Panorama

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
FX
Uživatel
Uživatel

Panorama

Příspěvek od FX »

Ahoj, jsem ve zvučení začátečník a potřeboval bych poradit s panoramou. Používáte ji při live? Kromě mikrofonů na zpěv a nástroje mě do mixu ještě jdou klávesy a el. bicí oboje ve stereu. Zpěv mám v groups 1-2 a nástroje 3-4. Jak mám nastavit panoramu na jednotlivých nástrojích (L, R) a na groups (3-4). Jak nastavujete panoramu na vstupech a na groups Vy pokud máte zdroj signálu ve stereu? (Je stejné nastavení i pro efekt?)
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved »

Zdravím ,

pokud používáš Subgrupy nař. 1-2 zpěvy, a 3-4 nástroje ( to je super, např. bicí 5-6 a návraty všech efektů 7-8 ) pak jejich panoramy nastavíš vždy lichá zcela doleva a sudá zcela doprava. A panorama jednotlivých nástrojů při míchání je pak závislá na nastavení panoramy na vstupech.

Jinak - používání panoramy jednoznačně ANO ! Samozřejmně jinak mícháš panoramu při P.A. systému odstup beden L a R 6 m a jinak na velkých stage , kde je vzdálenost výrazně vyšší ( 10 m a více ) a využívají se i např. C ( center ) .
FX
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od FX »

A klávesy dát do 3-4, nebo 5-6 k bicím? Máme basu, kytaru, el. bicí(yamaha), klávesy, bonga, 4x zpěv.
maly_medved
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od maly_medved »

To už záleží na tvém "uměleckém záměru". Je to výhodné , například když chceš celkově zesílit 5 zpěvů, tak netáhneš 5 klik , ale jen 2 subgrupy. Nebo pokud má pult inzerty na subgrupách, tak můžeš vřadit kompresor na subgrupu a upravovat jen ty nástroje které máš do té které subgrupy naroutované. klávesy k nástrojům ( 3-4 ) a bicí samostatně . Ale - je to fakt jen na tobě jak to navolíš , to co jsem zde popsal , je zaužívaný standard, ale jiní zvukaři ti můžou říct zase jiný postup.
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

maly_medved píše:pokud používáš Subgrupy nař. 1-2 zpěvy, a 3-4 nástroje ( to je super, např. bicí 5-6 a návraty všech efektů 7-8 ) pak jejich panoramy nastavíš vždy lichá zcela doleva a sudá zcela doprava. A panorama jednotlivých nástrojů při míchání je pak závislá na nastavení panoramy na vstupech.
... jo, to je fajn ale musi pult umoznovat provozovat jednotlive grupy jako mono. Slusny pulty tohle umej ale hral jsem pred mesicem ve vychodnim nemecku na nejakyho jednoduchyho SOundcrafta a ten to proste za zivyho boha neumel. Jinak samozrejme michani na grupach je fajn pomocnicek jen je treba vedet ze efekty napsiklad ze zpevu jsou v ten moment "pre-group-fader" cili grupa mi uroven efektu NEOVLIVNUJE. Kdyz si je toho clovek vedom tak se s tim daji delat efekty ;-) . Pokud to clovek tak nechce tak neni spatnej for (videl jsem to u nekoho) si vracecku zpevovyho efektu routovat do te one zpevove grupy.
FX
Uživatel
Uživatel

Panorama

Příspěvek od FX »

Zkusil jsem nastavit ty panoramy u kláves a el bicích a kromě toho hlasitost rapidně klesla tak ještě ten zvuk začal být takový zastřený a nečitelný.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“