Koncert v kostele
-
- Reklama
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Koncert v kostele
Máte někdo zkušenosti se zvučení popových hvězdiček v kostele? V podstatě se jedná spíše o chrám, je to fakt velký - pojme až 3500 lidí. Dnes mi volali že by potřebovali ozvučení na tuto neděli a nemohou nikoho sehnat. Já to zprvu taky spíše odmítl, protože mám respekt z toho kdo tam má vystupovat. Pan farář mě ale přemlouval, že jsu poslední šance. Zítra se tam zajedu podívat.
Na co si mám v takovém místě dávat pozor? Neumím si představit, že bych to zvučil klasickým PA, než by došel zvuk zepředu dozadu a tam se odrazil, to bude snad sekunda.
Nemám radši před tímto úkolem utéct a nepokazit si tak do budoucna renomé? Mám strach z toho, že by se ten zvuk prostě nepovedl a já bych byl za vola (kdo jiný než zvukař že).
Ani nevím jaký na to mají rozpočet, to se dovím taky zítra. Ale radši chci znát Vaše zkušenosti, co jde a co ne. Dík.
Na co si mám v takovém místě dávat pozor? Neumím si představit, že bych to zvučil klasickým PA, než by došel zvuk zepředu dozadu a tam se odrazil, to bude snad sekunda.
Nemám radši před tímto úkolem utéct a nepokazit si tak do budoucna renomé? Mám strach z toho, že by se ten zvuk prostě nepovedl a já bych byl za vola (kdo jiný než zvukař že).
Ani nevím jaký na to mají rozpočet, to se dovím taky zítra. Ale radši chci znát Vaše zkušenosti, co jde a co ne. Dík.
Re: Koncert v kostele
Hlavni lod line array, bocni lode delay zony a spravne zpozdeni. Podle delky hlavni lode delay zona i tam... Jdou i taci, kteri to resi pouze "plastofkama na klacku" ruzne rozhazenych po kostelech, to ale s kvalitnim ozvucenim nema nic spoleneho. Jde o to, ze musis vyzrat na spravny pomer zvuku primeho a odrazeneho...
Ano, správný poměr zvuku přímého a odraženého po celé ploše kostela, kde budou lidi... Nevím jak jsi vybavený, ale jako průměrný okresněligový zvukař s klasickým PA bych od tohoto utíkal seč mi síly stačí. Myslím, že určitě budeš za menšího blbce když odmítneš, než když to vezmeš a bude to průser. Ne nadarmo asi dosud nikoho nesehnali - možná i proto, že rozpočet je možná tak akorát jen na ty "plastofky na klacku". Osobně mě už třetím rokem míjí zvučení jedné akce s živou kapelou v kostele vždy 26.12., naštěstí míváme už předem objednané jiné akce. Díky bohu
Pak jen poslouchám zkazky jak tam jiní pohořeli...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Podle mně Lineár do kostela ne . Po zkušenostech, kdy jsem v kostelích zkoušel různé aparáty bych doporučil spíš klasický " úzký" aparát.
Jde v podstatě o to že lineár ti svojí šířkou bude hodně hmoty zvuku bude pouštět do zdí a získáš víc odrazů . Klasický aparát je ale potřeba důsledně směřovat do míst , kam potřebuješ ( kde jsou lidi ) . A to je na průměrně vybaveného zvukaře dost velkej problém . Traverzy přes celou loď zavěšovat nemůžeš ( zastínil bys Ježíška ) atd . ....
Zároveň nepotřebuješ veliký výkon ( v tomhle případě VÝRAZNĚ méně je více ) a rozhodně pozor na basy.
Na zpěvy se mi nejlépe osvědčily "úzké" Bety58 .
Já nakonec po několika letech zkoušení ( DB DVA T4, Martin Audio WSX , JBL SRX ... ) používám dopředu dva KVALITNÍ monitory na stranu na samostatném stativu cca v 5 metrech ( nohy jsou zajištěny vodními vaky jako zátěž ) , aaž 3 delay line v prostoru kostela . Je to vždy stavba skoro na celý den, spousty kabelů a hrát si s nastavením ( nejdřív laser na měření vzdálenosti a pak ouško )
Ty delay line musíš URČITĚ ZPOZDIT !!!
Povětšinou šlo o interprety gospelů s krásnými černoškami, takže nás výsledná práce moc a moc bavila, holčina běhala z bezdrátem po celém kostele ( i pod bednami a když to zavěsíš tak to nevazbí ) , a byli moc spokojeni .
Good Luck
Jde v podstatě o to že lineár ti svojí šířkou bude hodně hmoty zvuku bude pouštět do zdí a získáš víc odrazů . Klasický aparát je ale potřeba důsledně směřovat do míst , kam potřebuješ ( kde jsou lidi ) . A to je na průměrně vybaveného zvukaře dost velkej problém . Traverzy přes celou loď zavěšovat nemůžeš ( zastínil bys Ježíška ) atd . ....
Zároveň nepotřebuješ veliký výkon ( v tomhle případě VÝRAZNĚ méně je více ) a rozhodně pozor na basy.
Na zpěvy se mi nejlépe osvědčily "úzké" Bety58 .
Já nakonec po několika letech zkoušení ( DB DVA T4, Martin Audio WSX , JBL SRX ... ) používám dopředu dva KVALITNÍ monitory na stranu na samostatném stativu cca v 5 metrech ( nohy jsou zajištěny vodními vaky jako zátěž ) , aaž 3 delay line v prostoru kostela . Je to vždy stavba skoro na celý den, spousty kabelů a hrát si s nastavením ( nejdřív laser na měření vzdálenosti a pak ouško )
Ty delay line musíš URČITĚ ZPOZDIT !!!
Povětšinou šlo o interprety gospelů s krásnými černoškami, takže nás výsledná práce moc a moc bavila, holčina běhala z bezdrátem po celém kostele ( i pod bednami a když to zavěsíš tak to nevazbí ) , a byli moc spokojeni .
Good Luck
Myslim, ze se mylis 
Konvencnim systemem naopak nemas moznost cokoliv smerovat a cokoliv eliminovat. Line array systemem dokazes udelat vyrovananou hladinu zvuku v cele hlavni lodi s velice presnou konturou kam hraje a kam uz ne. Takze pokud vyuzijes potencial, nebudes primo strilet nekam, kde to neni potreba a tim dostanes mnohem min odrazu. Navic budes mit mnohem lepsi pomer primeho/odrazeneho zvuku ve velke vzdalenosti od "podia". To udelas s kulovou vlnou jen velmi tezko.
sorry za offtopic...
Konvencnim systemem naopak nemas moznost cokoliv smerovat a cokoliv eliminovat. Line array systemem dokazes udelat vyrovananou hladinu zvuku v cele hlavni lodi s velice presnou konturou kam hraje a kam uz ne. Takze pokud vyuzijes potencial, nebudes primo strilet nekam, kde to neni potreba a tim dostanes mnohem min odrazu. Navic budes mit mnohem lepsi pomer primeho/odrazeneho zvuku ve velke vzdalenosti od "podia". To udelas s kulovou vlnou jen velmi tezko.
sorry za offtopic...
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
taky jsem z takovéhle úvahy vycházel . Praxe a subjektivní vjem ( měl jsem ve větším kostele postupně za několik let všechny výše uvedené systémy ) byl takový jak popisuji v předchozím příspěvku.
Je sice úžasné jak dokážu ovlivnit "jak daleko budu hrát" , ale výše uvedené Lineáry jsme nedokázali "zůžit" natolik aby nehrály tolik do boků ....
http://www.hrady.cz/index.php?OID=2104
Prostě jen popisuji svoji osobní zkušenost . Prostě mnou popsané řešení se nám osvědčilo nejlépe. Není to o nedostatečném výběru ve skladu .
Je sice úžasné jak dokážu ovlivnit "jak daleko budu hrát" , ale výše uvedené Lineáry jsme nedokázali "zůžit" natolik aby nehrály tolik do boků ....
http://www.hrady.cz/index.php?OID=2104
Prostě jen popisuji svoji osobní zkušenost . Prostě mnou popsané řešení se nám osvědčilo nejlépe. Není to o nedostatečném výběru ve skladu .
Ale nejde o sklad. Taky vychazim z osobni zkusenosti... Mimochodem, ten kostel v odkazu nema hlavni lod 50m dlouhou - z cehoz vychazim... Je asi hovadina tahat cluster line array systemu do kaplicky 
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Tak, kostel jsem popletl, ten ve kterém jsem dnes byl je o dost menší, prý na 1000 lidí. Takže jsem se uklidnil. Není ani tak dlouhý, od místa kde budou vystupovat je protilehlá zeď tak maximálně 25-30m. Jen ten vyšší strop..uvidímě. Na nabídku jsem nakonec kývnul...pak udělám nějaké fotky a poreferuji,jak moc jsem pohořel. Basovky tam brát nakonec nebudu, protože pouze jedna píseň pojede na pouštěný podklad, zbytek jen v doprovodu kytary a kláves.
Jako "PA" použiji asi ND2122 od Megatonu, mají užší vyzařování, myslím že je budu jen lehtat. Horší bude, jak je bez basovek dostanu nad lidi, to ještě musím domyslet. Nějaké konstrukce tam stavět nejde..
Jako "PA" použiji asi ND2122 od Megatonu, mají užší vyzařování, myslím že je budu jen lehtat. Horší bude, jak je bez basovek dostanu nad lidi, to ještě musím domyslet. Nějaké konstrukce tam stavět nejde..
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
mé zkušenosti jsou z téhle kapličky :
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kos ... 4%9Bje.jpg
george_58 - Já to věšel na VMB - 074 , ale ne na plnou výšku , jen cca do 4,5m a jak jsem psal - zatěžovali jsme to dole vaky s vodou.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Kos ... 4%9Bje.jpg
george_58 - Já to věšel na VMB - 074 , ale ne na plnou výšku , jen cca do 4,5m a jak jsem psal - zatěžovali jsme to dole vaky s vodou.
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
A máš někde fotku jak jste to tam měli udělaný?
Mě čeká toto : http://www.hrady.cz/index.php?OID=3929 , škoda že tam není fotka vnitřku. Já to určitě do výšky 4 metrů tahat nebudu, to bych měl strach..no bude to zkouška ohněm, poprvé budu dělat skoro slavici a ještě v takovývh podmínkách
snad se za mě všichni pomodlí 
Mě čeká toto : http://www.hrady.cz/index.php?OID=3929 , škoda že tam není fotka vnitřku. Já to určitě do výšky 4 metrů tahat nebudu, to bych měl strach..no bude to zkouška ohněm, poprvé budu dělat skoro slavici a ještě v takovývh podmínkách
-
Návštěvník
ND2122 na stativ - to bych si teda netrouf.
Možná snad je opravdu pevně přikurtovat, ale gafou asi ne...
Věšet se dá třeba tak, že protáhneš takový ten pás s hup-cukem skrz ucha.
Pak už "jenom" musiš vymyslet, na co je zavěsíš.
Možná snad je opravdu pevně přikurtovat, ale gafou asi ne...
Věšet se dá třeba tak, že protáhneš takový ten pás s hup-cukem skrz ucha.
Pak už "jenom" musiš vymyslet, na co je zavěsíš.
Hrombedny poveseny za ucha na VMBcku, s tim do kostela radeji nelez 
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ten kostel vypadá odhadem velmi podobně . On tam opravdu není potřeba výkon. Poprvé jsem do té naší kapličky tahal i basy a pak už vůbec , raději jsem to trochu nakroutil na basech enhancerem ( SPL MK2T )
Bohužel na tomhle compu mám jen blbý starý fotky z 2006 ještě z menšími stativy. Boční a zadní delay line jsem nefotil , je to úplně stejné jak předek. Jedna bedna váží 21 kg a je pověšená za jistící lanka ( jedno certifikace na 25 kg dynamicky ) k originál okům .
Stativy jsou proti převážení mimo vaky s vodou u podsady jištěny k horní části lanky ( tenké , nejsou vidět ) , oni v tom kostele mají takové zazděné úchyty ve stěnách .
Kromě zpěvů měli keyboard s podklady vč. bicích, el. kytaru, percusse, mno- a varhany .
Nevypadá to , ale na instalaci je to fakt pakárna .
A pozor . Při práci nesmíš klít ! Jsi v kostele !!!
Bohužel na tomhle compu mám jen blbý starý fotky z 2006 ještě z menšími stativy. Boční a zadní delay line jsem nefotil , je to úplně stejné jak předek. Jedna bedna váží 21 kg a je pověšená za jistící lanka ( jedno certifikace na 25 kg dynamicky ) k originál okům .
Stativy jsou proti převážení mimo vaky s vodou u podsady jištěny k horní části lanky ( tenké , nejsou vidět ) , oni v tom kostele mají takové zazděné úchyty ve stěnách .
Kromě zpěvů měli keyboard s podklady vč. bicích, el. kytaru, percusse, mno- a varhany .
Nevypadá to , ale na instalaci je to fakt pakárna .
A pozor . Při práci nesmíš klít ! Jsi v kostele !!!
- Přílohy
-
- Bartoloměj_2006_small_03.jpg (178.43 KiB) Zobrazeno 3108 x
-
- Bartoloměj_2006_small_02.jpg (101.77 KiB) Zobrazeno 3108 x
-
george_58
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Však to právě nechci, je věšet za ucha..vypadalo by to dosti nehezky a nejsem si jist o kolik to bude stabilnejší než řešení "dát je na klacek" . Něco jiného by bylo kdybych tam mohl postavit truss.. ale to nejde už jen z estetického hlediska. Ty ND2122 mají jedna necelých 30Kg, to by snad mohl bytelný kovový stojan udržet. Bedny jsou vyšší a tak ten stojan bude vyjetý jen trošičku. A pokud to půjde nějak přichytit, tak to pojistím. Dneska dodělám ty díry na stativy a vyzkůšam to venku. A pokud to bude jo nestabilní tak bych tam hold strčil ART315a ..což ale fakt nechciFyla píše:Hrombedny poveseny za ucha na VMBcku, s tim do kostela radeji nelez
Medvede, já ani zadní delay nebudu asi stavět, postrádalo by to smysl, nevím pro koho by hrály(ta loď s lidma má na délku cca 25m), horší to budou mít posluchači nahoře na balkonech, nevím jaká bude srozumitelnost tam.
-
maly_medved
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Na ty balkóny by stačilo "popostrčit" malinkatý satelit , třeba na speakerstativu, tam ti jde v podstatě o to dostat středy a zvonivé vejšky . Většinou (aspoň u nás ) jsou ty balkóny tak vysoko a tak bokem , že tam stejně nedostřelí lineár hlavního p.a.
Zas ale platí pravidlo o vyzpožďování a ekvalizaci na procesoru aby to hrálo stejně "barevně" . Neměj z toho hrůzu , při vhodně zvoleném repertoáru účinkujícího schová zvukové " nedostatky" atmosféra kostela.
Nejspíš ušetříš za hall efekt
I když já jsem ve finále používal v některých pasážích i tap delay na zpěv.
Zas ale platí pravidlo o vyzpožďování a ekvalizaci na procesoru aby to hrálo stejně "barevně" . Neměj z toho hrůzu , při vhodně zvoleném repertoáru účinkujícího schová zvukové " nedostatky" atmosféra kostela.
Nejspíš ušetříš za hall efekt
I když já jsem ve finále používal v některých pasážích i tap delay na zpěv.