Jak ochránit multipárový kabel?
-
- Reklama
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Re: Jak ochránit multipárový kabel?
Pro zjednodušení si můžeš párák zřetězit a měřit třeba po 10ti kanálech (1 do 2, 2 do 3, 3 do 4, atd.).
Jinak nedávno jsem narazil na toto, akorát to musím nějak šikovně naroubovat do rozpočtu, ale spíš asi TS, s využitelností pro město. Na ty naše 3 venkovní akce za rok ...
http://www.deskovepodlahy.cz/93-kabelov ... love-mosty
Každopádně je to cenově zajímavější než AH.
Jinak nedávno jsem narazil na toto, akorát to musím nějak šikovně naroubovat do rozpočtu, ale spíš asi TS, s využitelností pro město. Na ty naše 3 venkovní akce za rok ...
http://www.deskovepodlahy.cz/93-kabelov ... love-mosty
Každopádně je to cenově zajímavější než AH.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
Já přejezdy mám, jak jsem psal, než jsem je stihl položit, bylo pozdě. Takže teď jen řeším, zda to párák ustál a můžu se na něj do budoucna spolehnout.
Myšlence o zřetězení nerozumím. Pokud by náhodou byl šlusnutý XLR 1 pin 2 s XLR 2 pin 2, tak to při zřetězení nepoznám. Ne?
Myšlence o zřetězení nerozumím. Pokud by náhodou byl šlusnutý XLR 1 pin 2 s XLR 2 pin 2, tak to při zřetězení nepoznám. Ne?
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jde o zrychlení, když jsem naposledy testoval párák nacvakal jsem si ho dokonce všech 24 kanálů (u 30m je to 720m), pak už ti to sice nepípne, ale přerušení to ukáže a šlus taky. Pokud je vše OK pak to máš jedním měřením zkontrolovaný. Pokud ne pak se použije metoda půlení, rozpojíš napůl a měříš. Je to podle mě efektivnější, a v nejhorším (při kombinované poruše) nakonec skončíš zase jen u samostatných žil.
Mimochodem pokud jsou přejezdy klasika (viz odkaz), pak bych osobně nejprve položil přejezdy a až pak kabely. pokud sou z nějakých latí, chrániček apod., pak to pochopitelně tak dobře nejde.
jinak už jsem to tuším psal, mě vzal párák jednou traktorem i s vlekem, naštěstí na louce a ještě změklé po dešti, takže to dopadlo OK.
Mimochodem pokud jsou přejezdy klasika (viz odkaz), pak bych osobně nejprve položil přejezdy a až pak kabely. pokud sou z nějakých latí, chrániček apod., pak to pochopitelně tak dobře nejde.
jinak už jsem to tuším psal, mě vzal párák jednou traktorem i s vlekem, naštěstí na louce a ještě změklé po dešti, takže to dopadlo OK.
Zdeněk "Bláha" Blahovec, ozvučení, světla, stage, instalace, poradenství, divadlo Jaroměř
ale jak psal Kamil tak pokud bude ve zkratu XLR 1 :pin 2 s např. XLR 18 : pin2 tak to tím způsobem nepoznáš... protože tak máš všechny piny 2 v serii .... ideálně každou žílu vzlášť ale to je na hodně dlouho...
Listen... and enjoy the sound
Čoveče, Zdeňku, buď mám po ránu vyplou hlavu, nebo už su natvrdlý, ale pořád tomu nerozumím.
Pokud zřetězím pro jednoduchost jen 2 lajny a ony budou šluslé na stejném pinu, jak to poznám? Jak pípák, tak CT zkoušečka se rozsvítí, protože piny jsou spojeny na konektorech. Jak ale poznám, že už (ne)jsou spojeny i někde v délce káblu?
Přejezdy mám takové, jaké jsi odkázal teď posledně. Jsou teda velké a těžké, mám ale jen dva a auta s normálníma řidičema se na ně trefí...
Pokud zřetězím pro jednoduchost jen 2 lajny a ony budou šluslé na stejném pinu, jak to poznám? Jak pípák, tak CT zkoušečka se rozsvítí, protože piny jsou spojeny na konektorech. Jak ale poznám, že už (ne)jsou spojeny i někde v délce káblu?
Přejezdy mám takové, jaké jsi odkázal teď posledně. Jsou teda velké a těžké, mám ale jen dva a auta s normálníma řidičema se na ně trefí...
- blaha
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Jasně, pokud bude kombinovaná vada pak je to jednodužší po jednom, ale pro rychlou kontrolu jestli je vše ok, to propojíš a uděláš měření jako jednoho kabelu a máš hotovo. Bavíme se o kontrole celýho páráku.
Takže 24 žil. párák, zřetězený 1-24, měření vše je OK, fajn jedno měření a je hotovo. Je tam vada, rozpojím mezi 12 a 13. Měření 1-12 OK, 13-24 chyba. Rozdělím mezi 18-19, 13-18 chyba. A těch 6 kanálů už bych vzal asi postupně po jednom.
Pokud by opravdu nastala situace, že by byly šluslý kanály mezi sebou, pak předpokládám, že určitě to půjde do šlusu i proti stínění jednotlivých linek a dokonce bude pravděpodobnější, že budou zkratované i žíly + a - na kanálu.
Takže 24 žil. párák, zřetězený 1-24, měření vše je OK, fajn jedno měření a je hotovo. Je tam vada, rozpojím mezi 12 a 13. Měření 1-12 OK, 13-24 chyba. Rozdělím mezi 18-19, 13-18 chyba. A těch 6 kanálů už bych vzal asi postupně po jednom.
Pokud by opravdu nastala situace, že by byly šluslý kanály mezi sebou, pak předpokládám, že určitě to půjde do šlusu i proti stínění jednotlivých linek a dokonce bude pravděpodobnější, že budou zkratované i žíly + a - na kanálu.
-
JirkaN
Když se tu tak pěkně probírá ochrana páráku, já bych měl taky dotaz, ale ohledně digitálního páráku.
Většinou se jedná o kabel CAT5e, jeden, nebo dva. A protože jde o celkem tenký kabel a doct citlivý na hrubé poškození, které je u klasického páráku o dost meniší.
Jak to řešit někde na sále uvnitř budovy je celkem jednodušší, dají se využít různé závěsy a dojít od stage až k pultu.
Ale co venku? Máte stage, hliníkovou střechu a FOH patnáct i více metrů od stage. Mezi tím je třeba tráva, asfalt, zámková dlažba a podobně. Na zemi nevím jestli to přežije a mě napadá jedině vzduchem s nosným lankem a tam táhnout i DMX a napájení.
Vím že jsou k tomu i hotové "multikabely", ale ta cena je dost nesnesitelná (20€/m apod).
Zajímá mě tedy vaše zkušenosti s řešením tohoto problému.
Díky
Většinou se jedná o kabel CAT5e, jeden, nebo dva. A protože jde o celkem tenký kabel a doct citlivý na hrubé poškození, které je u klasického páráku o dost meniší.
Jak to řešit někde na sále uvnitř budovy je celkem jednodušší, dají se využít různé závěsy a dojít od stage až k pultu.
Ale co venku? Máte stage, hliníkovou střechu a FOH patnáct i více metrů od stage. Mezi tím je třeba tráva, asfalt, zámková dlažba a podobně. Na zemi nevím jestli to přežije a mě napadá jedině vzduchem s nosným lankem a tam táhnout i DMX a napájení.
Vím že jsou k tomu i hotové "multikabely", ale ta cena je dost nesnesitelná (20€/m apod).
Zajímá mě tedy vaše zkušenosti s řešením tohoto problému.
Díky
- TomasVv
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
CAT5 kabel je výrazně levnější, než párák, takže není problém jej mít třeba 100m a tedy nemusíš jít nejkratší cestou. Můžeš jej vést podél stěn, zábradlí atp. Kde jsou lidi nebo auta, dáváme přejezdy. A dále CAT5 určené pro audiotechniku, např KLOTZ je mnohem robustnější, než běžné kábly k počítačovým sítím.
Dělám, co mě baví.
-
JirkaN
Ano, já měl na mysli lepší CAT5 jako třeba klotz, eurocable nebo sommercable, ne ten klasický IT. Ale i ten potřebuje správné zacházení a táhnout ho po trávě či dlažbě se síťovým kabelem je nesmysl.
Přejezdy nemám.
Možná je to úplná hloupost, ale napadlo mě ten svazek dát do kvalitní zahradní 1" hadice, třeba Karcher a větší naviják.
Rýpal mi tu určitě pošle link na kabel, který má od výroby 2xCAT5+2xAES/EBU+POWER. Ten kabel znám. Ale snažím se ušetřit, ušetřit a ušetřit.
Přejezdy nemám.
Možná je to úplná hloupost, ale napadlo mě ten svazek dát do kvalitní zahradní 1" hadice, třeba Karcher a větší naviják.
Rýpal mi tu určitě pošle link na kabel, který má od výroby 2xCAT5+2xAES/EBU+POWER. Ten kabel znám. Ale snažím se ušetřit, ušetřit a ušetřit.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Hadice apod určitě může kabelu ušetřit nějaké poškrábání nebo proražení o hranu, ale tlakové zatížení například při tom přejezdu vozidla těžko výrazně zmenší. To bys musel použít dostatečně pevnou trubku, ovšem pokud pak na betonu stejně praskne, tak to může dopadnout hůř, než jen přejezd pneumatikou. Podle mne to levně jde jen tím levným kabelem a být připravený na jeho poškození a volit klidně delší trasu, protože na rozdíl od analogového páráku to jde. Hybridní kabely nemají šetřit náklady na kabel (jak asi ?), ale na práci s ním a hlavně čas. Máme snad už něco na cestě, co by mělo mít cenu celkem přijatelnou.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
-
pepo
Jak ochránit multipárový kabel?
Pri zvučení v exteriéri je dosť ťažko skúšaný multikábel a často nie je ho možné uložiť tak , aby bol chránený napr. popri stene a podobne. Často naň ľudia šlapú a
stalo sa , že prešlo po ňom auto. /našťastie nie nákladné/.
Vie niekto poradiť , ako je možné účinne , alebo čím chrániť multikábel a pritom čo najmenej pracne ?
stalo sa , že prešlo po ňom auto. /našťastie nie nákladné/.
Vie niekto poradiť , ako je možné účinne , alebo čím chrániť multikábel a pritom čo najmenej pracne ?