Odstranění zpětné vazby

Pasivní, aktivní, odposlechové, studiové...
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
Návštěvník

Re: Odstranění zpětné vazby

Příspěvek od Návštěvník »

Bedna: akvtiv-pasiv? = Víno: červené-bílé?
swistak
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od swistak »

Ty inEary u nás v kapele taky hodně řešíme, já je teda nechcu, ale zvukař by byl pro. Co si o tom kdo myslíte?
Mě na tom vadí další krabica (baterie) na pásku a dráty od sluchátek.
zzbar
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od zzbar »

Vřele doporučuju. Náš zpěvák má LD systems MEI100 a po výměně sluchátek je to dostačující. Já používám malý mix (sedím za bicíma, tudíž bezdrát by byl zbytečný) a do sluchátek si můžu k tomu pustit třeba metronom... Nemá co pískat a dojem ze hry je také úplně jiný (lepší).
Ferda
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Ferda »

KamilV píše:
Ferda píše: Zato prodlužek s 0,5mm, chybějí kostrou apod. jsem viděl už hodně.
A čí je chyba, že se taková prodlužka objeví v aparátu? A kdo na ni dá revizi? Připadá mi to, že se bavíme o vykonstruovaném případu, kdy je "zvukař" tele - a zřejmě i na revize kašle...
Zajeď se podívat na nějakou tancovačku, uvidíš sám kolik se toho najde...
Já třeba mám všechny prodlužky a rovaděče s revizemi.

230V ke každé aktivce až z rozvaděče ti moc nevěřím. Nástrojovku máš taky zvlášť? Pokud opravdu ano, tak to na malém pódiu je samá prodlužka...
Necítím potřebu tady nějak obhajovat jak co mám, ale klidně ti to vyfotím. Proč by měl být problém tahnout ke každé aktivce 230 V z rozvaděče? Připadá mi to lepší než "pejsci" rozházení po pódiu. Jo, nástrojovka je taky zvlášť - zase co kus, to šlauch do rozvaděče (s vyjímkou třeba kláves, když potřebuje víc zásuvek, to pejska dostane). I na malém pódiu se dá vše natahat kultivovaně.
Dobrá, jsi možná čestná výjimka. Problém to určitě není, jen je to prostě víc kabelů (váha, práce, case, údržba). U nástrojovky bych tak kategorický asi nebyl, při 50W -100W muzikantských kombech (zesilovačích) jich klidně můžeš dát na jednu prodlužovačku (kvalitní) několik.

Že by dalších 4x 5-15m XLR kabelů ( v případě 4 auxů) potřebných natahat (v pasivu v case trvale zapojeno) - práce + kabely navíc?
Já tahám XLR kabely, ty speacony. Cena je podobná. Takže je rozdíl opravdu jen v těch 230 V. S prací bych byl opatrný, bavíme-li se o 4 mm mědi, co smotáš rychleji? XLR nebo speacon?
Ano, rozdíl je "jen" v těch 230V kabelech. Navíc XLR kabely jsou míň odolné na mechanické poškození (pošlapání..)
Pro monitorový speacon (dle výkonu cca 400W jako ekvivalentu ART 312) do cca 10m délky v klidu vyhoví 2x2,5mm.
Motat umím obojí celkem rychle, ale když nemusím natahovat, nemusím balit ani čistit...

Nestalo se nám, že bychom dávali více jak 3 boxy na jeden aux.
Já su rozhodně jen "malozvukař" vesnické ligy, ale víc jak 3 boxy na aux mám docela často, třeba na festivalech pro tanečníky. A o řetězení se tu skutečně už psalo, u aktivu se závěrem, že nějakých 10 v pohodě.
Není přece problém pustit do přední lajny monitorů třeba 4 auxové cesty po 1 až 4 boxech - celkem tedy 4 až 16 boxů.... Záleží na celkovém možném počtu boxů a auxů - jde jen o nastavení mixu monitorů.

KamilV je asi příznivec aktivu nebo Prodance (nic ve zlém).
Nevím, k čemu tahle poznámka směřovala, ale každopádně je mylná. V Prodance jsem za několik let nakoupil jen párkrát, většinou jen drobnosti (pominu-li nákup z řad Allen-Heath a RCF). Je to pro mě dodavatel, jako každý jiný (resp. každý jiný stejně dobrý).
A že bych byl příznivec aktivu? Nijak natruc a za každou cenu. Jen jsi napsal několik dobrých informací, které ale byly zacílené na pasiv a tvářily se, že na druhé straně výhody nejsou.
Zrovna třeba pro malé akce či zábavovku jsou - já už mám zadrátováno, zatímco ty ještě taháš power-racky z auta. Mimochodem z velkého auta, protože pasiv zabere o hodně víc místa :)

To rozhodně dřív mít nebudeš, protože já: donesu jeden power rack s rozvaděčem (ty case s cca 40m 230V prodlužkami, 40m XLR a druhý case s rozvaděčem), rozmístím monitory (stejně jako ty v aktivu), natahám jen speacony (ty taháš XLR, dále 230v kabely a zapojíš rozvaděč) - v tomto okamžiku já už si dávám panáka u baru, ty ještě taháš kabely :D . Připojení nástrojovky a 400V přívodu neuvažuji, to je stejné. Takže s tou váhou a velikostí auta je to taky blbost, protože ty si musíš připočítat 2 case: 40 - 50m 230V kabelů a 40 - 50m XLR v jednom a ve druhém case rozvaděč 400V. Je dost možné, že na váhu ty kabely (pokud uvažujeme neošulené vodiče s patřičným průřezem) s rozvaděčem budou těžší než celý power rack pro pasiv. A to se nebavím o lepší ochraně elektroniky - vše je v case (v jednom).
Já Ti pasiv nevnucuji, jen jsem popsal výhody pasivu.
V některých aplikacích se aktiv hodí, sám 2 aktivní boxy mám.
jerry.hadr
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od jerry.hadr »

Filozoficky-fyzikalni odbocka: jestlize uvazujeme aktivni a pasivni system, ktere na vystupu hraji stejne a maji stejny odber (cili jsou stejne efektivni), pak by bylo logicke, kdyby i suma vodiveho materialu byla nakonec stejna. Jinymi slovy - k dosazeni stejne prace bude potreba pri totoznych vychozich podminkach potreba stejne mnozstvi energie, ktera musi nekudy "protect", tudiz bude potrebovat v souctu stejne potrubi.
Zastoupeni Coda Audio pro ČR, http://www.codaaudio.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Spojaři všech zemí proletujte se!
http://www.pro-sound.cz" onclick="window.open(this.href);return false;
Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. »

Aktivní systém je z hlediska nároků na objem mědi v kabelech výrazně efektivnější, viz Ohmův zákon. Stejné množství vody lze dopravit rourou o průměru 10cm , jako 2cm , záleží jen na rychlosti proudění.
V praxi stačí přivést síť, ke 4 ks aktivních boxů/ monitorů o výkonu zesilovačů ve třídě D, LF= 2400W a HF= 700W (2x12"+2"), kvalitním kabelem 3x2,5mm. V praxi to obnáší cca 25m kabelu. V pasivu / biamp , by to bylo okolo 70m kabelu 4x2,5m nebo lépe 4x4mm. To je velký cenový a hlavně váhový rozdíl v kabeláži.
Aktivní systémy jsou finančně výhodnější u méně výkonných systémů. Aktivní plastový box o výkonu cca 350W a osazení 12" +1" , stojí cca 12 - 15 tis., při čtyřech ks je cena okolo 60 tis. Pokud bych chtěl totéž realizovat pasivně v biampu, cena by byla téměř dvojnásobná. Se zvyšující se kvalitou a výkonem boxů se tento rozdíl smazává. Výše uvedený box 2x12"+2" už stojí skoro 100. tis, tj. cca 400tis za 4ks. Totéž lze už zrealizovat v pasivu za nižší cenu, výkon bude papírově nižší , protože zesilovače vycházející ze třídy AB , mají vyšší špičkový výkon.
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Ano, základy elektrotechniky, s tím má spousta zvukařů trvalý problém, protože je prostě nemají a nerozsvítí se jim ani když se koukají na ty kabely, co jim autě musí vést od baterky metr k ubohému 2kW startéru, aby se vůbec s motorem pootočil z místa a nad nimi jsou dráty dálkového vedení a nejsou tlusté jako žižkovská vysílací věž. Takže moje opakovaná upozornění na transformaci v zesilovači (i akumulaci) propadají opakovaně roštem.

Ano, aktivky se nejprve uchytily v segmentu slabších beden, nevím jestli někdo ještě pamatuje, že i 200W bývalo "hodně", ale už to jede nahoru dost dlouho a nemyslím, že brzo přestane, bedny už jsou a ceny sníží konkurence a seriovost. Není od věci připomenout, že každá aktivka má svůj přívod napájení, takže situace s rozvodem může být i lepší, než u externích velmi výkonných zesilovačů, kde je na jednu napajecí šňůru, zásuvku, vypínač apod. mnohem větší proud. Potentočkovat vlastním mizerným rozvodem si může vždycky každý všechno, to snad ani už nebudu psát.

H.M.
Petr V.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Petr V. »

Můžeme popsat jen minulost a přítomnost, budoucnost se dá jen odhadnout a trend je takový jak bylo popsáno. I když bych si dovolil tvrdit, že špičkové věci jsou spíše stále dražší. Velká sériovost znamená dnes minimálně řád desitek tisíc kusů.

Všiml jsem si, že spousta lidí podléhá klamnému dojmu, že pokud dokáže ovládat poslední hitech modely komunikační a výpočetní techniky atd..., rozumí tím také elektrotechnice. To může vyústit ve fatální omyl. Základy elektrotechniky jsou dnes stejné jako byly za Křižíka. I jemu shořely tramvaje ,ze stejných principiálních důvodů, jako hořely loni špičkové elektromobily Tesla.
U sestry předělává v domě el. rozvody živnostník-elektrikář, pochlubil se mi ,že vůbec netuší proč vůbec dává k rozvodům do zásuvek silnější dráty než na světlo. Dojal mě tím, když se mi pochlubil, že když nemá 16A 1f jistič , zapojí paralelně (říkal" k sobě") 10A a 6A. Revizí to normálně projde..... :-(
Petr Vinš
tel: 721 281 678
petr@splacoustics.cz
Zdeněk Prodance
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Zdeněk Prodance »

Desítky tisíc kusů pro svět jsou desítky kusů pro naši zemičku a na této úrovni už jsme i u těch opravdu dost drahých beden. U laciných to odpovídá statisícovým a milionovým sériím globálně.
Ano, elektromobily jsou bohužel dnes takovým populárním mediálním hitem hlavně proto, že málokdo chápe, jak by vlastně měly fungovat a proč zatím dost dobře nemůžou.

H.M.
Martin
Administrátor
Administrátor

Příspěvek od Martin »

úvodní příspěvek
swistak píše:Zdravím, sem tu zase.... :)
Tentokrát bych chtěl vyřešit zpětnou vazbu na odposlechu. Hlavně teda v sálech nemůžeme zesílit odposlechy tak jak bychom si představovali protože začnou vazbit. Mikrofony máme myslím vcelku slušný, jsou to Audixi od 50 po om 3 a jeden Samson. Ale zkoušel sem i om 11 i Shure, bez rozdílu. Spíš asi půjde o ty odposlechy si myslím. Jsou to normální šmejdový aktivní reproboxy. Ty nejlevnější který se dali na netu sehnat. Ze začátku kapely sem to nijak moc neřešil. Teď už jsme trošku dál tak bych to chtěl napravit. Zvukař říká, že si máme pořídit bezdráty do sluchátek, ale já bych raději klasický odposlechy. Otázka tedy zní: Je ta vazba odposlechama a jaký případně koupit jiný, aktivní, dostačující a ne zbytečně drahý? Předem díky za rady. Kapela sme klasická zábavovka, bicí, basa kytary, klávesy, zpěvy.
administrátor, moderátor
exxxi
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od exxxi »

Návrat k původnímu tématu - přímo to navazuje na Petra a Huberta. Kdyby lidi nekupovali ty Skyteky a jiný shit, byla by na kvalitní bedny sériovost a lepší ceny, jenže lidská blbost je zatvrzelá a pak to stahuje dolů i ty ostatní.
SiEx3, X32r, IG4T, EV, Turbosound etc.
Odpovědět

Zpět na „Repro“