Výhybka v pasivní bedne X nebo koupit crossover ?

Dynamické, efektové, multifunkční, nástrojové, výhybky...
  • Reklama
  • Zesilovače pro touring Powersoft Unica T
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Re: Výhybka v pasivní bedne X nebo koupit crossover ?

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 14:04:25

Tak to se necháme překvapit, jak bude ta záruka fungovat na odřený anebo rozlámaný skelet. Moje zkušenost je taková, že na to záruku neuzná nikdo na světě. V datasheetu je jasně napsáno, co si kupujete a jestli nevíte, co je to MDF a k čemu se hodí a nehodí, tak to je pouze váš problém. Abychom si rozuměli - já stále pouze vysvětluji, proč se ta cena zdá být tak výhodná. I levnější bedny jsou vyrobené kompletně z překližky, protože to jejich výrobce vzal s tím "touringem" vážněji, než Dynacord/EV. Až MNĚ tyto bedny přijdou do ruky, tak toho o nich budu moci taky říkat víc. Ovšem dosavadní zkušenost s lacinými výrobky těchto značek byla dost špatná. Možná se to už naučili líp, ale stále to jsou laciné výrobky a někde mají ty ořezané hrany.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 24. led 2013 18:21:41

Opravdu bych to s tím MDF neviděl tak dramaticky.

Vím o firmě, která TX používá ve verzi monitorů, poměrně vydatně a na poměrně profi scénách a zatím jsem neslyšel o žádném problému. Ty bedny jsem slyšel i držel jsou naprosto v pohodě.

Já mám v divadle jako monitory Laneye (ty co jsme předělávali), ty jsou taky tuším z MDF a držej bez problémů, je prava, že nejsou v provozu dnes a deně, ale pár cest na vlečce traktoru a pár ran už taky dostali.

No a nakonec jak už jsem psal, když jsem před 18ti lety začínal s diskotékama, nechal jsem (zvukovou technikou absolutně nepolíbený) si u dědy truhláře udělat z MDF první bedny osazené ARM9404 a 2xARC040, + výhybka vše brané přímo z Valmezu. Nastříkané pistolí tabulovou barvou, po čase dodělané rohy a madla.
Tyhle bedny najezdily poměrně dost kilásků v přívěsném vozíku (a že to byl skokan), pak, když jsem začal hrát s kapelou jezdili s náma většinou v dodávce po zábavách. Stěhoval to kdekdo a v kdovíjakém opojení. Abych je nemusel skladovat někde doma, měli jsme komplet apec složený buď ve zkušebně, nebo takovým malým skládku, kde se v zimě netopilo, sucho tam taky zrovna nebylo. Ty bedny mám dodnes (ne že bych na ně hrál), ale jsou stále pohromadě a když jsem je loni v létě zkoušel tak hrají naprosto OK. Akorát to jsou děsný škatule, nějak se chystám je trochu předělat, jen tak pro sebe, ale není čas a nejsou lidi.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » čtv 24. led 2013 18:51:24

Já to vám dvěma (a ani libovolnému počtu případných dalších) nebudu vymlouvat. Pokud máte MDF za naprosto vyhovující materiál pro výrobu značkových "touringových" beden, tak to je jen vaše věc. Nakonec je vidět, že i ve slovutné firmě, co si tak zakládá na solidnosti a tradici, se k tomu snížili, aby ušetřili pár babek na materiálu (což já vymlouvám každému amatérovi, co si je kutí doma pomalu na koleně). Máme prostě jiné zkušenosti a docela určitě máme i jinou optiku, kterou na to nahlížíme. Jsem ovšem velice rád, že je to takhle a ne obráceně a že já nemusím MDF v tomto použití propagovat, připadal bych si jako naprostý vůl.
V našem sortimentu z něčeho takového bylo asi jen Tapco a to vzhledem k ceně nepotřebovalo vysvětlivky.

H.M.

sledge
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od sledge » čtv 24. led 2013 21:54:25

V datasheetu je jasně napsáno, co si kupujete a jestli nevíte, co je to MDF a k čemu se hodí a nehodí, tak to je pouze váš problém.
Víme. Takže nemáte pravdu.
Ovšem dosavadní zkušenost s lacinými výrobky těchto značek byla dost špatná.
Ale...v čem konkrétně?
Pokud máte MDF za naprosto vyhovující materiál pro výrobu značkových "touringových" beden, tak to je jen vaše věc.
Řekněme, že má své místo na slunci. Nikdo netvrdí, že "není nic lepšího".
Jsem ovšem velice rád, že je to takhle a ne obráceně a že já nemusím MDF v tomto použití propagovat, připadal bych si jako naprostý vůl.
Nevím, že by ho někdo vysloveně propagoval, jen, že se bedna z MDF nerozpadne, jakmile se k ní otočím zády, jak by se mohlo z Vašeho výkladu zdát :-)

Ad Tapco - kapitola sama pro sebe....
1) Audiopro s.r.o. - servis, instalace, akustika, podpora: http://www.audiopro.cz
2) Práce všeho druhu (měření, vývoj, poradenství,...)

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » čtv 24. led 2013 23:14:54

Ono bude asi hodně záležet na zpracování a výrobě. Pokud někdo pouze desky slepí natupo a zajistí pár 3,5mm šroubky, asi se to s největší pravděpodobností rozpadne.
Pokud je to na ještě na kolíčkách, nebo na lamelách (když jsme stavěli ty mý tak to tu ještě nebylo), k tomu třeba ještě dobře prošroubovaný (podotýkám, že ty mý starý bedny jsou pouze na kolíčkách a na šroubech je jen přední stěna) a případně ještě vyztužený vnitřní rohy spojů tfojhranou lištou (viz ty Laneye), pak je ta odolnost asi někde jinde.

Jinak mě například nikdy nenadchly plastovky, jako materiálově, prostě něco "od soudruhů z NDR" se mi zdá, že nemůže hrát a ani bejt nějak extra odolný. Je to pouze vnitřní pocit.

Mimochodem by mě taky zajímalo co u Dynacord a EV stálo za prd v této cenové kategorii.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 25. led 2013 0:12:17

No přece to samé, nejlevnější řady. Už jsem to někde psal, například předchozí Corus, plastovky přece taky dělali skoro od začátku, jsou v tom s JBL skutečně průkopníci. EV vyrábí reproduktory dosti slušné, ale ne do všeho je osazuje a ty levné jsou nejvýš průměrné a je občas překvapení, v čem se také vyskytují.Já nemám žádný trvalý přísun EV, mně to lidi nosí jen když mají problém nebo je zajímá, jak je to doopravdy. Proto opravdu nemůžu vydat žádný seznam, jak si co stojí. To můžu a dělám u našich značek.

http://www.prodance.cz/protokoly/dynacord_d12.PDF

Je naivní si myslet, že bedna nějak hraje proto, že je na ní logo a že to ostatní jistě ten majitel loga zařídil stejně dobře, ať je za padesát nebo za deset. Pokud máte bedny "za deset", tak máte i MDF a 1" tam, kde by měla být překližka a 1,4".
Ano, spoje jsou s MDF ještě více kritické, než s překližkou. Rozhodně to ale není tak, že kdo to umí, tak používá MDF a kdo ne, tak překližku.

H.M.

H.M.

blaha
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od blaha » pát 25. led 2013 0:45:28

Zdeněk Prodance píše:Ano, spoje jsou s MDF ještě více kritické, než s překližkou. Rozhodně to ale není tak, že kdo to umí, tak používá MDF a kdo ne, tak překližku.
To tu ale nezaznělo, naopak tu mohl vzniknout dojem, že je to obráceně, proto tu tato debata vznikla.
A kdo neumí, tak i kdyby to lil z železobetonu, stejně mu to nepomůže.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 25. led 2013 1:19:26

Jo, já bych ale už té MDF radši nechal, pro mne to už dávno není žádné téma. V podstatě v ní úplně zapadlo, o čem to mělo být - jestli je potřeba pro korektní spolupráci subwooferu a satelitu aktivní dělení a dva zesilovače nebo jestli stačí výhybka (ve skutečnosti ovšem jen jedna dolní propust v subwooferu, dost často reprezentovaná jen nějakou indukčností) a podle mne rozhodně v závislosti na ladění basreflexu a vůbec schopnosti zahrát ty asi tři spodní oktávy a to u OBOU beden. To je totiž ořezaný roh, o kterém možná je ještě potřeba nějakou diskuzi vést.

H.M.

thomas
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od thomas » pát 25. led 2013 8:28:51

Ako som už viackrát spomínal, tak s TourX robím a to relatívne často. Ak v datasheete píšu, že je vyrobená z kombinácie preglejky a MDF, tak to tak asi bude a ja sám som neskúmal, ktoré časti sú vyrobené z akého materiálu. Avšak z mojej osobnej skúsenosti práve s TourX môžem povedať, že tá bedňa sa určite nerozsype. Raz sa nám stalo, že pri skladaní zo stojanu postaveného na hrane cca 50 cm vysokého pódia sa nešťastnou náhodou stojan prevrátil a bedňa išla s ním až pod pódium - opísala trajektóriu časti kružnice s polomerom cca 2 metre a dopadla na roh. Bedňa to prežila v kope, repráky v poriadku, jediným problémom bolo zohnuté železné hniezdo, ktoré sa muselo vymeniť.

Týmto nechcem obhajovať ani MDF, ani EV ako značku, a už vonkoncom netvrdím, že hádzať bedne o zem je správne. Iba tvrdím, že konkrétny kus bedne TX1152 vyrobený EV z kombinácie preglejky a MDF niečo vydržal a ani s ostatnými (dokopy 8 ks) sme zatiaľ žiadny problém nemali.

Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance » pát 25. led 2013 13:28:07

Pokud má bedna závěsné body, tak ty jsou uvnitř současně spojeny minimálně se dvěma sousedícími stěnami, někde jsem viděl i větší kusy železa než jen vingly. Platí to samozřejmě i pro překližkové, protože skelet by neměl být ve svých lepených spojích nikdy namáhán na tah. Pak je samozřejmě prakticky nemožné, aby se rozpadl na kusy. Já jsem popisoval kinobednu, která nic takového nepotřebuje (věší se jen surroundy), proto se rozpadnout může.

H.M.

Odpovědět

Zpět na „Zvukové procesory“