Pomoc z návrhom ozvučnice..

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha »

Co takhle napsat výrobci, nebo prodejci? Když to vyráběj/prodávaj, tak by měli vědět v čem to hraje nejlíp, ne.

Jinak pár odkazů:
http://prodance.cz/inzeraty.php?Action= ... ledat=18nd" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.eighteensound.com/index.aspx ... rue&pid=86" onclick="window.open(this.href);return false;
http://translate.google.cz/translate?hl ... CE8Q7gEwAA" onclick="window.open(this.href);return false;
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Návštěvník

Příspěvek od Návštěvník »

Keby sa ozval Hubert, tak by mohol poradit, ale ten si povedal, ze na moje prispevky nebude reagovat..!
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Jestli myslíš mne, tak já jsem se právě ozval, ovšem pro 18Sound nedělám, ti mají svoje lidi. Určitě to použít jde, ovšem optimum se hledá, to nejde vytáhnout z internetu libovolnou bednu. Navíc jsem poněkud nepobral ten začátek - tahat se s 2x18" bednou mi přijde asi jako nejhorší možná volba pro ruce.

H.M.
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Těžko říct, co DJovi poradit. Já si myslím, že na živou basu není potřeba jít pod 40Hz. Jenže je to otázka individuálního vkusu. A ty dB pod 40Hz jsou sakra drahé, můj vkus je třeba nepotřebuje.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
djducato
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od djducato »

Hubert, radšej budem ťahať 2x 2x18" ako 4x18" skoro rovnakej konštrukcie ako 2x18".. :)

Potrebujem to len na reprodukovanú hudbu, žiadne živé kapely, atď.. Čo sa týka štýlu, tak je to snáď všetko, samozrejme okrem klasiky.. :) Skôr to bude slúžiť na klasické diskotéky..
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

A ty si stále myslíš, že jde nacpat do stejné bedny místo jedné 18" dvě a dopadne to podobně ? Anebo že 3" a 4" cívky je taky lautr egál ? Už chápeš, proč mne omrzelo ti na všechno odpovídat ? Ty se totiž nic neučíš, ptáš se stále stejně blbě a na to samé. Mění se jen bedny a reproduktory, jako na běžícím páse, ovšem přístup je stále stejný. Normální člověk si něco zjistí, něco se naučí, něco si podle toho pořídí a pak na to dost dlouho hraje. Ty místo toho (pokud mám brát příspěvky vůbec vážně) měníš bedny jako ponožky a nějaký důvod k tomu není vůbec jasný.

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Zdeněk Prodance píše:Plochý vodič není cíl, ale nástroj a tady se ani jím moc vysoké Bl nedosáhlo, 22 je spíš podprůměr. Dva spidery taky moc neznamenají, je to prostě o jednu bezcennou součástku víc (někdy o dvě, pokud je mezi nimi distance a ne silikonové lepidlo). Zkratovací prstence jsou běžná věc, nic z toho ani všechno dohromady reproduktor nikam neposouvá. Skutečně platí, že se 3" se žádné jinak než cenově zajímavé 18" dnes nevyrábějí (snad až na ty diferenciální JBL, kde je průměr cívky trochu kompenzovaný její celkovou délkou).

H.M.
Musím nesouhlasit. Pravda je, že je rozdíl mezi 3" a 4", na druhou stranu plochý vodič umožňuje nacpání více mědi do mezery a lepší odvod tepla z vinutí (termická komprese pod 3 dB při jmenovitém výkonu u toho 18soundu). Dva závěsy kmitačky citelně zvyšují linearitu pohybu (zjednodušeně kmitačce nedovolí jiný, než pístový pohyb), čímž snižují parazitní kmity a deformace membrány, zkratovací prstence zase částečně snižují nežádoucí vlastnosti cívky (i když na impedančce to výrazně vidět nebylo). Pravda, nejde o parametry, které jasně navýší SPL a zatižitelnost o mnoho desítek procent (takže nejde provést přiblblé srovnání dvou čísel a odborně vybrat to vyšší), ale zato zvyšují kvalitu zvuku, linearitu a obecně znamenají technologicky pokročilejší výrobek.

A pokud jde o BL, tak je jistě podstatný (u repro se stejnou jmenovitou impedancí, nejlépe i totožným Re) především podíl Bl a Mms, který udává dosažitelné zrychlení membrány (stejně jako u stíhaček je podstatný poměr tah/hmotnost a ne jen pouhý tah). A v tomto parametru se vyrovnává například z produkce RCF pouze a jedině L18S801 (hodnota 165 m.s-2.A-1, ostatní RCF mají tuto hodnotu kolem 125-140).
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

A jak zvyšují ten odvod tepla, menší plochou ? Já mám docela dost zkušeností s oběma druhy vinutí a musím říct, že kulatý drát líp drží na formeru, což je při dnešní kvalitě izolací a formerů pro životnost při přetížení nejdůležitější. Plochý vodič se často prostě sesmekne nebo vytvoří vlny a je ptákách. Není to otázka jedné značky, jde o princip a nikoli nějakou teorii, ale poznatek z praxe. Opakuji, že Bl=22 je prostě málo a pokud na to potřebovali "nacpat maximum mědi", tak začali se slabým magnetem a plochý vodič byl spíš pokus jak z něj dostat maximum. Dva závěsy V DOSTATEČNÉ VZDÁLENOSTI OD SEBE skutečně nějaký takový smysl mají, ale jednak to opravdu nic navíc nestojí a pak tady není jasné, jak je to zde konkrétně provedeno. Mimochodem Fane Col XB to mají asi dvacet let a nějaký humbuk jsem kolem toho nikdy nedělal. Stejně jako Studia mívala ten plochý vodič. Těžší membrána u reproduktoru do subwooferu vůbec nemusí být taková nevýhoda, jak si představujete, opravdu to není stíhačka :-)

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Lepší odvod tepla je dán tím, že na objem vinutí je citelně méně lepidla, které evidentně vede teplo hůře, než měď. Místo čtyř vinutí se tak dá vyjít například se dvěma a drát tak bude mít lepší tepelný kontakt s pólovým nástavcem, než vnitřní vinutí (tří až čtyřvrstvé) cívky. Odpadne totiž přechod lak-lepidlo-lak mezi vnitřním a vnějším vinutím cívky. Ve výsledku tak bude teplota drátu na formeru nižší, než u vícevrstvé cívky z kulatého drátu.

S tou hmotností membrány - samzřejmě předpokládám, že membrána stále může plnit svou funkcí (zkrátka že nejde o membránu z toaleťáku). Navíc ta úspora hmostnosti není jen na membráně, ale též na kmitačce!
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Jakých čtyř vinutí ? To bývá tak v reprácích do auta, v PA naprostá výjimka. Měděný vodič je při formeru umístěném uprostřed CELÝ přímo vystaven proudění vzduchu, vy si myslíte, že hladký povrch z plochého a zvlněný s kulatého dopadnou nějak ve prospěch plochého ? Kde tam vidíte vliv lepidla ? To způsobuje větší pevnost u kulatého, ale nemá co by zhoršilo, teplu nestojí v cestě. Máte sice v zásadě pravdu, ale nikoli právě u těch reproduktorů, o kterých je řeč a nevynechávejte účelově B&C, kde se dají najít ještě i 18" s 3" cívkami, byť pouze v archivu. To zmenšení váhy je pouze přímý důsledek zmenšení cívky, ne nějakého lepšího designu nebo provedení. 18PS76 i 18RXB vykazují podobné znaky, jestli se vám bude zdát Xmax malé, tak si ho u všech přepočítejte stejným způsobem. A u té "malé" výkonové komprese nezapomínejte, že se vztahuje k 400W a efektivně z nich "dělá 200W".

H.M.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

A je tu zase paranoia :-)

Účelově nevynechávám nic, pouze kvůli jednomu příspěvku nebudu prolézat data všech možných repro (v hlavě je nemám), vybral jsem si tedy jednu kategorii (RCF 18") a provedl rychlé srovnání. Chcete-li provést širší rešerši, nikdo Vám nebrání.
Měděný vodič je při formeru umístěném uprostřed CELÝ přímo vystaven proudění vzduchu, vy si myslíte, že hladký povrch z plochého a zvlněný s kulatého dopadnou nějak ve prospěch plochého ?
Nějak mi to technicky ani gramaticky nedává jednoznačný smysl, ale patrně myslíte konstrukci kmitačky s jednou vrstvou vinutí po obou stranách formeru, která snad převažuje (nemám kvantitativní srovnání). Pak se dá říci, že se "přístup ke vzduchu" mají obě vinutí srovnatelný, přesněji kulatý drát o něco lepší, ovšem za cenu citelného snížení "množství mědi v mezeře", což vede k horším výchozím podmínkám z hlediska BL.

Ad termická komprese - a jaké hodnoty vykazují jiné repro, například z Vaší produkce?

Zkrátka tyto debaty jsou všechny hezké, výsledkem ovšem tak jako tak bude, že při stejném proudu cívkou poletí membrána toho 18soundu s větším zrychlením, než u řekl bych většiny jiných repro (všechny RCF budou pomalejší, jen jeden bude stejně rychlý).

Nemluvím o výkonu, zatižitelnosti, váze, velikosti magnetu atd...
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

http://www.jblselenium.com/marcas/uploa ... 676f28.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

Tady jsou údaje o výkonové kompresi u jednoho rovněž plochým vodičem vinutého modelu, ještě při 550W je to 2,4dB, tedy znatelně lepší, než u toho 18soundu a to navzdory značné "pomalosti" podle vaší definice, která by logicky měla vést ke zhoršení chlazení proudem vzduchu. Další namátkou zvolený příklad je úplně obyčejný plechový 15" s 3" cívkou, jeho komprese je prakticky shodná (2,8dB/400W). Nemůžu je udávat tam, kde je neudává výrobce (PD to ve starších datasheetech mělo, Fane myslím také), ale předpokládám, že nikdo Selenium nepokládá za výrazně lepší, než RCF a B&C. Pochopte, že já nic proti té 18" nemám, ale opravdu to není model, který by něčím extra vynikal, spíš je to s těmi 3" a 400/500W dneska takový okrajový jev.
Co se týká těch výchozích podmínek k dosažení Bl, ano, máte na vybranou buď slabší magnet a plochý vodič anebo silnější magnet a kulatý vodič. Většina výrobců ve většině basových modelů volí druhé, asi proto, že je to ze všech relevantních hledisek nejlepší. Naopak u driverů je to obráceně, ale také existují výjimky. To je statistika a praxe, ty nejdou žádnou knižní teorií přeprat, maximálně se můžete metodologicky správně zmýlit :-)

http://www.jblselenium.com/marcas/uploa ... 315ac6.pdf" onclick="window.open(this.href);return false;

H.M.
TomasVv
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od TomasVv »

OT: chlapci, z vás nakonec budou kamarádi, jak si hezky povídáte bez urážek a osočování.
A díky podobným dotazům se člověk dozví spoustu detailních informací, které sice tazateli nepomůžou, ale mnohým jiným přijdou užitečné.
Dělám, co mě baví.
sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge »

Tak pokud jde o srovnání termické komprese, tak to samozřejmě chce srovnávat srovnatelné, tedy například termickou kompresi při jmenovitém výkonu. To první Selenium má 100mm cívku a jmenovitou zatižitelnost cca 1000 W, takže srovnávat to při stejném výkonu je velmi zavádějící z hlediska konstrukce, naopak z hlediska SPL při daném výkonu je to možná pochopitelné. Na jmenovitém výkonu je to již 4,1 dB vs 2,8 dB (nebo tak nějak), tedy ve prospěch 18soundu. Ten druhý repro je již v tomto směru srovnatelný...na druhou stranu plochý drát ještě neznamená, že je vinutý na hranu, skoro bych řekl, že tento bude motán "na ležato".

Jinak kmitačka se také velmi (možná i výhradně) chladí "jímáním" tepla pólovými nástavci, proto se někdy dávají hliníkové či měděné nástavce na pólové nástavce, které jímají teplo z cívky mimo mezeru (která hlavním je zdrojem tepla).

PS: k té teorii - myslím, že se mi ji celkem úspěšně daří spojovat s praxí - pár reproduktorů jsem již úspěšně předělal, přemotal nebo opravil, takže dělám pokroky (po dovolené například experimetn s různými formery) :-)
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Nikoli, je potřeba srovnávat při stejném nebo porovnatelném výkonu, jinak nutně dostanete naprosté nesmysly. Tady například je poměr 550/400W VĚTŠÍ než poměr průměrů cívek 4/3". Proč by měl při posuzování TERMICKÉ KOMPRESE být znevýhodňován evidentně silnější reproduktor, který má při stejném výkonu termickou kompresi evidentně nižší, opravdu nechápu. Snad jen proto, abyste nemusel připustit, že jste se naprosto mýlil v tom prvním hodnocení...
Je to něco podobného, jako kdybyste pro rychlejší auto se silnějším motorem vyžadoval měření normované spotřeby při vyšší rychlosti, nonsens.
Jsem rád, že uznáváte, že docela obyčejné laciné plechové Selenium má ty údaje stejné (podle vaší "výkonové teorie" dokonce lepší), než "sofistikovaný a výjimečný" 18Sound. Já si nemyslím, že je to 15PW6 ze stejné kategorie, jen jsem ho uvedl jako příklad, který dobře ukazuje, co všechno může klidně nedokazovat vůbec nic.
Plochý vodič naplocho jsem myslím na vlastní oči viděl jen jednou v životě v ART481 (0,7ohmu). Vy znáte z praxe nějaké basáky vinuté folií ? Spočítal jste si, jaké by musela mít rozměry a kolik by z průřezu vinutí dělala izolace ? U takového provedení by už asi její tepelný odpor nějakou roli hrál.
Cívky jsou dnes chlazené hlavně vzduchem, přímo, nikdo nestojí o to, aby se od nich nejdřív musel ohřát celý magnetický obvod, včetně jeho lepených spojů. U spousty neodymů ani nestačí na to, aby nějaké teplo odvedl a rozptýlil, nemá potřebnou hmotu ani plochu. Kde to přímo vzduchem nejde (drivery), nastupují chladiče z hliníkového plechu anebo odlitku horny.
Jsem rád, že nemáte v Audiopro co dělat a můžete si takhle hrát, to jsem já mohl někdy kolem roku 1997 naposled :-)

H.M.
Odpovědět

Zpět na „Repro“