Prostor se špatnou akustikou - co s tím?
-
- Reklama
Jo safo, někdy mi blbne procesor v hlavě
, absorbér je to správné slovo. Ale nějak mám furt zasunuto v podvědomí, že dopadající zvuk na textilní či pórovitý povrch je odrážen všemi možnými směry do bezprostředního okolí i do dalších vrstev (difunduje) a tím se vlastně těmi "mikrointerferencemi" tlumí. Proto ten difúzní materiál. Tak snad nebudu za pitomce, vejšku o akustice nemám, v Rusku jsem také nebyl... 
I když souhlasím téměř se vším, co bylo k tématu napsáno výše, citované "akustické úpravy" bych rozhodně nedoporučoval. Pro "kina a jiné prostory určené k pořádání kulturních představení" platí poměrně přísné předpisy z hlediska bezpečnosti (požární odolnost, únikové cesty, nouzové osvětlení...). Dokud se nic nestane, je to obvykle situace "kde není žalobce". Pokud ale nějaký průšvih nastane, je obvykle poměrně důkladně vyšetřován a hledán autor podobných vychytávek. Nikdy jsem to naštěstí nezažil, ale mít na krku obvinění z obecného ohrožení, nedejbože s nějakým smrtelným následkem, asi nebude příliš libý pocit a je lépe si o něj nekoledovat.safa píše:Nicmene v klubech, ktery nemaji rozpocet na angazovani kvalifikovaneho akustika, nekdy zaplat panbuh za naraseny tezky zavesy, predsazeny dreveny oblozeni, polstrovany lavice ci zidle, nebo treba letadla poveseny pod stropem.
Vlastní zážitek, naštěstí s dobrým koncem:
Kdysi jako student jsem si přivydělával promítáním v kině. V půli jednoho vyprodaného představení nějakého chytráka před kinem napadlo odpálit dýmovnici. V promítárně bylo neviditelno, naštěstí v sále díky přetlakovému větrání nebylo zatím nic znát. Zastavil jsem promítání a s vysvětlením, že se porouchala promítačka, jsem opatrně zahájil evakuaci zhruba tří stovek lidí po Cca 2.5m širokém schodišti ven z kina. Vše probíhalo v klidu do okamžiku, kdy někdo z diváků uviděl čmoudíky, zakřičel "hoří" a začal utíkat. Naštěstí se, až na pár boulí, modřin a podvrtnutých kotníků, nikomu nic nestalo. To vše se odehrálo:
- V nezakouřeném prostoru
- Za plného osvětlení
- Ve chvíli, kdy v evakuovaném prostoru bylo zhruba posledních 30-50 lidí
- Za plné funkčnosti všech technologických zařízení budovy.
Ačkoli je to už skoro čtvrt století, dodnes mám sevřenou p...l při pomyšlení, jak by to asi vypadalo, kdyby opravdu hořelo, nebo třeba jenom vypadl proud a vše se odehrávalo pouze za svitu nouzového osvětlení.
Kdo vydržel dočíst až sem, má jistě také dobrou představivost, aby měl při pohledu do některých prostor, kde účinkujeme, divné svírání v krajině břišní...
Koberce, dřevěné obložení a závěsy - takové prostory dostávají revize a není to problém. U polystyrenu na strop je pravda, že to chce znát místní poměry s rozvodem elektriky.
Ale např. v případě použití nehořlavých kabelů lze polystyren lepit přímo na zalištované kabely...
Ale samozřejmě, byly to nápady za pár korun, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Když už začne hořet, je to problém vždycky.
To co jsem napsal nebylo z mé hlavy, viděl jsem to někde, kde to revize dostalo, v objektu se pohybují děti...
Ale např. v případě použití nehořlavých kabelů lze polystyren lepit přímo na zalištované kabely...
Ale samozřejmě, byly to nápady za pár korun, aby se vlk nažral a koza zůstala celá.
Když už začne hořet, je to problém vždycky.
To co jsem napsal nebylo z mé hlavy, viděl jsem to někde, kde to revize dostalo, v objektu se pohybují děti...
Kamile, tyhle rozumy radši nepiš - mnoho dalších laiků si z toho vyvodí další, o mnoho pitomější názory. Co takhle změna uložení kabelů vzhledem k jejich oteplení a dimenzování jištění?"Ale např. v případě použití nehořlavých kabelů lze polystyren lepit přímo na zalištované kabely..."
Norma nezná "nehořlavé kabely". Jsou pouze běžné instalační kabely (např. CYKY) s odolností proti šíření plamene, opět dle příslušné normy. Pak jsou kabely v bezhalogenovém provedení, které v ohni nevyvíjejí jedovaté zplodiny, které by měly být mimo jiné používány od určitých podmínek právě i v objektech pro shromažďovací účely. "Ohniodolné" kabely se zajištěním funkčnosti během požáru je zase jiná kapitola a s tím souvisí i jejich způsob uložení. Je zřejmé, že jich nebude v kulturáku mnoho, protože slouží jen pro napájení zařízení, které v době požáru musí alespoň nejaký čas fungovat - typicky nouzáky z centrálního zdroje, evakuační rozhlas, požární výtaky, čerpadla, odvětrání kouře...
Veškeré předměty, obložení a interiérové prvky zde trvale umístěné, podléhají protokolárně prostředí s určenými vnějšími vlivy a v případě nějakého průseru vždy bude požadován tento protokol současně s doložením požární atestace instalovaných materiálů. Dost bych pochyboval, že by si tohle příslušný revizní technik (požárník) vzal na hrb.
Ota: Promiň, jak jsem "koupil", tak jsem "prodal" - a termíny, které použil el. revizák, jsem použil i já tady. Asi se mnou pro jednoduchost mluvil jak s blbcem (což v případě el. rozvodů oprávněně).