Zvučení se špunty v uších
-
- Reklama
Zvučení se špunty v uších
Zdravím. Jak se díváte na zvučení se špunty v uších? Dá se s nimi zvučit nebo to úplně rozhodí zvuk?
Jde mi o to že včera jsem byl vypomáhat v jednom klubu a když jsem skončil tak tam nastoupila jedna hodně hlasitá kapela. Vzhledem k tomu že si přinesli komba velikosti malé skříně které jeli naplno, bubeník řezal do bicích co to šlo a klub nemá žádné odhlučnení je krásně obdélníkový a malý, zvukař měl dost velké problémy dostat skrz zpěv (spíš blití do mikrofonu). Následkem toho tam byl neskutečnej hluk a rád jsem odtamtud utekl. Kdybych tam musel zůstat a zvučit já tak bych se hodně bál o uši, které by se hodně namáhaly. Takže pro příště zvažuju vzít sebou špunty a zajímalo by mě jestli s tím má někdo zkušenosti a jak se s tím zvučí? Případně jestli je to blbost a budu to muset vydržet. Dík
Jde mi o to že včera jsem byl vypomáhat v jednom klubu a když jsem skončil tak tam nastoupila jedna hodně hlasitá kapela. Vzhledem k tomu že si přinesli komba velikosti malé skříně které jeli naplno, bubeník řezal do bicích co to šlo a klub nemá žádné odhlučnení je krásně obdélníkový a malý, zvukař měl dost velké problémy dostat skrz zpěv (spíš blití do mikrofonu). Následkem toho tam byl neskutečnej hluk a rád jsem odtamtud utekl. Kdybych tam musel zůstat a zvučit já tak bych se hodně bál o uši, které by se hodně namáhaly. Takže pro příště zvažuju vzít sebou špunty a zajímalo by mě jestli s tím má někdo zkušenosti a jak se s tím zvučí? Případně jestli je to blbost a budu to muset vydržet. Dík
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
Re: Zvučení se špunty v uších
Nevím, čistě teoreticky to musí směrem k výškám jít dolů. Otázkou je, jestli to v tomhle případě není stejně jedno. 
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud je vše v pořádku a hladina akustického tlaku nepřesahuje nepříjemnou hranici , nejsou špunty potřeba, v opačném případě je něco špatně.
Poslední dobou se mám čím dál víc rád .... Pokud nejsem schopen rambajs ovlivnit ( typicky malé klubíky nebo nesoudná kapela , řezník za škopky či kombinace toho všeho ) nebo je vysoký výkon přímým požadavkem ( elektronika, diskotéky, taneční hudba ) , udělám zvuk , nastavím limitery a nasazuji špunty. Proč mi má frajer blijící do majku s vyhulenými aparáty za prdelí ničit sluch ? Vzpomeňme si na to za deset,dvacet let, zdraví je jen jedno a nevím jestli do té doby vědci s lékaři dokážou implantovat linkový vstup do hlavy.
Ve většině případů kdy už je tohle opatření potřeba stejně zas tak moc nezáleží na tom že se ti trochu změní poslech, ostatně-změna se dá odhadnout.
Takže v těchle extrémních případech je bez ostychu použij.
Poslední dobou se mám čím dál víc rád .... Pokud nejsem schopen rambajs ovlivnit ( typicky malé klubíky nebo nesoudná kapela , řezník za škopky či kombinace toho všeho ) nebo je vysoký výkon přímým požadavkem ( elektronika, diskotéky, taneční hudba ) , udělám zvuk , nastavím limitery a nasazuji špunty. Proč mi má frajer blijící do majku s vyhulenými aparáty za prdelí ničit sluch ? Vzpomeňme si na to za deset,dvacet let, zdraví je jen jedno a nevím jestli do té doby vědci s lékaři dokážou implantovat linkový vstup do hlavy.
Ve většině případů kdy už je tohle opatření potřeba stejně zas tak moc nezáleží na tom že se ti trochu změní poslech, ostatně-změna se dá odhadnout.
Takže v těchle extrémních případech je bez ostychu použij.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Když jsem ještě hrál v kapele (rock, klávesy)tak náš bubeník do toho taky třískal a ještě si bicí nechal posílat zpátky do odposlechu + obě kytary, tak že se oba kytaristi nakonec slyšely víc od něj než z komb. Já stál vedle něj a po každý zábavě mi pěkně nechutně hvízdalo v palici ještě druhej den, tak jsem na straně k bubeníkoj začal používat špunt, jen tak pro útlum, ostatní jsem měl z druhý strany z komba (klávesy + odposlech) a v poho.
Rozhodně při zvučení takovýho kraválu, když si vychytáš korekci bych špunty určitě použil, vždyť sluch je náš nejdůležitější nástroj a kvůli nejakejm kreténům se o něj přeci nenecháme připravit.
Ještě by mohlo jít nahradit to peckama sluchátkama a přes nějakej předzesiolovač s EQ prohnat výstup třeba z matrixu a tu chybu si zkorigovat tak.
2 maly_medved: za 10-20 let, už se nikdo s linkovým vstupem párat nebude, budeš tam mít implementovanej rovnou bezdrátovej In Ear Monitor a mix budeš ovládat myšlenkou, přes vestavěný RTA systém.
Rozhodně při zvučení takovýho kraválu, když si vychytáš korekci bych špunty určitě použil, vždyť sluch je náš nejdůležitější nástroj a kvůli nejakejm kreténům se o něj přeci nenecháme připravit.
Ještě by mohlo jít nahradit to peckama sluchátkama a přes nějakej předzesiolovač s EQ prohnat výstup třeba z matrixu a tu chybu si zkorigovat tak.
2 maly_medved: za 10-20 let, už se nikdo s linkovým vstupem párat nebude, budeš tam mít implementovanej rovnou bezdrátovej In Ear Monitor a mix budeš ovládat myšlenkou, přes vestavěný RTA systém.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
-
OK2MDK
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
tak tohle by se mi moooc libíloblaha píše: za 10-20 let, už se nikdo s linkovým vstupem párat nebude, budeš tam mít implementovanej rovnou bezdrátovej In Ear Monitor a mix budeš ovládat myšlenkou, přes vestavěný RTA systém.![]()
Zvukař bez www stránek
Zdar ja pouzivam Etymotic ER 15. robene na mieru nedeformuju frekvencny posluch takze su idealne na zvucenie.
sice staly 4500 SK ale su prakticky na cely zivot.som snimi spokojny
sice staly 4500 SK ale su prakticky na cely zivot.som snimi spokojny
Ještě k tomu zvučení. Při samotném zvučení špunty používám velmi nerad a jen když není zbytí. Nosím je ale kolem krku pořád a v uších jsou kdykoliv jsem u pultu pouze jako suport pro kapelního zvukaře a nebo naopak když jedu s kapelou na festival tak před a po produkci. Taky to bývá hodně příjemné na konci koncertu když lidi začnou řvát a pískat.
Zvukař bez www stránek
- mmachtri
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Já to řeším přesně, jak píše maly_medved. Když už je velkej kravál, nestydím se špunty nasadit a vyhovuje mi to. Postupně jsem si na ně ale tak zvykal, že jsem je začal používat čím dál víc. Ne jen na extrémní akce. Jen u pohodových a tichých kapel je nevytahuju. Mám prostě svoje uši rád a nerad bych o ně časem přišel. Za to mi rozhodně nestojí...
Ticho léčí...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jen jsem chtěl dodat že špunty používám velmi rád když na menších akcích "drátuju" kapelu a nedělá to podiový technik.
Vono nechat se mlátit bubeníkem , který si zkouší kopák zrovna když tam lezouc po kolenou strkám mikrofon není nic moc.
Vono nechat se mlátit bubeníkem , který si zkouší kopák zrovna když tam lezouc po kolenou strkám mikrofon není nic moc.
- mmachtri
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No to mi povídej, podle mě snad bubeník čeká, až se ohneš s mikem ke kopáku nebo rytmičáku a pak teprve do něj praští :-!maly_medved píše:Jen jsem chtěl dodat že špunty používám velmi rád když na menších akcích "drátuju" kapelu a nedělá to podiový technik.
Ticho léčí...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Oni se na to asi někde školí, kluci v kapele mi dělaly přesně to samý, dával jse mikrofon ke kopáku, bubeník si ho začal zkoušet, k tomu se přidala jedna kytara, pak druhá a když jsem se zved tak jsem pomalu nevěděl ani jak se jmenuju.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- mmachtri
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
To je prostě pomsta za vazbící odposlechyblaha píše:Oni se na to asi někde školí, kluci v kapele mi dělaly přesně to samý, dával jse mikrofon ke kopáku, bubeník si ho začal zkoušet, k tomu se přidala jedna kytara, pak druhá a když jsem se zved tak jsem pomalu nevěděl ani jak se jmenuju.
Ticho léčí...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pracuji poměrně často s cizími kapelami, většinou s nimi jezdí jejich vlastní zvukaři .... a to by jste koukali na tu disciplínu
Když je domluveno že bude zvuková zkouška od 18 , od 20 ti koncert tak i když si kapela začne stavět věci už v 17, tak neexistuje aby tohle prováděli . A když se náhodou zvuková zkouška zvrhne ve zkoušku aranží a zkoušku písniček ( kolegové vědí co mám na mysli ) , tak je jejich zvukař rázně utne a vůbec se s nimi nebaví. Tomu se říká disciplína
Když je domluveno že bude zvuková zkouška od 18 , od 20 ti koncert tak i když si kapela začne stavět věci už v 17, tak neexistuje aby tohle prováděli . A když se náhodou zvuková zkouška zvrhne ve zkoušku aranží a zkoušku písniček ( kolegové vědí co mám na mysli ) , tak je jejich zvukař rázně utne a vůbec se s nimi nebaví. Tomu se říká disciplína
- mmachtri
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
maly_medved píše:Pracuji poměrně často s cizími kapelami, většinou s nimi jezdí jejich vlastní zvukaři .... a to by jste koukali na tu disciplínu![]()
no jo ale to jsou profíci, to je jiná liga než u nás. takovejch je tady jen pár...
Ticho léčí...