Problém s citlivostí zesilovače?

Výkonové, sluchátkové, předzesilovače...
Odpovědět
  • Reklama
  • nové mixpulty Qu
danton3
Nováček fóra
Nováček fóra

Problém s citlivostí zesilovače?

Příspěvek od danton3 » stř 16. zář 2015 22:12:24

Zdravím.
Připojený NB k zesilovači moc hlasitě nehraje. Pro normální poslech zesilovač nastaven na 50 ze 70 na stupnici. Půjčil jsem si a připojil předzesilovač a je to hned lepší. Stačí na stejný kravál vytočit na 20 ze 70.
Našel jsem tento předzesilovač ve čtyřech vstupních citlivostech. Který by byl nejlepší?
3mV, 10mV, 30mV a 100mV
NB je ASUS Eee PC 1000H
Receiver je ONKYO TX-SR313B má vstupní citlivost 200 mV / 47 kΩ (LINE)
Díky.
Přílohy
stereo-predzesilovac-ezk-ps1-l003hx-datasheet-1.pdf
(130.14 KiB) Staženo 133 x

Robert
Uživatel
Uživatel

Re: Problém s citlivostí zesilovače?

Příspěvek od Robert » čtv 17. zář 2015 8:01:11

vstupní citlivost 200 mV by měla být více než dostatečná, hledal bych příčinu jinde. Špatný typ nebo vadný propojovací kabel, nebo ztlumený regulační prvek interní zvukovky.

danton3
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od danton3 » čtv 17. zář 2015 8:07:45

V tom to nebude. Stejné na všech vstupech, kabely odzkoušené od nejlevnějsích po drahé. Tenké i tlusté. Hlasitost na MB na plné pecky. Připojím stolní media centrum, mám 4, a řve to jak tur. Připojím stolní PC, řve stejně jak MC. Prostě NB dává málo do výstupu.

PeBe
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od PeBe » čtv 17. zář 2015 10:09:14

Nenastavuje se výstupní hlasitost z NB i pomocí kláves na notesu. Mám nějaký HP a u něho lze nastavit takto hlasitost nezávisle na "mixáku" ve WIN. Mohl bych vyprávět, kolikrát mi z notesu do skutečného mixu nic nelezlo, protože jsem měl výstup takto stažený a ve WIN vše hrálo, jak má ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou...

sinclair
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od sinclair » ned 27. zář 2015 14:34:58

Dobrý den,
jestli tedy mohu přispět alespoň zhruba.
Jde-li o domácí HiFi receiver, neměl by být vůbec potřeba žádný předzesilovač.
Citlivost vstupů domácího HiFi s line charakterem /vstupy LINE, AUX, CD, DVD, TAPE, MD apod./ bývá od 150 do 350mV a tolik dokáže dodat i ta nejhorší interní zvukovka v NTB.
Problém bude nejspíše v nastavení zvukovky /ovládací panely atd atd./, při nastavení hlasitostí jednotlivých zdrojů v NTB i celkového Volume musí zvukovka v NTB dodat naprázdno nejméně 1V RMS, lepší NTB i víc. Po zatížení vstupní impedancí zesilovače napětí malinko poklesne /asi o 2-5%/, ale to pořád bohatě stačí k vybuzení line vstupu domácího HiFi receiveru jakékoli značky.
Pozor - stolní "mediacentra", tedy jejich zvuková část mívají citlivost i 50mV a setkal jsem se i s vyšší citlivostí kolem 30mV, takže s ním to hrát může!
Ještě by mohla být chyba ve vysoké výstupní imedanci /tzv."měkkosti"/výstupu NTB a naopak nízké vstupní impedanci receiveru /pod 10kOhm, ale to je málo pravděpodobné/.
Výstupy zvukovek jsou většinou vedeny jen přes ochranné odpory řádu desítek ohmů a jsou tedy poměrně "tvrdé" - po připojení sluchátek s impedancí 2x32-50ohmů by sluchátka na line výstupu měla normálně hrát! Zkus to.
Chybu bych hledal také v nekvalitních konektorech, zvláště levné jacky 3,5mm stereo jsou při neopatrném pájení náchylné na zkraty protavením plastů, závada může být i v některém cinchi a ostatně i v kabelu. Zvláště při pájení nakrátko sestřiženého, zkrouceného stínicího pláště se stává, že rozpálená holá měď stnicího pláště propálí izolaci některé živé žíly - zcela jistě jsi asi použil úplně obyčejnou, sračkovou "stíněnou" dvojlinku z obchodu, že? Konektory taktéž?
A je dobré si uvědomit, že pokud na audiovýstupu zvukovky NTB zkratujete, či příliš zatížíte jeden kanál, druhý s úrovní sletí také dolů, zapracuje proudová ochrana výstupního, často dvojitého OZ, která je pro oba systémy OZ společná.
Obávám se, že pokud jsi ještě nepřišel na správné nastavení zvukovky, tak bez utilitky "tónový generátor" a nějakého levnějšího měřáku, co svede měřit střídavé napětí s rozsahem např. 2V se neobejdeš.
Bylo by dobré tedy otevřít a spustit aplikaci "tónový generátor" např. na 1kHz, do výstupu strčit prázdný jack 3,5 stereo a změřit, kolik to dává naprázdno a kolik po zatížení odpory třebas 10kOhm.
Ještě jsem se ale až na jednu výjimku klasického toweru nesetkal s NTB s měkkým či slabým výstupem. Znám kluky, co přímo z NTB budí vstupy profi výkonových zesilovačů /citlivost od 0,775V do 1,55V/ a v pohodě je vybudí.
Takže v tomto případě je chyba opravdu v SW nastavení zvukovky či kabelu, receiver za nic nemůže..

danton3
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od danton3 » ned 27. zář 2015 15:50:23

PeBe píše:Nenastavuje se výstupní hlasitost z NB i pomocí kláves na notesu. Mám nějaký HP a u něho lze nastavit takto hlasitost nezávisle na "mixáku" ve WIN. Mohl bych vyprávět, kolikrát mi z notesu do skutečného mixu nic nelezlo, protože jsem měl výstup takto stažený a ve WIN vše hrálo, jak má ;-)
Všechno všude na plné pecky. Zkoušel jsem to 3 NB, stejné. Jako by to měli povinné. Desktop, tak ten řve jak tur. :lol:

danton3
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od danton3 » ned 27. zář 2015 17:08:28

sinclair píše: Chybu bych hledal také v nekvalitních konektorech, zvláště levné jacky 3,5mm stereo jsou při neopatrném pájení náchylné na zkraty protavením plastů, závada může být i v některém cinchi a ostatně i v kabelu...
Teď mě napadlo zkusit i ostatní výstupy. Takže po sluchátkovém jack / RCA, jsem to propojil přes HDMI. Stejné. A taky optiku, konkrétně tento:
https://www.alfa.cz/product.php?eid=10514507O0CN0CO2IP8
Stejné. :^o

Otas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Otas » ned 27. zář 2015 22:34:57

Všechny noťasy, které si DJové přinesli (zažil jsem zatím asi 10 ks), vybudily mix s citlivostí 250 mV/30 k naplno. Dražší provedení šňůry jack 3,5/ 2*CINCH, než za 70 Kč, jsem nepoužil.
Pokud na ní nastal problém, tak vždy jen funguje - nefunguje, nikdy zeslabení. Je fakt, že to je problém častý - šňůry mám vždy v záloze, je to spotřebka.
Někde je chyba, když ne noťas, tak hold na druhé straně. Zkus si to na výstupu z předzesu změřit.

danton3
Nováček fóra
Nováček fóra

Příspěvek od danton3 » stř 30. zář 2015 15:03:04

Tak joo. Nakonec jsem to vyřešil připojením k těmto aktraktivním a aktivním bednám.
http://www.c-crono.com/?cls=stoitem&stiid=54019
Jak hrajou hlasitě nejde odzkoušet, protože již v polovině se u nich nedá vydržet a víc hlasitěji by se asi rozložily na díly... :lol:
Jediné co mi na nich vadí je to bublinkové D.O.
Díky všem za snahu a ochotu.

Odpovědět

Zpět na „Zesilovače“