ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
ajrín
Nováček fóra
Nováček fóra

ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony

Příspěvek od ajrín »

Ahoj, prosím vás, můžete mi někdo poradit, jak postavit dva prostorové mikrofony -Samson CL7- tak aby ideálně snímali moji 7-mi člennou folkovou kapelu (hlavně zpěvy)? Máme je nové - kvůli menším akcím, kam nechceme tahat velký aparát a nemáme s nimi zkušenost. Basu a kytary máme přes komba (je lépe stavit komba proti kapele?) a mikrofony jsme zkoušeli pověsit asi do dvou metrů (asi dva metry od sebe) a snímat kapelu spíš shora. Mají být nasměrované proti sobě nebo od sebe? Děkuji za každou radu.
pisty
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Re: ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony

Příspěvek od pisty »

S tímhle mikrofonem i stejnou aplikaci jsem měl tu čest s jednou bluegrassovou kapelou...
Takže nevím jestli radím dle zvukařských pravidel správně, ale jen podle toho, jak se nám to osvědčilo nejlíp...

Mikrofon byl umístěn uprostřed kapely (4členové) - káča, mandle, kytara, banjo - krom basy nebyl žádný nástroj zvučen - vše jelo přes tento mikrák... Když byly komba, byly problémy s přeslechy, dělalo to "kouli"
Nejlíp se osvědčilo mít ho zhruba v úrovni krku/hrudi - snímání zeshora dolů snímalo víc boty a nástroje, než zpěv..
Kluci stáli zhruba 1m od mikrofonu, na solo vždy příslušný nástroj uděla "úkrok" vpřed...
Výsledek v menších hospodách a minisálech byl i přes moji skepsi opravdu dobrý...

Problém byl s kytarou, která byla v doprovodné vzdálenosti dost "zastřená" - v současné době kluci používají tuším CL-8 a je to lepší, ale zas mají větší broblém s vazbou

Takže bych viděl spíš mikrofony dát tak, aby se "nepřekrývaly" - tzn. ke středu a od sebe...
Do výšky úst... s komby laborovat - nejlépe zvučit naplno jen basu a kytary jen "přizvučovat", zapnout HPF na mikrofonu...
klídek chlapi, to je nulák
ajrín
Nováček fóra
Nováček fóra

Re: ozvučení 7-mi členné kapely prostorovými mikrofony

Příspěvek od ajrín »

Za rady moc díky a budeme zkoušet, co se osvědčí nejlépe. My máme nástrojů hodně (příčná flétna, housle, dvě kytary, mandolína, akordeon, zobcovky, percusse ) ne vždy hraje vše najednou, samozřejmě, ale i tak se u toho dost naběháme :-) (dopředu a dozadu).
Až zjistíme, co je nejlepší - podělím se o zkušenost...
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“