Pomoc z návrhom ozvučnice..
-
- Reklama
Zdravím, dlho som tu nebol z mojimi debilnými otázkami.. 
Rád by som urobil niečo podobné ako je Electro-Voice TX2181.. Pretože prenášať 4ks veľkých reproboxov ma už nebaví a toto sa mi zdá ako kompaktnejšie riešenie..
Mám 4ks reproduktorov 18SOUND 18ND930, tak tieto by som rád použil.. Potreboval by som presné rozmery reproboxu, ako aj basreflexových otvorov, kedže sám si to nevyrátam..
Ďakujem..
Rád by som urobil niečo podobné ako je Electro-Voice TX2181.. Pretože prenášať 4ks veľkých reproboxov ma už nebaví a toto sa mi zdá ako kompaktnejšie riešenie..
Mám 4ks reproduktorov 18SOUND 18ND930, tak tieto by som rád použil.. Potreboval by som presné rozmery reproboxu, ako aj basreflexových otvorov, kedže sám si to nevyrátam..
Ďakujem..
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
http://www.audiozeman.cz/soubory/EV/TX2181_EDS.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Ďakujem veľmi pekne, ale čo s tým..? 
Ve tvém případě patrně Ctrl+P a předat "truhláři".
Ptal ses po přesných rozměrech, obrázky jsou zakótované, při známém průměru repra dopočítáš výšku bassreflexů. Jejich pozice je jasná...
Ptal ses po přesných rozměrech, obrázky jsou zakótované, při známém průměru repra dopočítáš výšku bassreflexů. Jejich pozice je jasná...
Ok, to som pochopil, ale hodia sa tieto rozmery aj pre moje repro..?
Na kapaaudio.sk máš jednoduchou kalkulačku nebo si stáhni program hornresp.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
http://lsv-achenbach.de/daten/18sound/18ND930.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
Pobavila ě ta citlivost 99dB, jo, ale na 300Hz
. Tam kde má hrát je to někde kolem 95dB.
Originál EVčka, alespoň podle grafu jsou na tom podstatně líp. Ono originál repráky budou taky stát někde kolem 8k/ks.
Jestli to bude hrát, bude, jak to bude hrát, určitě hůř a míň než originál. Jestli je vhodná ozvučnice, co k tomu dodat pročti si hlavně Hubertovi příspěvky, hlavně ty, že stavba dobré bedny není jen pár prkýnek, repráků, madel, rohů a konektorů.
Pobavila ě ta citlivost 99dB, jo, ale na 300Hz
Originál EVčka, alespoň podle grafu jsou na tom podstatně líp. Ono originál repráky budou taky stát někde kolem 8k/ks.
Jestli to bude hrát, bude, jak to bude hrát, určitě hůř a míň než originál. Jestli je vhodná ozvučnice, co k tomu dodat pročti si hlavně Hubertovi příspěvky, hlavně ty, že stavba dobré bedny není jen pár prkýnek, repráků, madel, rohů a konektorů.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Exxxi sorry, ale nejako nerozumiem čo na tej stránke mám robiť.. Síce je tam nejaký soft, ale som z neho chuj..
Blaha, nechápem tvojmu humoru, ten 18SOUND stoji 240€/kus, tak mi snáď nechceš povedať že je to hnoj..!
Je mi jasné, že moja robená ozvučnica sa nebude rovnať originálu, ale to ani nemám v pláne.. Práve preto som sa pýtal, resp. žiadal nejaký návrh na moje repro.. Nevadia mi iné rozmery, ale aby to bolo na moje repro, nie na EV..
Pokiaľ mi neviete, alebo nechcete dať presné rozmery, plne to rešpektujem a chápem (viem, že to nie je ľahký výpočet a niečo stojí), ale mi to prosím napíšte, že "zaplať 500kč a pošlem ti komplet návrh" ..
Takže tu je nejaký návrh prednej dosky v autocade..
Blaha, nechápem tvojmu humoru, ten 18SOUND stoji 240€/kus, tak mi snáď nechceš povedať že je to hnoj..!
Je mi jasné, že moja robená ozvučnica sa nebude rovnať originálu, ale to ani nemám v pláne.. Práve preto som sa pýtal, resp. žiadal nejaký návrh na moje repro.. Nevadia mi iné rozmery, ale aby to bolo na moje repro, nie na EV..
Pokiaľ mi neviete, alebo nechcete dať presné rozmery, plne to rešpektujem a chápem (viem, že to nie je ľahký výpočet a niečo stojí), ale mi to prosím napíšte, že "zaplať 500kč a pošlem ti komplet návrh" ..
Takže tu je nejaký návrh prednej dosky v autocade..
- Přílohy
-
- pokus.JPG (13.54 KiB) Zobrazeno 4131 x
-
marian
Podla mna je ten repro dost preceneny, 240€ za 500W repro s 3" cievkou je fakt vela... no co uz...kazdopadne si myslym ze katastrofa to nebude parametre v celku OK. Ma to slabsi pohon volil by som pre istotu trochu vecsi objem. Podla mna by tomu sadla ozvucnica od B&C SUB218
http://www.bcspeakers.com/SGG/PDF/209.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
V pripade ze to chces mensie je aj navrh od 18Soundu no pre silnejsi repro 18LW1400 ten ma objem cosi mensi a aj celkovo rozmery, v podstate aj ten by mal vyhovovat.
http://www.speakerstore.nl/files/OpenOrSaveAs/1702" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalo by sa aj okopirovat rozmery s toho EV no ten ma cisty objem nieco okolo 300l mozno aj cosi menej a niesom si isty ci by tie repra pracovali v mensom objeme optimalne, menice od EV su podstatne silnejsie, tak v tom hraju dobre.
http://www.bcspeakers.com/SGG/PDF/209.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;
V pripade ze to chces mensie je aj navrh od 18Soundu no pre silnejsi repro 18LW1400 ten ma objem cosi mensi a aj celkovo rozmery, v podstate aj ten by mal vyhovovat.
http://www.speakerstore.nl/files/OpenOrSaveAs/1702" onclick="window.open(this.href);return false;
Dalo by sa aj okopirovat rozmery s toho EV no ten ma cisty objem nieco okolo 300l mozno aj cosi menej a niesom si isty ci by tie repra pracovali v mensom objeme optimalne, menice od EV su podstatne silnejsie, tak v tom hraju dobre.
Dík pekne za tie 2 ozvučnice.. Kokso zložité je to ako prasa.. Ani sa v tom nevyznám.. :/
V každom prípade tá B&C je až príliš veľká, to by som bol na rovnako ťahať 4ks, alebo 2ks no obrovské ako krava..
Samozrejme ja nechcem presne okopírovať to EV, len ten návrh sa mi páčil, preto som ho uviedol ako príklad.. Je mi jasné že rozmery a konštrukcia budú iné, ale to gro by som chcel zachovať..
Niečo ako tá ozvučnica od 18SOUND čo si postol..
No nič, idem to skúsiť lúštiť..
Druhý pokus o "bedňu"..
Rozmery sú 1200x600x600, čiže niečo okolo 400L, snáď to bude dosť..
V každom prípade tá B&C je až príliš veľká, to by som bol na rovnako ťahať 4ks, alebo 2ks no obrovské ako krava..
No nič, idem to skúsiť lúštiť..
Druhý pokus o "bedňu"..
Rozmery sú 1200x600x600, čiže niečo okolo 400L, snáď to bude dosť..
- Přílohy
-
- Pokus 2.JPG (20.02 KiB) Zobrazeno 4107 x
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Ode mne to nebyl až zase takový humor. To, že ten repro stojí 240€ (cca 6tis. Kč), ještě neznamená, že je ta cena vyvážená. A originál repra EV budou ještě tak o 1/3 dražší (cca 8k).
A nezlob se na mě, ale když mě někdo u basáku tvrdí, že má citlivost 99dB, ale už nenapíše,, že to je na 300Hz, kde už ten reprák normálně nepoužíváš, v pásmu kde hraje, má teprve náběh ato někde od 87dB do cca 95dB, tak to prostě moc důvěry nevzbuzuje.
Je jen moc velká škoda, že to stále děláš obráceně, nejdřív nakoupíš repráky a pak k tomu hledáš bednu. Proč, když už to chceš stavět, neuděláš to, že si nejprve vybereš bednu (hotovej, odzkoušenej a odměřenej plánek) a neosadíš ji doporučeným osazením.
TX2181, ti neodměřím, protože ho nemám, ale z prospektu se dá dopočítat. Ale kdyby jsi se zeptal dřív, třeba bych ti doporučil EV Eiminator kW SUB. K tomu se dají sehnat originál repra EV DL18:
http://www.thomann.de/cz/ev_dl18mt.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Sleduješ i ty stojej víc, než ty tvoje.
Tuhle bednu bych ti mohl jak odměřit, tak ji můžu doporučit, jediný co je, tak trochu kecaj v EV o výkonech (2x400W prostě 1000W dohromady nedá).
A nezlob se na mě, ale když mě někdo u basáku tvrdí, že má citlivost 99dB, ale už nenapíše,, že to je na 300Hz, kde už ten reprák normálně nepoužíváš, v pásmu kde hraje, má teprve náběh ato někde od 87dB do cca 95dB, tak to prostě moc důvěry nevzbuzuje.
Je jen moc velká škoda, že to stále děláš obráceně, nejdřív nakoupíš repráky a pak k tomu hledáš bednu. Proč, když už to chceš stavět, neuděláš to, že si nejprve vybereš bednu (hotovej, odzkoušenej a odměřenej plánek) a neosadíš ji doporučeným osazením.
TX2181, ti neodměřím, protože ho nemám, ale z prospektu se dá dopočítat. Ale kdyby jsi se zeptal dřív, třeba bych ti doporučil EV Eiminator kW SUB. K tomu se dají sehnat originál repra EV DL18:
http://www.thomann.de/cz/ev_dl18mt.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Sleduješ i ty stojej víc, než ty tvoje.
Tuhle bednu bych ti mohl jak odměřit, tak ji můžu doporučit, jediný co je, tak trochu kecaj v EV o výkonech (2x400W prostě 1000W dohromady nedá).
-
marian
Na tej bedni od 18sound nie je nic zlozite klasicky kvader, su tam zakreslene vystzuze (Braces) repa a kazdopadne treba ich spravit aj strediace osi a nie su bodkociarkovanou ciarov resp. inac farebne oddlisene tak to pletie. Podla mna radsej spravit toto ako vymyslat daco sam. Co co je oznaceen zelenou preursovanou ciarov je predny ram na o ktoy je upevnene celoplosne konove sito ak ho nebudes davat tak si to ani nevsimaj, predna stena je zapustena 5cm do vnutra.
Bláha - ono je to složitější. Jednak je repro v relativně malé ozvučnici, laděné dost nízko, druhak má jít o odezvu ve volném prostoru. Ten nárůst citlivosti tak bude dán i baffle-stepem. Postavíš-li ho na zem, bude také hrát do poloprostoru a můžeš si tak 3-5 dB přidat. Ona frekvenční charka obecně na nízkých frekvencích je dána dost ozvučnicí a jejím laděním, ne samotným repro. Kdyby byl objem i BR naladěn přímo na tento repro, tak v poloprostoru myslím těch 99 dB v klidu dosáhneš, i víc...
Pak k tomu 18soundu - dle info nepůjde o jen tak obyčejný kousek - dvojitý závěs kmitačky, zkratovací prstence a vinutí plochým drátem na úzkou hranu patří docela k high-end výbavě...
Pak k tomu 18soundu - dle info nepůjde o jen tak obyčejný kousek - dvojitý závěs kmitačky, zkratovací prstence a vinutí plochým drátem na úzkou hranu patří docela k high-end výbavě...
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Plochý vodič není cíl, ale nástroj a tady se ani jím moc vysoké Bl nedosáhlo, 22 je spíš podprůměr. Dva spidery taky moc neznamenají, je to prostě o jednu bezcennou součástku víc (někdy o dvě, pokud je mezi nimi distance a ne silikonové lepidlo). Zkratovací prstence jsou běžná věc, nic z toho ani všechno dohromady reproduktor nikam neposouvá. Skutečně platí, že se 3" se žádné jinak než cenově zajímavé 18" dnes nevyrábějí (snad až na ty diferenciální JBL, kde je průměr cívky trochu kompenzovaný její celkovou délkou).
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Sledge, čiže oplatí sa niečo riešiť vôbec s tými repro..?