál na housle prakticky jen akusticky, takže s tím nemám moc zkušenost.
Pročetl jsem několik diskuzních fór a dozvěděl se, že patrně nejlepší je užít něco jako Shadow SH945 NFX-V, SHADOW SH 3000, nebo elektromagnetický snímač od Jana Šlapáka. No a tak se chci zeptat, co z toho zvolit, jaká jsou pro a proti a jaké máte kdo zkušenosti? Případně jestli se neobjevilo na trhu něco lepšího - přeci jen ty diskuze byly většinou minimálně čtyři roky staré...
Pročetl jsem několik diskuzních fór a dozvěděl se, že patrně nejlepší je užít něco jako Shadow SH945 NFX-V, SHADOW SH 3000, nebo elektromagnetický snímač od Jana Šlapáka. No a tak se chci zeptat, co z toho zvolit, jaká jsou pro a proti a jaké máte kdo zkušenosti? Případně jestli se neobjevilo na trhu něco lepšího - přeci jen ty diskuze byly většinou minimálně čtyři roky staré...
Re: Jak nejlépe nazvučit housle (folk-metal)
S jakým rozpočtem?
Slušný mikrofon s velmi promyšleným uchycením je DPA.
Zvukově hodně dobré klipsny dělá AT, škoda, že uchycení nemají tak dobré jako dpa.
A pokud je rozpočet malý, tak dpa už má i svůj čínský klon, který hraje na okresní podmínky jak z praku.
Slušný mikrofon s velmi promyšleným uchycením je DPA.
Zvukově hodně dobré klipsny dělá AT, škoda, že uchycení nemají tak dobré jako dpa.
A pokud je rozpočet malý, tak dpa už má i svůj čínský klon, který hraje na okresní podmínky jak z praku.
Jakmile je to trochu divočejší, než folk, je lepší pořídit skutečné elektrické housle. Hlavně jde o to, že se to chová daleko předvídatelněji. Míň zpětné vazby (!) , vychytaný poměr basy/středy/výšky. Na ten vyrovnanější zvuk se pak dobře aplikují všelijaké efekty, počínaje chorusem, overdrivem a konče hallem. Dají se koupit jeté Yamahy pod 10, nebo různé české výrobky.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
U folkmetalu bych doporučil také rovnou elekrické housle. Mám čerstvou zkušenost z víkendu kdy jsem zvučil Cruadalach, jedna houslistka elektrické housle - vše bez jakýchkoliv problémů. Druhá houslistka elketroakustické - trvale to bere v poměrně vysoké intenzitě všechno z pódia, rychle to jde na vazbu (hlavně dole), musí se to hodně krotit - tím pádem je zvuk takový "zmršený". A to byla ještě celkem slušná venkovní stage - nedokážu si představit jak to vypadá někde v klubu. Samozřejmě, že elektrické housle nemají barvu jako přírodní nástroj ale domnívám se, že to je to v tomto druhu muziky podstatně menší zlo než tam mít zmršený zvuk jinak dobře hrajícího nástroje.
Zvukař bez www stránek
Rozdíl mezi klas. houslemi a el. houslemi je podobný jako u ac. kytary a el. kytary - tedy nejde jen o "formu", jak to dotlačit to mixu, jde i o techniku hry. Takže je to dost na zváženou samotného hráče. Rozhodně bych ale varoval před levnými el. houslemi, hrát na ně je peklo, slabé tělo nedrží ladění - nevydrží to ani jednu celou skladbu. Pokud el. housle, tak cca od 30 dál.
-
MADMAX
Já se teda obávám, že ani DPA, ani žádný jiný mikrofon nebude schopen "překřičet" metalovou kapelu na podiu. Jakous takous naději bych dával kvalitním piezzo snímačům ve formě plátků do kobylky, jako je třeba Fishmann V-300 nebo Barbera Transducers, L.R.Baggs, The Realist. Výhodou je zachování poměrně věrného zvuku, ne příliš "elektrického", ale samozřejmě i zde jsme limitováni zpětnou vazbou a tím, že celé tělo nástroje funguje jako mikrofon, tedy "zesilujeme i všechen bordel okolo". I já bych se přimlouval za kvalitní elektrický nástroj.
-
pavellkrenek
- Nováček fóra

Přes různé mikrofony to zvučím teď tři týdny ve zkušebně (i když to nejsou věci dělané pro housle) a chytá to strašně bordelu, takže tomu příliš nevěřím. Zvlášť když jsme poměrně početná kapela a hrajeme dost nahlas.
Jinak od elektrických houslí jsem byl několika houslisty odrazován - prý to má smysl až tak v cenových relacích od cca. dvaceti tisíc a tolik se mi popravdě do toho zase investovat nechce. Mimo to mám poměrně kvalitní Prokopky s krásným zvukem, na které jsem zvyklý... Na druhou stranu samozřejmě pokud by nebyla jiná možnost, asi bych do nějakých těch levnějších šel. Ovšem některé ty snímače vypadají docela dobře a okolo těch 3-4 tisíc do toho pro začátek jsem ochoten vrazit. Jinak preferoval bych asi více kvalitní snímač než nekvalitní elektrické housle, pokud tedy nezní výrazně lépe i ty nekvalitní elektrické housle
))
Já dost uvažoval o piezu, ale pak jsem si přečetl chválu na ty elektromagnetické snímače, které používá třeba Čechomor nebo Divokej Bill, a cena se pohybuje kolem 120 euro. Nemáte s nimi někdo zkušenost?
Jinak od elektrických houslí jsem byl několika houslisty odrazován - prý to má smysl až tak v cenových relacích od cca. dvaceti tisíc a tolik se mi popravdě do toho zase investovat nechce. Mimo to mám poměrně kvalitní Prokopky s krásným zvukem, na které jsem zvyklý... Na druhou stranu samozřejmě pokud by nebyla jiná možnost, asi bych do nějakých těch levnějších šel. Ovšem některé ty snímače vypadají docela dobře a okolo těch 3-4 tisíc do toho pro začátek jsem ochoten vrazit. Jinak preferoval bych asi více kvalitní snímač než nekvalitní elektrické housle, pokud tedy nezní výrazně lépe i ty nekvalitní elektrické housle
Já dost uvažoval o piezu, ale pak jsem si přečetl chválu na ty elektromagnetické snímače, které používá třeba Čechomor nebo Divokej Bill, a cena se pohybuje kolem 120 euro. Nemáte s nimi někdo zkušenost?
No, ty jetý Yamahy se dají koupit pod 10 tis. (nová cena 18tis.), za zvážení stojí i různé české výrobky, dneska už jsou toho mraky. Těmi Yamahami se rozhodně nic nezkazí a když se proženou kytarovým multiefektem .... 
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
No jo - jenomže jak Čechomor tak DB mají na pódiu ticho. Pokud jsi schopen toho dosáhnout u vás v kapele, tak je to cesta.
Zvukař bez www stránek
-
pavellkrenek
- Nováček fóra

Takže to bere hodně bordel, jo? ...něco takového: http://www.electrosonic.szm.com/html/housle.htmJ.J. píše:No jo - jenomže jak Čechomor tak DB mají na pódiu ticho. Pokud jsi schopen toho dosáhnout u vás v kapele, tak je to cesta.
http://www.electrosonic.szm.com/html/str1.htm
To by mělo fungovat (co se týká nabírání okolí) podstatně lépe než jakýkoliv mikrofon nebo kobylkový snímač. Zvuk bude mít charakter jako z elektrických houslí.
Zvukař bez www stránek
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Přesně tak, elektromagnetický snímač, tedy podobný, jako je v el. kytaře má nejmenší přeslechy z okolí. Barva zvuku bude jiná, než z mikrofonu, ale třeba se ti zrovna bude do kapely hodit.
Dělám, co mě baví.