Jak na pódiu připojit kameru (nesymetrie), DI-box?
-
- Reklama
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jak na pódiu připojit kameru (nesymetrie), DI-box?
Tak potřebuji zase radu, kolegové...
Mám mix se symetrickými výstupy. Párákem jdu se signálem zpět na pódium. Všechno zatím symetricky. Na pódiu potřebuji připojit kameru, bohužel s nesymetrickými vstupy. Opominu li variantu, že to můžu "znesymetrizovat" hned na kabelu, dostáváme se k řešení použít Pasívní DiBox. V tomto případě dvoukanálový.
Takže jsem na netu vyhledal toto http://www.audiotek.cz/product-27063-art-dpdb a táži. Je tato věcička tzv. obousměrná?
Je možné do ní na straně XLR konektoru dovést symetrický signál a na straně TRS odebrat nesymetrický?
Vlastním pouze aktivní DiBoxy. V návodech i popisech se o této možnosti nikde nehovoří. Nebo doporučujete na tuto aplikaci něco jiného, jiný typ apod. ?
Tedy který potom.....? Díky.
Mám mix se symetrickými výstupy. Párákem jdu se signálem zpět na pódium. Všechno zatím symetricky. Na pódiu potřebuji připojit kameru, bohužel s nesymetrickými vstupy. Opominu li variantu, že to můžu "znesymetrizovat" hned na kabelu, dostáváme se k řešení použít Pasívní DiBox. V tomto případě dvoukanálový.
Takže jsem na netu vyhledal toto http://www.audiotek.cz/product-27063-art-dpdb a táži. Je tato věcička tzv. obousměrná?
Je možné do ní na straně XLR konektoru dovést symetrický signál a na straně TRS odebrat nesymetrický?
Vlastním pouze aktivní DiBoxy. V návodech i popisech se o této možnosti nikde nehovoří. Nebo doporučujete na tuto aplikaci něco jiného, jiný typ apod. ?
Tedy který potom.....? Díky.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak na pódiu připojit kameru (nesymetrie), DI-box?
Teoreticky by to možná jít mohlo
. Ale šipky hovoří jasně.
Ještě mě napadá (možná je to totální hovadina) co zapojit + na + a - na stínění. Ale to je asi fakt kravina, samotnýmu se mi nelíbí co jsem teď napsal
.
Ale teď vážně, asi by se to dalo vyřešit malým mixáčkem, namátkově z nejlevnějších:
http://www.audiotek.cz/product-31714-ld-systems-ldlax5
Ještě mě napadá (možná je to totální hovadina) co zapojit + na + a - na stínění. Ale to je asi fakt kravina, samotnýmu se mi nelíbí co jsem teď napsal
Ale teď vážně, asi by se to dalo vyřešit malým mixáčkem, namátkově z nejlevnějších:
http://www.audiotek.cz/product-31714-ld-systems-ldlax5
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jasně vyrobený kabel na to už mám, dle návodu v "modlitební knize". Ale to je poslední varianta. Chci to řešit nějak elegantně a ten způsob s DiBoxem mě připadl logický.
Ale ten nápad z mixem se mi zamlouvá.
Malý mixy mám, Uli bude stačit. Symetricky to dostat na pódium, tam to napíchat do submixu a vytáhnout nesymetrii, třeba ze sluchátkového výstupu. Budu o tom uvažovat, pokud mě tady do příštího týdne někdo neposvětí ten DiBox pozpátku.
Díky, ještě někdo.....?
Ale ten nápad z mixem se mi zamlouvá.
Malý mixy mám, Uli bude stačit. Symetricky to dostat na pódium, tam to napíchat do submixu a vytáhnout nesymetrii, třeba ze sluchátkového výstupu. Budu o tom uvažovat, pokud mě tady do příštího týdne někdo neposvětí ten DiBox pozpátku.
Díky, ještě někdo.....?
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Symetricky táhnout na pódium, oddělit di-boxem (jedno jakým), výstup znesymetrizovat (Hot na hot, cold a gnd spojit).
Dělám, co mě baví.
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No teď o tom mluvím, Tome, že tuhle variantu mám v záloze až na konec.
Očekávám, že mě tady někdo potvrdí tu možnost průchodu signálu pasívním DiBoxem pozpátku......Proti šipkám.
Jinak dík.
Očekávám, že mě tady někdo potvrdí tu možnost průchodu signálu pasívním DiBoxem pozpátku......Proti šipkám.
Jinak dík.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Pokud je v tom trafo 1:1, nejsou tam odporové děliče a nevadí Ti obrácený XLR tak bez problému, v ostatních případe je to námět na samostatné cvičení 
Dělám, co mě baví.
Potvrzuji, je možné tráfko 1:1 zpravidla použít oběma směry. Zrovna tak je možné připojit jeho sekundár do asymetrického vstupu způsobem, který uvádí blaha (+ na +, - na GND), tráfku je narozdíl od klasického el. symetrického výstupu jedno, zda pokračuje do symetrického či nesymetrického vstupu. Pokud je linka až po Di-box zeměná na straně výstupu z mixu, stínění kablíku od Di-boxu do kamery pak bude připojeno k její GND. Pokud by šlo o profi kameru s XLR vstupem (ten je ale zpravidla symetrický), připojenou k externímu napáječi s vidlicí s ochranným kolíkem, pak by zároveň Di-box odděloval jednotlivé země. Jenže to asi nebude tento případ, (vstup bude na 3,5 jacku pro externí stereo-mikrofon ??? ), pak doporučuji - OUT z diboxu spojit též s GND. Di-box bude pouze převádět symetrický signál na asymetrický, stínění bude zajišťovat i "zemění" kamery.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
V tom případě by mohl satčit i "bastl" 2 trafa 1:1 (třeba tesla vajíčka), 2x XLR konektor vstup, a výstupní kablik s jackem 3,5mm, dát to do nějaký krabičky a podle požadovaný kvality to vyjde tak na třetinu, v Neutrikách na polovinu toho ARTu.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
- Sam Jr.
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
nechápu proč se tak bráníte té nejjednodušší možnosti
já bych udělal sym-nesym šňůru bez zaváhání a vůbec bych to neřešil a ještě kvůli tomu něco pořizovat 
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Protože 30m nesym. vedení ti může (nemusí) udělat pěknu paseku, minimálně v záznamu na kameře.
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Ten ART plechovka obráceně funguje - občas to používám.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
- gavo
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jednoznacne by som tahal 30m symetriu a na konci dal Di -box a z diboxu si spravil nesymetricky kabel Y. Tahat symetriu a na konci skratovat zem a cold je najlepsie riesenie.
Nic lepsie ako sediet za mixom pocas koncertu a jest pizzu nepoznam
- vlastne ano - pocit ked vidim, ze kapela na tu pizzu slinta 
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Paráda, tleskám všem. Tohle jsem potřeboval.
Doplním snad jen, že se bude točit na 3 kamery. Dvě z nich mají 2x line In XLR, to je v pohodě, ale jedna bohužel nee, ta má jen 3,5 jack stereo.
Právě že mě těch třicet metrů taky připadá hodně, tahat to celé nesymetricky. I když to bude signál na linkové úrovni.
Stejně se chystám pořídit nějaký pasivní DiBox, takže jedinečná příležitost. Teď když vím, že to jde.
Jo a díky za typ s tím vstupem/výstupem. Vůbec mě nedocvaklo, že budu potřebovat "obraceč pohlaví" na XLR.
To bych na kšeftu pak čučel jak tele.....
Doplním snad jen, že se bude točit na 3 kamery. Dvě z nich mají 2x line In XLR, to je v pohodě, ale jedna bohužel nee, ta má jen 3,5 jack stereo.
Právě že mě těch třicet metrů taky připadá hodně, tahat to celé nesymetricky. I když to bude signál na linkové úrovni.
Stejně se chystám pořídit nějaký pasivní DiBox, takže jedinečná příležitost. Teď když vím, že to jde.
Jo a díky za typ s tím vstupem/výstupem. Vůbec mě nedocvaklo, že budu potřebovat "obraceč pohlaví" na XLR.
To bych na kšeftu pak čučel jak tele.....
No, tak v tom případě je Di-box opravdu potřeba. Mimochodem, proč se nepoužije pro záznam zvuku jen jedna z kamer (ostatní pojedou jen na orientační "rucháče"), stejně se zvuk ke zpracování používá v tomto případě jen z té jedné (případně se přihodí dle potřeby kontaktní zvuk při střihu na detail z příslušné kamery). Střihat video společně s jednotným audiem je velmi nevhodné a problematické. Tedy pokud nejde o rozvod audia pro různé TV společnosti např. při tiskovce.
Chci jenom varovat. V létě jsem byl na moc pěkném místním festivalu, který byl "profesionálně" natáčen místní televizí na tři kamery a záměrem bylo udělat z toho DVDčko. Mám ho tady na stole a neviděl jsem ani polovinu, protože se to nedalo poslouchat. Zvuk byl naprosto placatej a od 200Hz dolů nic. To snad i na telefon by se to natočilo lépe. A domnívám se, že to bylo právě natáčením na kameru, kdy už v kameře byl zvuk zakomprimovám a ekvalizován. Takže doporučuji vyzkoušet, jak se bude kamera chovat na signál z mixu a co všechno s ním udělá. Nerad bych, aby to dopadlo stejně.
Mimochodem, zvuk byl nahráván jen na jednu kameru, která stála na stativu u mixu, ostatní dvě běhaly po pódiu.
Mimochodem, zvuk byl nahráván jen na jednu kameru, která stála na stativu u mixu, ostatní dvě běhaly po pódiu.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!