Zvučení dechů

Dynamické, kondenzátorové, zpěvové, nástrojové, bezdrátové...
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
maty
Nováček fóra
Nováček fóra

Zvučení dechů

Příspěvek od maty »

Máme v kapele dechaře, co hraje na leccos (saxofon, asi šedesát různých fléten). Potřeboval bych typ na nějaký mikrofon.. Nechceme pecku s klipsnou (právě pro časté vyměňování nástrojů během hraní). Cenově kolem 5000Kč. Máme jen malý (500w) aparát s mixem Allen&Heath ZED serie.. V podstatě jde asi o to najít nějaký mikrofon pro nazvučení flétny, protože saxofon se prosadí i bez mikrofonu (popř. sax jen přizvučit)-nebo máte jiný názor? Nejde o nic profi, ale rádi bychom čistý a nezkreslený zvuk a co největší odolnost proti zpětné vazbě (malá zkušebna..). Nemá někdo zkušenosti, nápady, ...? :)
Dík
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení dechů

Příspěvek od honza637 »

Ahoj, myslim že pro běžnou kvalitu zvuku by ti postačila SM57čka od Shure nebo nějaká dynamika od AKG . Viděl jsem hrát na tohle myslim s D880 a taky to šlo. Já na sax a dechy vůbec rád Sennheiser MD421 , má velmi hezký přirozený zvuk ale je cenově jinde.
Jestli řešíš vazbu a malý prostor, vyhnul bych se každopádně kondenzátorovému mikrofonu.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
KamilV
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od KamilV »

SM57 je kardioda, což za určitých podmínek nemusí splňovat "aby to bylo víc odolný vůči vazbě". Kondík bych nepoužil mimo jiné spíš i proto, že z dechového nástroje vychází onen vlhký dech, který by mohl dělat neplechu při hře z blízka.

Já bych asi sáhl po Shure BETA 57A. Zvuk čistý, do finan. limitu se vejdeš i s rezervou (můžeš si z ní koupit třeba lepší kábl), a je to superkardioda.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení dechů

Příspěvek od safa »

A to ja bych radsi zrovna spis kardioidu aby se mi zvuk s kazdym hnutim muzikanta tolik nemenil ... ackoliv do zkusebny je to IMO fuk ;-)
Ferda
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od Ferda »

Já bych třeba úplně nezatracoval kondíky, např. AKG P170 je levný a mám s nimi dobrou zkušenost (samozřejmě i spousta dalších), zvlášť na flétny. Pokud tedy nemáte velký kravál na pódiu.
maty
Nováček fóra
Nováček fóra

Zvučení dechů

Příspěvek od maty »

Já nevím, o SM57 jsme samozřejmě přemýšleli, hráli jsme na něj jednou na jedné akci a zvuk byl super.. Ale bylo to velké pódium (to tak často není) a hlavně zkušený zvukař, co věděl jak nastavit korekce, když ten zvuk není úplně dokonalý. Nicméně pochopil jsem, že v dané cenové kategorii toho zase tolik není.. Taky jsem tu v recenzích narazil na Audix i5.. Ale co to udělá s flétnou, to nikdo nepíše :).
Jinak nejsme vyloženě hluční, ale protože většinou hrajeme na malých pódiích, všechno je relativní (když klávesák brnká loktem do činelu atd).
A, co je hlavní, nejsem zvukař ale nejsem odmítavý k radě. Když mi cokoliv vysvětlíte, budu za to rád a většinou to i pochopím. Jinými slovy, nemusíte to vysvětlovat 'jak pro blbce' (z čehož Vás neviním), pokud nějaký termín neznám, najdu si to, popř. se zeptám :)..
honza637
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení dechů

Příspěvek od honza637 »

Máš skvělej přístup. Kdybys byl z jižních čech tak bych s tebou docela rád spolupracoval :D
Jináč by ale mělo platit že korekce by měly do zvuku zasahovat co nejmíň. No a každej mikrofon má svoje vlastnosti. Svoji frekvenční charakteristiku která říká jak citlivej je na jaký frekvenci , pak třeba největší akustický tlak který zpracuje ( SPL) apod.
Ono je to tak, že jen měřící mikrofony jsou relativně "rovný" a to co řešíme je, aby ty ostatní který rovný nejsou a často úmyslně sedly právě na to co se s nima nabírá. Takže SM58 i 57 mají hrb v oblasti středů a zní to hezky ale ne správně. Ale bez toho by to nebylo tak příjemný.
Jestli máš dobrej náběr máš šanci poznat třeba z odposlechů protože odposlechy jsou zpravidla krmený z mixu ale ještě před korekcema, takže na podium zpravidla slyšíš to, co leze z mikrofonu. Myslím že tak se dá zjistit co asi nejvíc bude vyhovovat. Ideální je, když bys zaběhl do nějakého nahrávacího studia nebo k nějakému prodejci mikrofonů. Pak se domluvit abys sis mohl vzít nástroj pro který mikrofon potřebuješ a zkusit ho nabrat několika typama a porovnat co ti sedne pro uši nejlíp :wink:
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Z levnějších se osvědčil AKG D770, ale myslím, že z obchodů už zmizel.

SM57 není ideální neb nemá windšus a průvan nadělá neplechu.
B58 je dobrý, ale na můj vkus dost nabroušený.
SM58 se mi nelíbí na flétně vůbec.

Zvučím kapely s flétnama docela často (něco jako Jethro Tull) a jim i mně se nejlíp dělá s D770.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Nick
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od Nick »

jen poznámka k Pavlovi:

a japato že 57 nemá windšus? viz http://kytary.cz/shure-a2ws/HN076498/" onclick="window.open(this.href);return false;
jardatop
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Zvučení dechů

Příspěvek od jardatop »

Ja ten windsus na 57 mam taky a je super. Pouzivam to na zpev.
kalfar
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od kalfar »

No já se musím zastat kondenzátoru i SM57ky. Teď o víkendu jsem zvučil kapelu se šesti dechy na pódiu značky podlaha a velikostí 5x3m. Kondenzátor jsem použil na pozoun a osvědčil se nadmíru dobře.

A jelikož si flétnistka zapomněla klipsnu, zvučilo se to nouzově právě na SM57ku a k mému údivu byl zvuk nad míru dobrý. Byl dost silný a foukání od úst žádné nebylo, narozdíl od snímače.

K původnímu problému, zvučit saxofon a flétny na jeden mikrofon by se mi zdálo celkem problematické. Jednak každý nástroj by si zasloužil mít své vlastní korekce a nastavení hlasitosti. A také mikrofon pro flétnu musí být v jiné pozici, nežli pro snímání saxofonu, takže by hudebník musel o pauzách přestavovat stojan. To by mohlo způsobovat různé problémy a také by to zkrátilo životnost toho stojanu.
Ideální by bylo mít jeden mikrofon na flétnu a třeba doprovodný zpěv a případně druhý samostatný na saxofon.
Ale ani toho snímače bych se nebál, přehazování klipsny z nástroje na nástroj bývá taky k vidění mezi muzikanty. Je to jen o tom se to naučit.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Zvučení dechů

Příspěvek od Pavel Sedlák »

No jo, zvyk je železná košile - jelikož ten molitan nepoužívám, dal jsem si rovnítko mezi nemám a není :oops:

Zvukově se mu nedá nic vytknout, to jo.

A třeba Honza Holeček (Luboš Andršt Band) ho na zpěv používá velmi úspěšně
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Odpovědět

Zpět na „Mikrofony“