Závada Spirit by Soundcraft LX7
-
- Reklama
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Závada Spirit by Soundcraft LX7
Zdravím....
Nemáte někdo zkušenost?
Po zapnutí mixu a jeho provozu cca za hodinu se začne ozývat na výstupu za masterem a zřejmě i grupách lehké vrčení (cvrlikání). Na všech šesti metrech povyskočí sloupec led tak na jednu až tři čárky (teď si nepamatuji kolik to je dB). Občas pomůže mix vypnout a znovu zapnout a je klid až do konce produkce. Občas to přestane dělat samo. Ale poslední dobou už nepomáhá občas ani to. Ale zase na druhé straně to třeba nezačne dělat za celý večer.
Zcela určitě to tam neleze odjinud, ale generuje to ten mix.
Nevíte?
A kdo by se mi na to mohl podívat v Brně?
Nemáte někdo zkušenost?
Po zapnutí mixu a jeho provozu cca za hodinu se začne ozývat na výstupu za masterem a zřejmě i grupách lehké vrčení (cvrlikání). Na všech šesti metrech povyskočí sloupec led tak na jednu až tři čárky (teď si nepamatuji kolik to je dB). Občas pomůže mix vypnout a znovu zapnout a je klid až do konce produkce. Občas to přestane dělat samo. Ale poslední dobou už nepomáhá občas ani to. Ale zase na druhé straně to třeba nezačne dělat za celý večer.
Zcela určitě to tam neleze odjinud, ale generuje to ten mix.
Nevíte?
A kdo by se mi na to mohl podívat v Brně?
Naposledy upravil(a) Jose1 dne sob 27. úno 2010 9:21:15, celkem upraveno 1 x.
Re: Závada Spirit by Soundcraft.
Otevři to, prohlídni to, jestli jsou někde rozebiratelné spojení přes konektory, tak to preventivně vše domáčkni, hlavně tam kde jsou samořezné konektory na plochých vodičích. Kontroluj hlavně zdroj a stabilizátory, jestli drží napětí, jestli nejsou vyschlé kondenzátory, může někde být i studeňák. V zapnutém stavu opatrně prohmatej střeva, zakývej sběrnicema, plošňákama, třeba vada naskočí dřív a prozradí se. Je-li vada způsobena odpadním teplem součástek a projeví se jen v uzavřeném pultu, dá se to nasimulovat při opravě ofukováním teplým vzduchem z fénu.
Jsem zmatkař, někdy. No a?
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Franto to přesně asi udělám.
Chtěl jsem začít zkušenostmi ostatních, potom to rozdělat a potom nechat oservisovat.
Nejhorší je, že jsem se to pokoušel ve skladu nasimulovat asi dvě hodiny a prostě jak na potvoru nic. Ale rozdělané jsem to ještě neměl.
Chtěl jsem začít zkušenostmi ostatních, potom to rozdělat a potom nechat oservisovat.
Nejhorší je, že jsem se to pokoušel ve skladu nasimulovat asi dvě hodiny a prostě jak na potvoru nic. Ale rozdělané jsem to ještě neměl.
Právě proto je tomu potřeba trochu "pomoct". Když už je po kroucení s tišťákem znát, že je to "mecnanického" původu a neví se přesně kde je třeba onen kýžený studeňák, poradil mě kdysi Radim Zahradník lokální "píchací" metodu. Vezme se ostrý špičatý hrot a píchá se přímo do jednotlivých pájených spojů až se potrefený partyzán sám přizná...
Jsem zmatkař, někdy. No a?
Re: Závada Spirit by Soundcraft
Taky se to da cele propajet horhovzdusnou pistoli at to nemusis hledat. 
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....
- PM Agency
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Taktiež sa to dá celé tou horkovzduškou zničiť (najmä kondenzátory) ak to bude robiť zle 
Jakub, Sound & Light.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.
Výroba laserov na zákazku až do výkonu 10W RGB, alebo 30W jednotlivých spektrálnych farieb. Galvosystémy 10 - 50 kpps, Cambridge Technology až do 80kpps.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Spirit Folio 4 mi to dělal při podpětí.
Někdy brum, někdy tohle.
Zkontrolovat výstupní napětí zdroje...
Někdy brum, někdy tohle.
Zkontrolovat výstupní napětí zdroje...
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jo jo určitě půjdu nejprve po zdrojové části....
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Závada Spirit by Soundcraft LX7
Tak jsem se do toho pustil, rozmontoval to a.....
Závada naskočila ihned, hurá první výhra. Jinak doplňuji bzučí to tak mezi -15 až -9 dB. Což je na můj vkus dost. I když některá komba......že?
Kolísá to bez mého zásahu, občas to přestane i dělat a potom zase.
Nicméně....
Samozřejmě, že jsem začal klepat do všeho, co šlo, všechny dostupné konektory povytahal, zaviklal s nimi, zapnul vypnul fantom atd. Při tom jsem to poslouchal ve sluchátkách. Prostě nereagovalo to na žádný mechanický zásah. Dokonce mě napadlo, že ten zvuk nahraji a hodím ho sem k posouzení.(což jsem ve výsledku neučinil)
No vydělal jsem ten zdroj ven a všechno zdokumentoval a přihodím to sem pro ostatní. Okouknul jsem ten plošňák zdrojové části a nic podezřelého na něm není. Dokonce musím číňany pochválit, vypadá to na precizní práci. Zřejmě před 15ti roky se vyrábělo ještě řemeslně dobře i na východě.
No a co dál? Napadlo mě prostě vyměnit všechny elektrolyty na zdrojové desce. Tím nemůžu nic pokazit a může to pomoci. Ještě si je přeměřím, až je budu mít venku. Ono oněch zmiňovaných 15 let je fakt hodně, si myslím.
No škoda jen, že nemám laboratorní zdroje k dispozici, na které bych to mohl napíchnout a hned bych viděl (slyšel).
Potom by mě zajímalo, jestli se dá sehnat ta zdrojová deska, za kolik a kde? Až to nepomůže.
No a pak už nevím.
Co vy na to?
Závada naskočila ihned, hurá první výhra. Jinak doplňuji bzučí to tak mezi -15 až -9 dB. Což je na můj vkus dost. I když některá komba......že?
Kolísá to bez mého zásahu, občas to přestane i dělat a potom zase.
Nicméně....
Samozřejmě, že jsem začal klepat do všeho, co šlo, všechny dostupné konektory povytahal, zaviklal s nimi, zapnul vypnul fantom atd. Při tom jsem to poslouchal ve sluchátkách. Prostě nereagovalo to na žádný mechanický zásah. Dokonce mě napadlo, že ten zvuk nahraji a hodím ho sem k posouzení.(což jsem ve výsledku neučinil)
No vydělal jsem ten zdroj ven a všechno zdokumentoval a přihodím to sem pro ostatní. Okouknul jsem ten plošňák zdrojové části a nic podezřelého na něm není. Dokonce musím číňany pochválit, vypadá to na precizní práci. Zřejmě před 15ti roky se vyrábělo ještě řemeslně dobře i na východě.
No a co dál? Napadlo mě prostě vyměnit všechny elektrolyty na zdrojové desce. Tím nemůžu nic pokazit a může to pomoci. Ještě si je přeměřím, až je budu mít venku. Ono oněch zmiňovaných 15 let je fakt hodně, si myslím.
No škoda jen, že nemám laboratorní zdroje k dispozici, na které bych to mohl napíchnout a hned bych viděl (slyšel).
Potom by mě zajímalo, jestli se dá sehnat ta zdrojová deska, za kolik a kde? Až to nepomůže.
No a pak už nevím.
Co vy na to?
- Přílohy
-
- Spirit LX7 zdroj deska.jpg (134.67 KiB) Zobrazeno 4121 x
-
- Spirit LX7 zdroj1.jpg (162.89 KiB) Zobrazeno 4121 x
-
- Spirit LX7 spoje.jpg (164.34 KiB) Zobrazeno 4121 x
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
.....jéžiši max 3obrázky, a ještě 500px max, a ještě jen 250kb,
no gde to sme??
no gde to sme??
- Přílohy
-
- Spirit LX7 zevnitř.jpg (206.32 KiB) Zobrazeno 4121 x
-
- Spirit LX7 zdroj.jpg (97.51 KiB) Zobrazeno 4121 x
- PM Agency
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
máš možnosť prístupu k osciloskopu ? Aby si zmeral či ti nekmitá zdroj...LM317 a LM337 sú len lineárne nastaviteľné stabilizátory, napájajú sa tým operáky. Tie fotky nie sú bohvie čo, takže ten tretí som neidentifikoval.
Skontroluj spätné ochranné diody, skús vymeniť výstupné filtračné kondenzátory a vyblokuj napájacie cesty skusmo keramikami 100nF.
Ak máš možnosť lab. zdroja, napichni sa za zdroj a tým ho vylúčiš alebo potvrdíš.
Skontroluj spätné ochranné diody, skús vymeniť výstupné filtračné kondenzátory a vyblokuj napájacie cesty skusmo keramikami 100nF.
Ak máš možnosť lab. zdroja, napichni sa za zdroj a tým ho vylúčiš alebo potvrdíš.
Jakub, Sound & Light.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No právě....
Laboratoratorní zdroj nemám a osciloskop taky ne. Kdybych měl osciloskop, pojede to jak po másle. Právě přemýšlím kdo by to tak všechno mohl v okolí mít.
Zrovna jsem se chystal zjistit, co je to za ty koncové součástky, předpokládal jsem nějaké stabilizátory.
Ano potvrzuji je to LM337T, TL783C, LM317T
Hodnoty elitů už mám napsané a zkusmo je vyměním, jen co otevřou GM.
Ty fotky jsem musel asi 4x totálně degradovat aby mě to tady sežralo....
Laboratoratorní zdroj nemám a osciloskop taky ne. Kdybych měl osciloskop, pojede to jak po másle. Právě přemýšlím kdo by to tak všechno mohl v okolí mít.
Zrovna jsem se chystal zjistit, co je to za ty koncové součástky, předpokládal jsem nějaké stabilizátory.
Ano potvrzuji je to LM337T, TL783C, LM317T
Hodnoty elitů už mám napsané a zkusmo je vyměním, jen co otevřou GM.
Ty fotky jsem musel asi 4x totálně degradovat aby mě to tady sežralo....
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ještě jen mimo téma.....
Ty stabilizátory LM, předpokládám, že mají na chladič vyvedenou některou nohu. Tudíž asi nebude žádoucí to galvanicky spojovat s centrálním chladičem? Je to tam přicvaknutý takovou plastovou spojkou a odizolované tepelně vodivou podložkou. Ta spojka se mi nelíbí a hned, jak jsem to uviděl jsem to chtěl nahradit šroubovým spojem. Ale to by byla blbost, že?
Ty stabilizátory LM, předpokládám, že mají na chladič vyvedenou některou nohu. Tudíž asi nebude žádoucí to galvanicky spojovat s centrálním chladičem? Je to tam přicvaknutý takovou plastovou spojkou a odizolované tepelně vodivou podložkou. Ta spojka se mi nelíbí a hned, jak jsem to uviděl jsem to chtěl nahradit šroubovým spojem. Ale to by byla blbost, že?
- PM Agency
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Áno jednotlivé obvody majú na púzdre rôzne potenciály. Chladiaca plôška púzdra TO220 býva spojená so strednou nohou obvodu alebo tranzistoru. Takže musia byť jednoznačne od seba galvanicky oddelené.
LM317 tam má výstup, LM337 tam má vstup a TL783 tam má výstup.
LM317 tam má výstup, LM337 tam má vstup a TL783 tam má výstup.
Jakub, Sound & Light.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Tak u mně konkrétně to bylo trafo - měkké, málo mědi, málo železa.
Po zahřátí vzrostl odpor vinutí a problém byl na světě.
Elyty ve zdroji jsem nahradil verzí pro 105 stupňů, protože to celé topilo jako prase.
V "holícím" M12 mám spínaný zdroj, krásně řešený, docela předimenzovaný - nechápu proč v takové kisně, jako je Folio, není něco podobného.
Po zahřátí vzrostl odpor vinutí a problém byl na světě.
Elyty ve zdroji jsem nahradil verzí pro 105 stupňů, protože to celé topilo jako prase.
V "holícím" M12 mám spínaný zdroj, krásně řešený, docela předimenzovaný - nechápu proč v takové kisně, jako je Folio, není něco podobného.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva