Mastering

Otázky a odpovědi ze STUDIOVÉ PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika).
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Rasťo

Mastering

Příspěvek od Rasťo » stř 06. kvě 2009 17:18:57

zdravím potrebujem sa vás spýtať ničo o masteringu. nechcem od vás ziadne čisla a navody ako spravit kvalitný master, ale aké efekty pouzit okrem equalizeru a kompresoru a regulovaní basov stredov a vysok. dakujem

mastix

Re: Mastering

Příspěvek od mastix » stř 15. črc 2009 16:33:02

ahoj,

záleží to čistě na tobě a na tom čeho chceš docílit nebo čeho se potřebuješ eventuelně zbavit. Pokud je všechno dobře nahrané tak si vystačíš s tím co jsi napsal a asi navíc určitě užiješ nějaký gate a reverb. Potom je řada záležitostí které se ale používají už spíše na opravování různých neduhů, které vzniknou při nahrávání.

M

safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa » pát 17. črc 2009 10:56:58

Huf ... #-o to nedam.

Kluci (oba) pohledejte internet, i v cestine se o tehle vecech (treba o tom co to MASTERING vubec je) da najit spousta zajimavej a pomerne rozumne napsanejch clanku. Co me z hlavy napada tak nejaky napsal treba Pavel Kappler (Studio Kappka) pro nejakej server na jehoz jmeno si ted nevzpomenu. Hledejte, hledejte, hledejte ...

Rasto, proc rovnou nenapises na co se chces zeptat ?

eccosounds

Příspěvek od eccosounds » pon 30. lis 2009 17:12:52

Velmi pekne povedane od safa,,,,poloz konkretnu otazku,pride konkretna odpoved,,to sa mi stalo pred niekolkymi rokmi,,,nechapal som,ze o co ide,ale ked som polozil otazku,ze ako uromi to ,alebo to,tak som odpoved dostal na zaklade odmakanych hodin,prajem vela zdaru.mastering je rasto nieco co obdivujes a chces dosiahnut tiez,,,,v dnesnej dobe je to stale o dobrej hudbe a ludia co ju finalizuju,ju vacsinou v dobrom zachovaju.

cubasak

Příspěvek od cubasak » stř 10. bře 2010 10:38:57

Reverb pri masteringu? Uz som pocul vela ale toto je uplna hlupost.

Yaro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yaro » stř 10. bře 2010 11:51:39

Cubasak sa uz aj zaregistroval pod nickom Yaro. :wink:

Frenk
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Frenk » stř 10. bře 2010 13:06:37

cubasak píše:Reverb pri masteringu? Uz som pocul vela ale toto je uplna hlupost.
Tak to bys mel asi pocuvat jeste vic. :-)
Never ask FOH sound engeener "Are you DJ?" because he can kill you....

Yaro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yaro » stř 10. bře 2010 14:24:23

No schvalne uved jeden pripad, ked je rozumnejsie pridavat reverb na celu stopu pri masteringu a nie pridat reverb v mixe na stopu na ktoru ho potrebujem. Rad sa nieco nove naucim :-)

Harman
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Harman » stř 10. bře 2010 15:20:46

Prakticky vzato se reverb používá při masteringu úplně běžně. Není nijak výrazně znatelnej, ale pomáhá vytvořit ucelenej dojem nahrávky hlavně kvůli tomu, že se nahrává za různých akustických podmínek.

kiwi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od kiwi » stř 10. bře 2010 19:57:47

Souhlas

dktstudio
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od dktstudio » čtv 11. bře 2010 22:16:13

To je krásný, jak vznikne debata o něčem v masteringu tak běžném jako reverb, ale nad navrhovaným použitím gate se nikdo nepozastaví :mrgreen:

Nick
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Nick » čtv 11. bře 2010 22:26:35

něco poměrně zásadního k masteringu a kompresi, možná už to tu na fóru bylo
http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html

Yaro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yaro » pát 12. bře 2010 10:03:32

dktstudio píše:To je krásný, jak vznikne debata o něčem v masteringu tak běžném jako reverb, ale nad navrhovaným použitím gate se nikdo nepozastaví :mrgreen:
Co sa reverbu v mastri tyka, tak som si precital par clankov a diskusii na forach a musim uznat moju chybu, naozaj sa pouziva. Aj ked je to asi na dlhsiu diskusiu ci je zamer vytvorit v nahravke pocit ze sme v konkretnej mistnosti kde boli nahravane jednotlive party nastrojov. Keby tomu bolo tak zvucili by sa bicie jednym mikrofonom v strede miestnosti.

Co sa gejtu v mastri tyka este pred par dnami by som to tak isto kategoricky odmietol, ale kedze ste nastrbili moju sebadvoveru radsej sa vyjadrim len tak, ze ja ho pri mastri nepouzivam ani pouzivat nebudem, ak sa objavia ruchy a sumy ktore tam nepatria znovu si radsej otvorim mix a vyliecim to tam. Pripadne pouzijem iny nastroj vo WaveLabe na dosiahnutie ticha tam kde ma byt.

Yaro
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Yaro » pát 12. bře 2010 14:25:21

Nick píše:něco poměrně zásadního k masteringu a kompresi, možná už to tu na fóru bylo
http://www.audiodrom.cz/RoadToHell.html
Zaujimavy clanok. Uz som asi skazeny dobou, ale mne poriadne nadupana piesen robi dobre :) Nie ale remastrovana !!! Davam klobuk dole pred nahravkami napr. posledne albumy od Dream Theater kde im to napriek natlacenej a orezanej nahravke stale bohovksy dobre znie. Samozrejme bez orezavaciek by znelo urcite lepsie. No navratu k dychajucim nahravkam sa asi tak skoro nedockame, skor tipujem, ze nam zacnu v buducnosti preoperovavat usi aby sme viac zniesli :wink:

Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 » sob 13. bře 2010 10:15:40

O masteringu mám pouze mlhavé informace, ale co vím zcela určitě a musím souhlasit s Yarem. Poslední album, a nejen to poslední, od Dream Theater je dle mne špička v záznamu muziky. Neslyšel jsem na rockové scéně nic lepšího.

Mimochodem, celkem by mě zajímalo.....
V době, kdy vyšlo CD od Metaliky-St. Anger. Dostalo se mi do ruky pouze v mp3 podobě, pro mé potřeby, chtěl jsem si to poslechnout, jestli si ji mám koupit v originále a zjistil jsem, že je to otřesná nahrávka. Natáhl jsem si tedy jednu skladbu do Sound Forge a prohlédl si ji očima. Zjistil jsem, že celá skladba je permanentně v klipu. Řekl jsem si, no nic, asi to někdo domrvil při převodu do mp3.
Potom se mi do ruky dostávali postupně z různých zdrojů další mp3 té samé desky a postupně zjišťoval, že je to pořád ta samá tragédie. Dokonce jsem pokaždé, když mě přišla na stůl jiná kopie, cíleně sledoval a čekal, že konečně to bude lepší, a nebylo.
A tak jsem pojal podezření, ač tomu pořád nemohu uvěřit, že ta nahrávka bude prostě v háji již na originálu.
Táži se tedy, jestli originál někdo vlastníte a jestli tomu tak je, nebo jsem měl pouze smůlu na mp3.

Odpovědět

Zpět na „Nahrávání a práce ve studiu“