Snímání baskytary
-
- Reklama
Snímání baskytary
Ahoj všem,
měl bych jeden malý dotaz. Nechávám si právě dělat basový zesilovač a napadla mě jedna věc..
Standartně budu mít Lineout do kterého si chci nechat "integrovat" DiBOX.. nicméně mě napadlo, že bych si rovnou k repru nainstaloval jeden mikrofon a celé bych to přes malý mixáček posílal zvukaři... Proč? Myslel jsem kvuli lepšímu zvuku - podle mého by mohl být "mohutnější"... Nebo si myslíte, že to je kravina? Rádsi nechám poradit, prosím ale jen od lidí, kteří ví o čem mluví a ne od notorických rýpalů
měl bych jeden malý dotaz. Nechávám si právě dělat basový zesilovač a napadla mě jedna věc..
Standartně budu mít Lineout do kterého si chci nechat "integrovat" DiBOX.. nicméně mě napadlo, že bych si rovnou k repru nainstaloval jeden mikrofon a celé bych to přes malý mixáček posílal zvukaři... Proč? Myslel jsem kvuli lepšímu zvuku - podle mého by mohl být "mohutnější"... Nebo si myslíte, že to je kravina? Rádsi nechám poradit, prosím ale jen od lidí, kteří ví o čem mluví a ne od notorických rýpalů
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Snímání baskytary
Nevím jaké akce hrajete, ale my na svých "menších" akcích pokud to jde, bereme basu linkou... i když se mnou asi někdo nebude souhlasit, nám to vyhovuje..
PS: Od toho ta linka je.
Edit:
A to z jednoduchého důvodu, protože ty "vesnická basová komba" hrají hůř než ta linka. A ne jen ta vesnická, občas přijede kapela, která "si o sobě myslí", ale aparáty mají víc než strašné..
PS: Od toho ta linka je.
Edit:
A to z jednoduchého důvodu, protože ty "vesnická basová komba" hrají hůř než ta linka. A ne jen ta vesnická, občas přijede kapela, která "si o sobě myslí", ale aparáty mají víc než strašné..
Naposledy upravil(a) Jiriczek dne pon 09. led 2012 16:55:58, celkem upraveno 1 x.
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
Snímání baskytary
Ahoj,
Standartně se zapojení basy dělá tak, že se basák zapojí do DI boxu, z toho si pak vede Thru výstupem jackovkou do zesilovače a z Diboxu si zvukař vezme čistý signál přímo z basy. Zesilovač s reproboxem slouží pak jen jako odposlech.
Nebo pak se basák zapojí rovnou do zesilovače a ze zesilovače si zvukař přivede signál do DI boxu a pak až do mixu (tuhle variantu vídávám častěj, ač je to možná u některých kvalitních nástrojů škoda)
Mikrofonem se basová kytara může brát jak samostatně (ač to je náročnější a je to další element, který může dělat problémy) tak kombinovaně (rozdělit třeba panoramaticky, nebo poměry mezi DI a mikrofonem).
Nechci mluvit za všechny, ale pokud bude mít tvůj zesilovač symetrický nízkoimpedanční výstup s konektorem XLR (jako mikrofony), tak to je uplně ala perfecto a víc už dělat nemusíš.
Naopak se ti asi nebude chtít dát 3-x tísíc za kvalitní interní mikrofonek.
Standartně se zapojení basy dělá tak, že se basák zapojí do DI boxu, z toho si pak vede Thru výstupem jackovkou do zesilovače a z Diboxu si zvukař vezme čistý signál přímo z basy. Zesilovač s reproboxem slouží pak jen jako odposlech.
Nebo pak se basák zapojí rovnou do zesilovače a ze zesilovače si zvukař přivede signál do DI boxu a pak až do mixu (tuhle variantu vídávám častěj, ač je to možná u některých kvalitních nástrojů škoda)
Mikrofonem se basová kytara může brát jak samostatně (ač to je náročnější a je to další element, který může dělat problémy) tak kombinovaně (rozdělit třeba panoramaticky, nebo poměry mezi DI a mikrofonem).
Nechci mluvit za všechny, ale pokud bude mít tvůj zesilovač symetrický nízkoimpedanční výstup s konektorem XLR (jako mikrofony), tak to je uplně ala perfecto a víc už dělat nemusíš.
Naopak se ti asi nebude chtít dát 3-x tísíc za kvalitní interní mikrofonek.
Mikrofony: AKG D5, sE 1A
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.
PA: 2x RCF 312-A mk II
Mix: Mackie ProFx12
Master EQ: ART EQ341 (přeosazené OZ)
Kabeláž: Tasker + Neutrik
Příslušenství: Adam Hall, Millenium, ART
Co nemám a potřebuji, si půjčím.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Snímání baskytary
Mě by osobně vadilo, že si nemůžu na mixu zvolit poměry, udělat korekce a třeba pohrát s polohou.
Myslím si, že metoda kombinovaného snímání patří do vyžší ligy, kde si zvukař dá mikrofon dle svého uvážení a okolností. V menších klubech budeš stejně používat jen linku, protože mikráček bude mít tendenci vazbit. Ušetřené peníze bych investoval do lepšího DI.
Myslím si, že metoda kombinovaného snímání patří do vyžší ligy, kde si zvukař dá mikrofon dle svého uvážení a okolností. V menších klubech budeš stejně používat jen linku, protože mikráček bude mít tendenci vazbit. Ušetřené peníze bych investoval do lepšího DI.
Dělám, co mě baví.
-
Jiriczek
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Snímání baskytary
Zatím žádný nesouhlas 
umělecko-produkční agentura ABEL - http://www.agenturaabel.cz | tel: 732 575 195
Re: Snímání baskytary
Po pár měsících reakce...
Díky za názory...A ještě dotaz.. Jak je to ve studiu, tam už je to něco jinýho? Mam představu, že bych ze zesilovače vzal ten "ostřejší" ton a mikrofonem udělám takovou tu "basu okolo"
(mam představu co chci, jen nevim jak se tomu řiká odborně
)
Je to kravina?
Díky za názory...A ještě dotaz.. Jak je to ve studiu, tam už je to něco jinýho? Mam představu, že bych ze zesilovače vzal ten "ostřejší" ton a mikrofonem udělám takovou tu "basu okolo"
Je to kravina?
- pavlii
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Mě se osvědčilo nejvíc nabírat basu linkou. Je s tím nejmíň práce a pohodový výsledek. Mikrofon bych využil pouze v případě, že by basákovi šlo o to mít nabraný ten zvuk a charakter komba.
P.
P.
Ve studiu beru linku + box sejmutý Betou 52 případně SM57 - když se to fázově srovná, dá se nastavením poměru mezi stopami udělat pěkný zvouček, oba ty signály jsou jiné a pěkně se doplňují.
Naživo bych se toho (právě kvůli fázovým problémům) spíš bál - takže pouze, pokud vás zvučí opravdový zvukař, který ví co a jak; jinak by to mohlo nadělat víc škody, než užitku:-)
Naživo bych se toho (právě kvůli fázovým problémům) spíš bál - takže pouze, pokud vás zvučí opravdový zvukař, který ví co a jak; jinak by to mohlo nadělat víc škody, než užitku:-)
SM57? Myslel jsešm, že vlkomembránovim je to lepší 
- jerry.hadr
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
proc by se to melo fazove (casove) rovnat? nebo mas ten mikrofon 100m od boxu? jaky bude rozdil na tech 5 cm od membran, kde je vzduch?
predpokladam, ze neresime polaritu, kdy je vse spravne zapojeno tudiz pozitivni vychylka je totozna na lince z komba i na membrane boxu...
Totez nazivo - proc to nevzit dvakrat, kdyz ma box zajimavy zvuk a je dost vstupu
K puvodnimu dotazu - uz jsem videl muzikanta, ktery dosel s domorobo kombem bez linkoveho vystupu, respektive bez jakehokoli vystupu, takze jsem si diboxem vzal primo nastroj a kombo mel jako odposlech z parallel out na DI.
Uz jsem ale zazil i to, ze basak s relativne slusnym kombem (GK nebo tak neco) chtel snimat jen kombo bez linky. Vzal jsem to tehdy tusim D112kou a taky dobry.
predpokladam, ze neresime polaritu, kdy je vse spravne zapojeno tudiz pozitivni vychylka je totozna na lince z komba i na membrane boxu...
Totez nazivo - proc to nevzit dvakrat, kdyz ma box zajimavy zvuk a je dost vstupu
K puvodnimu dotazu - uz jsem videl muzikanta, ktery dosel s domorobo kombem bez linkoveho vystupu, respektive bez jakehokoli vystupu, takze jsem si diboxem vzal primo nastroj a kombo mel jako odposlech z parallel out na DI.
Uz jsem ale zazil i to, ze basak s relativne slusnym kombem (GK nebo tak neco) chtel snimat jen kombo bez linky. Vzal jsem to tehdy tusim D112kou a taky dobry.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Zkoušeli jste si pustit basu z linky a z mikrofonu na korelátor? Často je o prakticky úplně jiný signál, takže může být problém je na sebe smysluplně nasadit, než řešit fázové posuny. Signály se liší ve spektru a čase, takže se fázově netlučou.
Dělám, co mě baví.
Ještě bych prosil upřesnění k tý SM57..Fakt jde použít? Nemam teď po ruce charakteristiku a přiznám se, že jsem trochu línej jí hledat na netu 
Žil jsem v domění, že pokud snímat basu tak spíš mikrofonem uzpůsobenym na snímání nižších frekvencí
Žil jsem v domění, že pokud snímat basu tak spíš mikrofonem uzpůsobenym na snímání nižších frekvencí
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Častokrát jsem viděl snímání basového boxu SM58, SM57 bude dost podobná. Žádný problém v tom není, nepotřebuješ mít v mikrofonu pásmo 40-80Hz naplno.
Dělám, co mě baví.
Naplno ne, ale neměl by to být mikrofon úplně "tupý". (Basové "E" má základní f= 41,2 Hz, takže by ho měl mikrofon slušně sejmout, pokud nechceš, aby si tu basu ucho domýšlelo z alikvotů).TomasVv píše:nepotřebuješ mít v mikrofonu pásmo 40-80Hz naplno.
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Od toho máš linku, ta basu pobere, jak leze ze snímačů. Pak záleží na kreativitě zvukaře a na jeho důvodu, proč snímá aparát mikrofonem. Menší membrány lépe pobírají tranzienty a díky proxymity efektu lze dostat i hutné basy. Samozřejmě není problém snímat basu velkomembránovým mikrofonem.
Druhá věc je, že u basových nástrojů si ucho domýšlí z harmonických frekvencí zcela běžně (mnohé jej ani moc nehrají - tuba, cello), naopak má problém identifikovat tón ze základního kmitočtu.
Proto není problém basu oříznout (podle žánru a vkusu a ne moc ostře), pořád bude znít jako basa. Důležité kmitočty jsou pro basu okolo středů, tam může mikrofon dodat zajímavou barvu.
Druhá věc je, že u basových nástrojů si ucho domýšlí z harmonických frekvencí zcela běžně (mnohé jej ani moc nehrají - tuba, cello), naopak má problém identifikovat tón ze základního kmitočtu.
Proto není problém basu oříznout (podle žánru a vkusu a ne moc ostře), pořád bude znít jako basa. Důležité kmitočty jsou pro basu okolo středů, tam může mikrofon dodat zajímavou barvu.
Dělám, co mě baví.