Akg D5 vs Akg D7 vs Sennheiser e840 v kostele

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Coax

Re: Akg D5 vs Akg D7 vs Sennheiser e840 v kostele

Příspěvek od Coax » čtv 27. kvě 2010 17:14:23

Možná s křížkem po funuse, ale třeba se najde nějaký další pozdní čtenář.
Jaký kostel, klasický katolický s dlouhatánským dozvukem nebo spíš něco jako víceúčelový akusticky (ne)upravený sál? Jaký styl - táhlé zpěvy nebo sborový unplugged popík? Odkud se zpívá (kůr vzadu nahoře, pódium vpředu dole)? Některé styly se s některou akustikou vzájemně odpuzují a nějaký problém bude vždycky, to co v kostelech s dlouhým dozvukem opravdu funguje je vidět z přirozeného zhruba tisíciletého vývoje. Jaký máte aparát, jaké korekce, master EQ? Jaké mikrofony používají ostatní?
Při vhodné konstelaci se dají dosáhnout výborné výsledky minimálním počtem mikrofonů, často i s jediným (a někdy s žádným...), obecně spíš čím míň, tím líp. Musí se použít vhodné a dobré mikrofony, ty určené pro zpěv zblízka nebudou až na drahé vyjímky moc vhodné.
Zpěvové dynamiky typu SM58 na housle moc nesnáším (a někdy ani na zpěv u akustické muziky), ve vhodné kombinaci s aparátem a zvukařem dokážou utrhnout uši od hlavy (u bigbítu zase pomůžou prosadit zpěv vůči nástrojům).
Je vhodné, aby všichni používali stejný typ mikrofonu, vyhnete se tím řadě problémů.
Těžko hledat opravdu universální mikrofon pro tyto aplikace, málem bez ohledu na cenu, dosti světlá vyjímka je RODE M3. Dá se použít zblízka na zpěv nebo řeč, kytaru, housle, akustické nástroje, bicí (nejen o/h a hh), ale i na sbory zdálky v minimalisitickém uspořádání. Má i LCF a pokud není phantom, můžeš použít baterku.

kanjec
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kanjec » pon 16. srp 2010 21:02:35

Několik zkušeností se zvučením různě velkých těles v kostelech mám taky, tak přihodím svou trošku do mlýna.

Používám ke zvučení takřka všechno, co je po ruce (kondíky malomembránové i velkomembránové, dynamiky). Přikládám malou fotku. Co se vazby týče, ukazuje se spíš, že jde o umístění beden proti mikrofonům. Velmi se mi osvědčilo umístění zpěváků na kůru a beden pod kůrem směrem dopředu.

Co vy? Jaké rozmístění preferujete? (hádky Line Array x stojny s bednami si teď odpusťte, jedeme okresní / farní ligu :))

AKG D5 mám také dva kusy a používám je velmi rád. Nejsou tak odolné, proti vazbě, jako třeba SM58, ale zvukovým přednesem SM58 doslova válcují. Zvláště k děvčatům se osvědčily. Slovy jednoho zvukaře: "To doslova mrazí v zádech." Ne možná náhodou se D5 občas objeví i v nějakém rideru...
Přílohy
Kostel v Lomnici nad Popelkou (zleva RODE M1, Studioprojects B1, 2x Audio-Technica AT3035, 2x AKG C1000S, klarinet dole Shure PG81)
Kostel v Lomnici nad Popelkou (zleva RODE M1, Studioprojects B1, 2x Audio-Technica AT3035, 2x AKG C1000S, klarinet dole Shure PG81)
_MG_0083.JPG (55.11 KiB) Zobrazeno 1599 x
Nazvučení scholy, kostel Panny Marie, Hradec Králové (zleva 2x AKG C1000S, 2x AKG D5)
Nazvučení scholy, kostel Panny Marie, Hradec Králové (zleva 2x AKG C1000S, 2x AKG D5)
Ondřej Hornig
home - http://www.ohornig.cz/

KamilV
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od KamilV » pon 16. srp 2010 23:05:15

Mít zpěváky na kúru a repro pod ním může (a asi i bude) docela sranda na sfázování. V kostele je potřeba si v takovém případě pohrát s naspožďováním, aby se to vepředu pak netřískalo.

Já to řeším buď tak, že mám silnější repro tam kde jsou zpěváci (takže to jede bez spoždění a dozvuk je v kostele přirozený), nebo pak vícero malých repro po celém prostoru - tak, aby mezi nimi nebyly přeslechy - čímž se usnadní (nebo eliminuje zcela) delay.

Jinak, jak už někdo psal, čím míň, tím líp. Scholy nejlíp kondíkama, protože s dynamikou neumí pracovat. 2 až 3 stačí snad vždy...

kanjec
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od kanjec » úte 17. srp 2010 5:25:44

Scholu si obvykle postavím do malých hloučků kolem velkomembránových kondíků, tohle byl spíš výjimečný stav.

Co se týče toho sfázování s bednami pod kůrem - v live ozvučení mi to nikdy (musím zaklepat) problém nedělalo. Ba naopak to umístění pod kůrem mi přijde z těch zkoušenýc variant poměrně nejefektivnější a nejjednodušší. Akustika kostela to celé pěkně obalí a pokud se mezi scholou najde borec u bicích, který do toho třískne, tak i přes sebevětší snahu není nic slyšet. Obvykle přikrmuju z beden jen hlasy, případně slabší nástroje. I housle se většinou prosadí samy.
Ondřej Hornig
home - http://www.ohornig.cz/

Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“