ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony
-
- Reklama
ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony
Ahoj, prosím vás, můžete mi někdo poradit, jak postavit dva prostorové mikrofony -Samson CL7- tak aby ideálně snímali moji 7-mi člennou folkovou kapelu (hlavně zpěvy)? Máme je nové - kvůli menším akcím, kam nechceme tahat velký aparát a nemáme s nimi zkušenost. Basu a kytary máme přes komba (je lépe stavit komba proti kapele?) a mikrofony jsme zkoušeli pověsit asi do dvou metrů (asi dva metry od sebe) a snímat kapelu spíš shora. Mají být nasměrované proti sobě nebo od sebe? Děkuji za každou radu.
-
pisty
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony
S tímhle mikrofonem i stejnou aplikaci jsem měl tu čest s jednou bluegrassovou kapelou...
Takže nevím jestli radím dle zvukařských pravidel správně, ale jen podle toho, jak se nám to osvědčilo nejlíp...
Mikrofon byl umístěn uprostřed kapely (4členové) - káča, mandle, kytara, banjo - krom basy nebyl žádný nástroj zvučen - vše jelo přes tento mikrák... Když byly komba, byly problémy s přeslechy, dělalo to "kouli"
Nejlíp se osvědčilo mít ho zhruba v úrovni krku/hrudi - snímání zeshora dolů snímalo víc boty a nástroje, než zpěv..
Kluci stáli zhruba 1m od mikrofonu, na solo vždy příslušný nástroj uděla "úkrok" vpřed...
Výsledek v menších hospodách a minisálech byl i přes moji skepsi opravdu dobrý...
Problém byl s kytarou, která byla v doprovodné vzdálenosti dost "zastřená" - v současné době kluci používají tuším CL-8 a je to lepší, ale zas mají větší broblém s vazbou
Takže bych viděl spíš mikrofony dát tak, aby se "nepřekrývaly" - tzn. ke středu a od sebe...
Do výšky úst... s komby laborovat - nejlépe zvučit naplno jen basu a kytary jen "přizvučovat", zapnout HPF na mikrofonu...
Takže nevím jestli radím dle zvukařských pravidel správně, ale jen podle toho, jak se nám to osvědčilo nejlíp...
Mikrofon byl umístěn uprostřed kapely (4členové) - káča, mandle, kytara, banjo - krom basy nebyl žádný nástroj zvučen - vše jelo přes tento mikrák... Když byly komba, byly problémy s přeslechy, dělalo to "kouli"
Nejlíp se osvědčilo mít ho zhruba v úrovni krku/hrudi - snímání zeshora dolů snímalo víc boty a nástroje, než zpěv..
Kluci stáli zhruba 1m od mikrofonu, na solo vždy příslušný nástroj uděla "úkrok" vpřed...
Výsledek v menších hospodách a minisálech byl i přes moji skepsi opravdu dobrý...
Problém byl s kytarou, která byla v doprovodné vzdálenosti dost "zastřená" - v současné době kluci používají tuším CL-8 a je to lepší, ale zas mají větší broblém s vazbou
Takže bych viděl spíš mikrofony dát tak, aby se "nepřekrývaly" - tzn. ke středu a od sebe...
Do výšky úst... s komby laborovat - nejlépe zvučit naplno jen basu a kytary jen "přizvučovat", zapnout HPF na mikrofonu...
klídek chlapi, to je nulák
Re: ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony
Za rady moc díky a budeme zkoušet, co se osvědčí nejlépe. My máme nástrojů hodně (příčná flétna, housle, dvě kytary, mandolína, akordeon, zobcovky, percusse ) ne vždy hraje vše najednou, samozřejmě, ale i tak se u toho dost naběháme
(dopředu a dozadu).
Až zjistíme, co je nejlepší - podělím se o zkušenost...
Až zjistíme, co je nejlepší - podělím se o zkušenost...