Zvučení dechů
-
- Reklama
Zvučení dechů
Máme v kapele dechaře, co hraje na leccos (saxofon, asi šedesát různých fléten). Potřeboval bych typ na nějaký mikrofon.. Nechceme pecku s klipsnou (právě pro časté vyměňování nástrojů během hraní). Cenově kolem 5000Kč. Máme jen malý (500w) aparát s mixem Allen&Heath ZED serie.. V podstatě jde asi o to najít nějaký mikrofon pro nazvučení flétny, protože saxofon se prosadí i bez mikrofonu (popř. sax jen přizvučit)-nebo máte jiný názor? Nejde o nic profi, ale rádi bychom čistý a nezkreslený zvuk a co největší odolnost proti zpětné vazbě (malá zkušebna..). Nemá někdo zkušenosti, nápady, ...?
Dík
Dík
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zvučení dechů
Ahoj, myslim že pro běžnou kvalitu zvuku by ti postačila SM57čka od Shure nebo nějaká dynamika od AKG . Viděl jsem hrát na tohle myslim s D880 a taky to šlo. Já na sax a dechy vůbec rád Sennheiser MD421 , má velmi hezký přirozený zvuk ale je cenově jinde.
Jestli řešíš vazbu a malý prostor, vyhnul bych se každopádně kondenzátorovému mikrofonu.
Jestli řešíš vazbu a malý prostor, vyhnul bych se každopádně kondenzátorovému mikrofonu.
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
Zvučení dechů
SM57 je kardioda, což za určitých podmínek nemusí splňovat "aby to bylo víc odolný vůči vazbě". Kondík bych nepoužil mimo jiné spíš i proto, že z dechového nástroje vychází onen vlhký dech, který by mohl dělat neplechu při hře z blízka.
Já bych asi sáhl po Shure BETA 57A. Zvuk čistý, do finan. limitu se vejdeš i s rezervou (můžeš si z ní koupit třeba lepší kábl), a je to superkardioda.
Já bych asi sáhl po Shure BETA 57A. Zvuk čistý, do finan. limitu se vejdeš i s rezervou (můžeš si z ní koupit třeba lepší kábl), a je to superkardioda.
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zvučení dechů
A to ja bych radsi zrovna spis kardioidu aby se mi zvuk s kazdym hnutim muzikanta tolik nemenil ... ackoliv do zkusebny je to IMO fuk 
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, Zvučení dechů
Já bych třeba úplně nezatracoval kondíky, např. AKG P170 je levný a mám s nimi dobrou zkušenost (samozřejmě i spousta dalších), zvlášť na flétny. Pokud tedy nemáte velký kravál na pódiu.
Zvučení dechů
Já nevím, o SM57 jsme samozřejmě přemýšleli, hráli jsme na něj jednou na jedné akci a zvuk byl super.. Ale bylo to velké pódium (to tak často není) a hlavně zkušený zvukař, co věděl jak nastavit korekce, když ten zvuk není úplně dokonalý. Nicméně pochopil jsem, že v dané cenové kategorii toho zase tolik není.. Taky jsem tu v recenzích narazil na Audix i5.. Ale co to udělá s flétnou, to nikdo nepíše
.
Jinak nejsme vyloženě hluční, ale protože většinou hrajeme na malých pódiích, všechno je relativní (když klávesák brnká loktem do činelu atd).
A, co je hlavní, nejsem zvukař ale nejsem odmítavý k radě. Když mi cokoliv vysvětlíte, budu za to rád a většinou to i pochopím. Jinými slovy, nemusíte to vysvětlovat 'jak pro blbce' (z čehož Vás neviním), pokud nějaký termín neznám, najdu si to, popř. se zeptám
..
Jinak nejsme vyloženě hluční, ale protože většinou hrajeme na malých pódiích, všechno je relativní (když klávesák brnká loktem do činelu atd).
A, co je hlavní, nejsem zvukař ale nejsem odmítavý k radě. Když mi cokoliv vysvětlíte, budu za to rád a většinou to i pochopím. Jinými slovy, nemusíte to vysvětlovat 'jak pro blbce' (z čehož Vás neviním), pokud nějaký termín neznám, najdu si to, popř. se zeptám
-
honza637
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zvučení dechů
Máš skvělej přístup. Kdybys byl z jižních čech tak bych s tebou docela rád spolupracoval
Jináč by ale mělo platit že korekce by měly do zvuku zasahovat co nejmíň. No a každej mikrofon má svoje vlastnosti. Svoji frekvenční charakteristiku která říká jak citlivej je na jaký frekvenci , pak třeba největší akustický tlak který zpracuje ( SPL) apod.
Ono je to tak, že jen měřící mikrofony jsou relativně "rovný" a to co řešíme je, aby ty ostatní který rovný nejsou a často úmyslně sedly právě na to co se s nima nabírá. Takže SM58 i 57 mají hrb v oblasti středů a zní to hezky ale ne správně. Ale bez toho by to nebylo tak příjemný.
Jestli máš dobrej náběr máš šanci poznat třeba z odposlechů protože odposlechy jsou zpravidla krmený z mixu ale ještě před korekcema, takže na podium zpravidla slyšíš to, co leze z mikrofonu. Myslím že tak se dá zjistit co asi nejvíc bude vyhovovat. Ideální je, když bys zaběhl do nějakého nahrávacího studia nebo k nějakému prodejci mikrofonů. Pak se domluvit abys sis mohl vzít nástroj pro který mikrofon potřebuješ a zkusit ho nabrat několika typama a porovnat co ti sedne pro uši nejlíp
Jináč by ale mělo platit že korekce by měly do zvuku zasahovat co nejmíň. No a každej mikrofon má svoje vlastnosti. Svoji frekvenční charakteristiku která říká jak citlivej je na jaký frekvenci , pak třeba největší akustický tlak který zpracuje ( SPL) apod.
Ono je to tak, že jen měřící mikrofony jsou relativně "rovný" a to co řešíme je, aby ty ostatní který rovný nejsou a často úmyslně sedly právě na to co se s nima nabírá. Takže SM58 i 57 mají hrb v oblasti středů a zní to hezky ale ne správně. Ale bez toho by to nebylo tak příjemný.
Jestli máš dobrej náběr máš šanci poznat třeba z odposlechů protože odposlechy jsou zpravidla krmený z mixu ale ještě před korekcema, takže na podium zpravidla slyšíš to, co leze z mikrofonu. Myslím že tak se dá zjistit co asi nejvíc bude vyhovovat. Ideální je, když bys zaběhl do nějakého nahrávacího studia nebo k nějakému prodejci mikrofonů. Pak se domluvit abys sis mohl vzít nástroj pro který mikrofon potřebuješ a zkusit ho nabrat několika typama a porovnat co ti sedne pro uši nejlíp
Analog je analog - trochu toho šumu tam být musí...
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Zvučení dechů
Z levnějších se osvědčil AKG D770, ale myslím, že z obchodů už zmizel.
SM57 není ideální neb nemá windšus a průvan nadělá neplechu.
B58 je dobrý, ale na můj vkus dost nabroušený.
SM58 se mi nelíbí na flétně vůbec.
Zvučím kapely s flétnama docela často (něco jako Jethro Tull) a jim i mně se nejlíp dělá s D770.
SM57 není ideální neb nemá windšus a průvan nadělá neplechu.
B58 je dobrý, ale na můj vkus dost nabroušený.
SM58 se mi nelíbí na flétně vůbec.
Zvučím kapely s flétnama docela často (něco jako Jethro Tull) a jim i mně se nejlíp dělá s D770.
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Zvučení dechů
jen poznámka k Pavlovi:
a japato že 57 nemá windšus? viz http://kytary.cz/shure-a2ws/HN076498/" onclick="window.open(this.href);return false;
a japato že 57 nemá windšus? viz http://kytary.cz/shure-a2ws/HN076498/" onclick="window.open(this.href);return false;
Zvučení dechů
No já se musím zastat kondenzátoru i SM57ky. Teď o víkendu jsem zvučil kapelu se šesti dechy na pódiu značky podlaha a velikostí 5x3m. Kondenzátor jsem použil na pozoun a osvědčil se nadmíru dobře.
A jelikož si flétnistka zapomněla klipsnu, zvučilo se to nouzově právě na SM57ku a k mému údivu byl zvuk nad míru dobrý. Byl dost silný a foukání od úst žádné nebylo, narozdíl od snímače.
K původnímu problému, zvučit saxofon a flétny na jeden mikrofon by se mi zdálo celkem problematické. Jednak každý nástroj by si zasloužil mít své vlastní korekce a nastavení hlasitosti. A také mikrofon pro flétnu musí být v jiné pozici, nežli pro snímání saxofonu, takže by hudebník musel o pauzách přestavovat stojan. To by mohlo způsobovat různé problémy a také by to zkrátilo životnost toho stojanu.
Ideální by bylo mít jeden mikrofon na flétnu a třeba doprovodný zpěv a případně druhý samostatný na saxofon.
Ale ani toho snímače bych se nebál, přehazování klipsny z nástroje na nástroj bývá taky k vidění mezi muzikanty. Je to jen o tom se to naučit.
A jelikož si flétnistka zapomněla klipsnu, zvučilo se to nouzově právě na SM57ku a k mému údivu byl zvuk nad míru dobrý. Byl dost silný a foukání od úst žádné nebylo, narozdíl od snímače.
K původnímu problému, zvučit saxofon a flétny na jeden mikrofon by se mi zdálo celkem problematické. Jednak každý nástroj by si zasloužil mít své vlastní korekce a nastavení hlasitosti. A také mikrofon pro flétnu musí být v jiné pozici, nežli pro snímání saxofonu, takže by hudebník musel o pauzách přestavovat stojan. To by mohlo způsobovat různé problémy a také by to zkrátilo životnost toho stojanu.
Ideální by bylo mít jeden mikrofon na flétnu a třeba doprovodný zpěv a případně druhý samostatný na saxofon.
Ale ani toho snímače bych se nebál, přehazování klipsny z nástroje na nástroj bývá taky k vidění mezi muzikanty. Je to jen o tom se to naučit.
Žijem, pijem, tancujem! Jsem velký a tvrdohlavý!
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Zvučení dechů
No jo, zvyk je železná košile - jelikož ten molitan nepoužívám, dal jsem si rovnítko mezi nemám a není
Zvukově se mu nedá nic vytknout, to jo.
A třeba Honza Holeček (Luboš Andršt Band) ho na zpěv používá velmi úspěšně
Zvukově se mu nedá nic vytknout, to jo.
A třeba Honza Holeček (Luboš Andršt Band) ho na zpěv používá velmi úspěšně
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva