Používání potenciometrů
-
- Reklama
-
Tomi39
Používání potenciometrů
Ahoj,
předesílám, že rozhodně nejsem žádný profík, spíš amatér. Zatím jsem vždy zvučil jen mrňavé akce, na malém mixu, a spíš ušima - než vědomostma (prostě jsem kroutil, dokud to neznělo dobře).
Teď jsem začal zvučit trochu víc nástrojů dohromady a nechtěl jsem se jen spoléhat na uši. Dospěl jsem k tomu, že vlastně v praxi "neumím" používat potenciometry pro korekce výšek, středů a basů.
Vezmeme třeba příklad pultu:
spodky: 80Hz
středy: 2,5 kHz
výšky: 12 kHz
vše +- 15 dB
Teď budu třeba chtít nějaký vstup prosadit na 180 Hz a zvýraznit okolí 1 kHz (to by mohl být třeba tak zpěvový mikrák).
Jak toho docílit?
spodky nastavit cca na +3dB?
středy dát na -4dB?
výšky na -2dB kvůli sykavkám?
Je to prosím jen teorie, samozřejmě bych šel ve finále zase "po uších", ale začínám si myslet, že by člověk měl mít nějakou takovou teoretickou "rozvahu" toho, v jakým pásmě co na mixu pustí. A pak to jen doladí ušima na krásu
Ale právě moc nerozumím tomu, že když na spodkách dám +15dB a na středech -15dB, tak se mi to
překryje. Jak pak tedy poznám, jestli bych měl frekvenci prosazovat "vytažením basu" nebo "stažením středu"?
Díky za odpověď, i kdyby byl můj dotaz přihlouplý, fakt se nemůžu dopočítat.
předesílám, že rozhodně nejsem žádný profík, spíš amatér. Zatím jsem vždy zvučil jen mrňavé akce, na malém mixu, a spíš ušima - než vědomostma (prostě jsem kroutil, dokud to neznělo dobře).
Teď jsem začal zvučit trochu víc nástrojů dohromady a nechtěl jsem se jen spoléhat na uši. Dospěl jsem k tomu, že vlastně v praxi "neumím" používat potenciometry pro korekce výšek, středů a basů.
Vezmeme třeba příklad pultu:
spodky: 80Hz
středy: 2,5 kHz
výšky: 12 kHz
vše +- 15 dB
Teď budu třeba chtít nějaký vstup prosadit na 180 Hz a zvýraznit okolí 1 kHz (to by mohl být třeba tak zpěvový mikrák).
Jak toho docílit?
spodky nastavit cca na +3dB?
středy dát na -4dB?
výšky na -2dB kvůli sykavkám?
Je to prosím jen teorie, samozřejmě bych šel ve finále zase "po uších", ale začínám si myslet, že by člověk měl mít nějakou takovou teoretickou "rozvahu" toho, v jakým pásmě co na mixu pustí. A pak to jen doladí ušima na krásu
Ale právě moc nerozumím tomu, že když na spodkách dám +15dB a na středech -15dB, tak se mi to
překryje. Jak pak tedy poznám, jestli bych měl frekvenci prosazovat "vytažením basu" nebo "stažením středu"?
Díky za odpověď, i kdyby byl můj dotaz přihlouplý, fakt se nemůžu dopočítat.
-
Návštěvník
Re: Používání potenciometrů
Na to, aby sis doladil zvuk jak potřebuješ jsou parametrické korekce. Korekce co popisuješ nejsou moc na zvučení něčeho živého, to spíš na nějakou diskotéku z CDčka. 
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Je to tak - ve zvukařině pro smysluplnou práci potřebuješ alespoň parametrické středy.
Dobře je to vysvětleno v manuálech výrobců
Dobře je to vysvětleno v manuálech výrobců
- Přílohy
-
- EQ
- eq.jpg (65.14 KiB) Zobrazeno 4432 x
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
No tak predne - korekce jsou od toho, aby jsi s nimi mohl korigovat, kdyz je neco spatne. Proto je tenhle dotaz polozenej dost nestastne. V "idealnim" pripade EQ nemusis pouzivat vubec, maximalne HPF... 
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Myslím....
dobrý nástroj + vhodný kvalitní mikrofon = netřeba nic prosazovat. Ty korekce na vstupech jsou fakt jen ke korigování a ne k dotažení třeba špatných aranží, nebo nástrojového obsazení ve spektru.
Já myslím, že bys ani neměl pomocí těch čudlů se snažit něco prosadit, zvýraznit.
Ideální je, ty potenciometry nemuset používat.
dobrý nástroj + vhodný kvalitní mikrofon = netřeba nic prosazovat. Ty korekce na vstupech jsou fakt jen ke korigování a ne k dotažení třeba špatných aranží, nebo nástrojového obsazení ve spektru.
Já myslím, že bys ani neměl pomocí těch čudlů se snažit něco prosadit, zvýraznit.
Ideální je, ty potenciometry nemuset používat.
-
Tomi39
Nechci tím napravovat aranže, ale někdy nástroj nezní dobře, když ho jen "píchnu do pultu". Je mu potřeba pomoct, myslel jsem, že když ho pustím do pásma, kde mu bude "dobře" a nebude se s nikým krýt, bude to výhoda. Zrovna tak u zpěvových mikrofonů, každý zpěvák má přece jiné "n", "s", "z", "t"... U někoho chci posílit oblast takové frekvence, u jiného zpěváka zas onaké...
Přiznám se, že mě překvapilo, že byste ty "knoflíky ani moc nepoužívali". Třeba při záznamu mi to příjde dost zásadní, protože všechno ostatní už je pak otázka kompresorů atd..., ale na mixu kvalitu sejmutého zvuku ničím jiným moc neovlivním, ne?
Nebo se fakt pletu? Basa i kytara budou nakroucený stejně?
Přiznám se, že mě překvapilo, že byste ty "knoflíky ani moc nepoužívali". Třeba při záznamu mi to příjde dost zásadní, protože všechno ostatní už je pak otázka kompresorů atd..., ale na mixu kvalitu sejmutého zvuku ničím jiným moc neovlivním, ne?
Nebo se fakt pletu? Basa i kytara budou nakroucený stejně?
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No hlavně bych chtěl předeslat, že tohle je pouze můj názor, a nemusí být názorem většiny. Takže bych doporučoval počkat si na další vyjádření a pak si udělat obrázek.
Dál se budu vyjadřovat za sebe......
Osobně si myslím, že právě problémové SZPB atd. právě na vstupních korekcích mixpultů nikterak nespravíš. Pouze tím dodrbeš ty pásma, v kterých se budeš snažit dělat úpravy. Na to existují jiné mašiny.
Korekce hudebních nástrojů ano, pokud to je nutné, třeba nekvalitní nástroje, snímače (housle s piezem) apod. Nebo prostě si ten nástroj představuješ barevně nějak jinde.
Já teda razím názor, že zvukař je tam především od toho, aby VĚRNĚ sejmul nástroj a po cestě přes PAčko do uší posluchače mu nijak neublížil. Samozřejmě to mnohdy zůstává pouze ideou. Bavíme se teď o barvě.
Na druhé straně se některým nástrojům pomáhá zcela cíleně. Myslím typickým představitelem bude velký buben, kde zažitý a mnohdy žádaný jeho zvuk, nemá pranic společného s originálem. (na téma zvuk velkého bubnu se tu tuším dohádalo spousta lidí)
Přikláním se k tvrzení, že bez parametrických korekcí máš hodně svázané ruce a s mixpultem, který je nemá, toho moc nenakroutíš.
Ještě bych poznamenal že jsem pouhopouhým liveákem....
Pánové čekám......
Dál se budu vyjadřovat za sebe......
Osobně si myslím, že právě problémové SZPB atd. právě na vstupních korekcích mixpultů nikterak nespravíš. Pouze tím dodrbeš ty pásma, v kterých se budeš snažit dělat úpravy. Na to existují jiné mašiny.
Korekce hudebních nástrojů ano, pokud to je nutné, třeba nekvalitní nástroje, snímače (housle s piezem) apod. Nebo prostě si ten nástroj představuješ barevně nějak jinde.
Já teda razím názor, že zvukař je tam především od toho, aby VĚRNĚ sejmul nástroj a po cestě přes PAčko do uší posluchače mu nijak neublížil. Samozřejmě to mnohdy zůstává pouze ideou. Bavíme se teď o barvě.
Na druhé straně se některým nástrojům pomáhá zcela cíleně. Myslím typickým představitelem bude velký buben, kde zažitý a mnohdy žádaný jeho zvuk, nemá pranic společného s originálem. (na téma zvuk velkého bubnu se tu tuším dohádalo spousta lidí)
Přikláním se k tvrzení, že bez parametrických korekcí máš hodně svázané ruce a s mixpultem, který je nemá, toho moc nenakroutíš.
Ještě bych poznamenal že jsem pouhopouhým liveákem....
Pánové čekám......
pre navstevnika " najlepsie bude ked budes mat aspon 5 parametrov " potom ma s tym naucis robit
pre zakladatela vlakna zvuk nastrojov produkuje hudobnik nie zvukar
zvukar ma poslat zvuk dalej ako to dokaze sam nastroj a to v co najmenej deformovanej podobe

skus uvazit preco sa top opera nezvuci
pre zakladatela vlakna zvuk nastrojov produkuje hudobnik nie zvukar
zvukar ma poslat zvuk dalej ako to dokaze sam nastroj a to v co najmenej deformovanej podobe
skus uvazit preco sa top opera nezvuci
martin
Protoze bel canto technikou zpevu jsou pevci a pevkyne schopni konkurovat akustickemu vykonu orchestru v sale tomu urcenemu?mart_xx píše:skus uvazit preco sa top opera nezvuci
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Tak tvrzení, že korekce není potřeba používat je BOHUŽEL teorie.
I když už bude mít kapela nástrojovku naprosto v pořádku, pořád se uplatňuje vliv prostoru.
Při live zvučení většinou nějaké pásma ubírám, málokdy přidávám - k tomu kolega nejspíš časem taky dojde, že k prosazení něčeho není nutné jen přidávat...
Prostě zkoušet, zkoušet, zkoušet
I když už bude mít kapela nástrojovku naprosto v pořádku, pořád se uplatňuje vliv prostoru.
Při live zvučení většinou nějaké pásma ubírám, málokdy přidávám - k tomu kolega nejspíš časem taky dojde, že k prosazení něčeho není nutné jen přidávat...
Prostě zkoušet, zkoušet, zkoušet
Teorie, ktera zatracene dobre funguje v praxi. Dohanet spatnou akustiku prostoru ekvalizery na klikach je hovadina. Od toho je primarni nastaveni systemu - spravne umisteni PA, uhlovani, EQ na vystupu... Musis ale pouzivat technologii, ktrera sama o sobe hraje priorzene. Z jedovaty bedny poleze stale jedovatej hnus at delas na ekvalizeru co chces.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Ano, ale kolega je patrně bez FOH EQ, takže nejspíš to jinak nepůjde.
Jinak naprostej souhlas - "z hovna polívku neuvaříš", nebo tak nějak se to říká na slovensku...
Jinak naprostej souhlas - "z hovna polívku neuvaříš", nebo tak nějak se to říká na slovensku...
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Taky souhlasim. Zásada je spíš ubírat než přidávat.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
- noxus
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Uprimne sa priznam, ze obcas na korekciach pridam tu ci onu frekvenciu na parametrickom strede. Ale vzdy max do +5dB. 
-
Tomi39
Jo, středy mám parametrické. Moc ale potom nerozumím, k čemu je třeba takovýto článek:
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2007/
Přišlo mi dost logické, že si u jednotlivých vstupů pohlídám, aby nelezly do pásma, kde už být nemusí. FOH EQ už opravdu neuvažuju, protože mluvím o sejmutí do záznamu, takže výsledná ekvalizace (pokud vůbec nějaká) by byla až při masteringu.
EQ na mixu mi přišlo užitečné např. pro:
1) dodání barvy base, té se s citem pomoct dá
2) korekce zpěvů, právě kvůli sykavkám, souhláskám, dají se tak trochu zaretušovat výslovnostní vady
Ale na bod 2) tady někdo napsal, že je k tomu něco vhodnějšího. Můžu se zeptat co?
Díky. T.
http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-cla ... rpen~2007/
Přišlo mi dost logické, že si u jednotlivých vstupů pohlídám, aby nelezly do pásma, kde už být nemusí. FOH EQ už opravdu neuvažuju, protože mluvím o sejmutí do záznamu, takže výsledná ekvalizace (pokud vůbec nějaká) by byla až při masteringu.
EQ na mixu mi přišlo užitečné např. pro:
1) dodání barvy base, té se s citem pomoct dá
2) korekce zpěvů, právě kvůli sykavkám, souhláskám, dají se tak trochu zaretušovat výslovnostní vady
Ale na bod 2) tady někdo napsal, že je k tomu něco vhodnějšího. Můžu se zeptat co?
Díky. T.