Aktivní repro pro hospodské hraní
-
- Reklama
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Re: Aktivní repro pro hospodské hraní
Ano, podobných kombajnů je hodně a jistě mají všechny nějaká pozitiva, až třeba po to napájení z baterky při pouličním hraní a naprosto primitivní ovládání, ale ruku v ruce s nimi jdou i negativa, tady například váha "secvaknutého" 20kg a přitom zřejmě dosti malý celkový výkon (SPL max není udáváno), mix jaký si asi nikdo nepoloží na stůl ani nepřipevní na stojan pod mikrofon, který postrádá obvyklou výbavu i velmi malých a laciných mixů (sběrnice, odposlechy, gainy, lepší EQ, fantom (?), mne opravdu skoro nenapadá mix, se kterým by na tom byl uživatel podobně špatně. To nemusí být vždy nevýhoda (u hodně primitivních uživatelů je to dokonce jasná výhoda), ale tady prostě nečekám primitiva, protože ten TC je proti tomu z jiného století a už ho používá.
H.M.
H.M.
Prodance, http://www.prodance.cz
Velmi dobre rozumiem co potrebujete. Ja mam podobnu situaciu a pouzivam akusticke kombo Marshall AS 50d https://www.muziker.cz/marshall-as-50-d co je vo vasom cenovom limite. Ma to vstup ako na mikrofon tak aj na nastroj, obsahuje to aj chorus a reverb, dostatocny vykon pre mensie kaviarne a hospody a velmi slusny zvuk. Na Thoman.cz to patri do prevej trojice najpredavanejsich akustickych aparatov. ( dost sa objavuje aj na bazaroch, takze sa da kupit aj lacnejsie)
No ma to jeden maly problem a to co uz bolo spomenute, ze sa jedna o slecnu a teda toto kombo moze byt pre nu dost tazke na nosenie - ma 16kg a celkom slusne rozmery.
Co by som vsak mohol odporucit je Artec A50d https://www.thomann.de/cz/artec_a50d.ht ... arch_prv_9, pocul som to a prekvapilo ma ako dobre to hra vzhladom k cene. ta je polovicna oproti Marshallu a rozmerovo a vahou je to vhodnejsie pre slecnu. vyzera ze by to aj malo nieco vydrzat, no k tomu sa tazko vyjadrit.
V kazdom pripade je moje odporucenie ist cestou takehoto komba ( akusticky aparat so vstupom pre mikrofon a nastroj) o vykone min 30W. Na https://www.thomann.de/cz/akusticke_zesilovace.html je ich velke mnozstvo. pripadne na kytary.cz ci muziker.cz a pod. Rozhodne by som popozeral aj bazos.cz a hudebnibazar.cz. kde by sa dali kupit slusne pouzite veci vyrazne lacnejsie.
Velmi ma teraz zaujal aj TC Helicon, nemam s nim sice ziadne skusenosti, no parametre to ma super a vaha iba 3kg. Na 4 mieste predajnosti u Thomanna... asi by som do toho isiel...
No ma to jeden maly problem a to co uz bolo spomenute, ze sa jedna o slecnu a teda toto kombo moze byt pre nu dost tazke na nosenie - ma 16kg a celkom slusne rozmery.
Co by som vsak mohol odporucit je Artec A50d https://www.thomann.de/cz/artec_a50d.ht ... arch_prv_9, pocul som to a prekvapilo ma ako dobre to hra vzhladom k cene. ta je polovicna oproti Marshallu a rozmerovo a vahou je to vhodnejsie pre slecnu. vyzera ze by to aj malo nieco vydrzat, no k tomu sa tazko vyjadrit.
V kazdom pripade je moje odporucenie ist cestou takehoto komba ( akusticky aparat so vstupom pre mikrofon a nastroj) o vykone min 30W. Na https://www.thomann.de/cz/akusticke_zesilovace.html je ich velke mnozstvo. pripadne na kytary.cz ci muziker.cz a pod. Rozhodne by som popozeral aj bazos.cz a hudebnibazar.cz. kde by sa dali kupit slusne pouzite veci vyrazne lacnejsie.
Velmi ma teraz zaujal aj TC Helicon, nemam s nim sice ziadne skusenosti, no parametre to ma super a vaha iba 3kg. Na 4 mieste predajnosti u Thomanna... asi by som do toho isiel...
Já osobně, pokud bych pro svou dceru kupoval cajk pro podobné nasazení, koupil bych jednu RCF ART310A mkIII. Jsou místa, kde se dá koupit i pod deset, takže zbybe i na stativ a kabel. Jsem přesvědčený, že na hraní do hospod s jedním mikrofonem a kytarou, není nutné vyrážet s pověstným kanonem na vrabce a zcela určitě není nutné sundavat hostům čepice z hlavy zvukem, ono není od věci, nechat je, aby si mohli i povídat. Pokud bude akce ve větším prostoru, či ve více lidech, pořešit to jako dosud a někoho sehnat. Časem nebude jistě problém dokoupit druhou bednu a malý digitálek. Ostatně nemusel by být moc velký problém, aby druhý a třetí z tria zainvestovali do zbytku (i když je vždy lepší, aby všechno mělo jen jednoho pána).
Co nejde silou, jde ještě větší silou...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Forgi, na to opravdu nejde zvučit kapela, ani malá ne. Ten Helicon jsme prodávali a je to pěkná věcička, ovšem jen jako personální odposlech. Opravdu to nemá nic společného s menší PA bednou (bednami), která jsou reálně potřeba. Na druhou stranu bych neradil jít až do 15" i když třeba jako Mackie Thump je to ještě lehké a laciné, 10-12" je optimum. Nástrojová komba pokládám za naprosto nevhodná pro zvučení sebemenší kapely. Proto se taky jmenují nástrojová.
H.M.
H.M.
Zdenku, isteze mas pavdu, no tu sa nejedna o kapelu, ale slecnu co hra a k tomu spieva. Na to su presne urcene akusticke komba. S tym marshallom mam dlhorocne skusenosti, lebo casto hravam solo na roznych akciach ( rovnako ako slecna folk, country a trochu rock, akusticka gitara/spev). Az na tu velkost je to fakt super ozvucenie mensieho priestoru s vernym zvukovym prejavom a velmi slusnou vybavou pre tento ucel. Obcas hrame dokonca v mensich kluboch ako 3-4 clenna kapela, vsetci s vlastnym kombom a znie to dobre. Navyse tieto komba sa neskor vyborne daju vyuzit ako odposluch, ked hras s kapelou cez PA. S tou velkostou reprakou by som si pre tento typ hrania tiez nerobil starosti. Skusal som akusticke komba ACUS a hraju ako maly boh! Su malicke a lahke, perfektne na prenasanie, ale to je uz ina cenova kategoria. Na zaciatok staci aj ten ARTEC, ci Kustom alebo nieco podobne, ak pri hudbe vydrzi a nieco si zarobi, potom si obstara nieco lepsie... teda to je moj nazor...
Este som si spomenul na jedno fakt dobre a vykonne kombo. Ma ho kamarat a musel som "smeknout". Fishman Loudbox mini https://www.muziker.cz/fishman-loudbox-mini# je velmi jednoduche na ovladanie, ma dostatocny vykon a cisty zvuk a ma mensie rozmery a iba 9kg
Este som si spomenul na jedno fakt dobre a vykonne kombo. Ma ho kamarat a musel som "smeknout". Fishman Loudbox mini https://www.muziker.cz/fishman-loudbox-mini# je velmi jednoduche na ovladanie, ma dostatocny vykon a cisty zvuk a ma mensie rozmery a iba 9kg
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Možná by to chtělo si pořádně přečíst zadání, nejde o jednu holku s kytarou a rovněž se asi nepředpokládá, že se bude zvučit stylem "každý muzikant a zpěvák má svoji bednu". To už je skutečně zadání na PA, ne na komba a osobní monitory. Já osobně bych asi ani vokál dlouho nevydržel poslouchat jen z jednoho středového reproduktoru a i když to některým nástrojům vyhovuje, tak rozhodně ne všem, protože mají sakra širší kmitočtový rozsah, než takový reproduktor zahraje (a nejen v ose). Je to samozřejmě i o názoru a zkušenosti, ty máme každý nějaké svoje, ale ber to tak, že kdo říká "stačí" ji má obvykle menší, než kdo říká, že nikoli. Můžeš ty něco konkrétního říct PROTI použití např. té ART310-A MK III ? Nebo některé z podobných beden nabízených tady dříve ?
H.M.
H.M.
nechapem k comu je dobry ten agresivny ton? ja tu vyjadrujem svoj nazor a snazim sa poradit cloveku na zaklade svojich skusenosti a jeho financnych moznosti. Mylsim ze je dobre ked sa tu stretnu viacere nazory a uz kazdy si z toho zoberie to svoje. bohuzial s touto intoleranciou sa v tychto koncinach stretavam casto...
Ja som vyjadril svoj nazor na zaklade dlhorocnych skusenosti. A zadanie som si precital dost pozorne... Ta aktivka tiez neriesi sama o sebe potrebu zapojenia viacerych nastrojov/mikrofonov, takze by bolo k tomu este treba nejaky mix. A ja netvrdim ze je to zle riesenie, ponukam len inu alternativu a to najma vzhladom na velkost a hmotnost v pomere ku vykonu, vybave a jednoduchosti zapojenia a obsluhy. proste to na potreby ktore boli zadefinovane a cenovu uroven vidim ako lepšie riešenie.
Preco by sa nemalo zvucit stylom ze kazdy ma svoju bednu? My tak hravame roky na roznych jam-session a je to dokonca priestorovo lepšie, ako ked to ide len z dvoch bedni. Nakoniec si dovolim tiez polozit otazku. Ty si uz pocul hrat niektore z tych aparatov co som spomenul? Nechcem sa tu "pretlacat", ale za svojim nazorom si pevne stojim...
Ja som vyjadril svoj nazor na zaklade dlhorocnych skusenosti. A zadanie som si precital dost pozorne... Ta aktivka tiez neriesi sama o sebe potrebu zapojenia viacerych nastrojov/mikrofonov, takze by bolo k tomu este treba nejaky mix. A ja netvrdim ze je to zle riesenie, ponukam len inu alternativu a to najma vzhladom na velkost a hmotnost v pomere ku vykonu, vybave a jednoduchosti zapojenia a obsluhy. proste to na potreby ktore boli zadefinovane a cenovu uroven vidim ako lepšie riešenie.
Preco by sa nemalo zvucit stylom ze kazdy ma svoju bednu? My tak hravame roky na roznych jam-session a je to dokonca priestorovo lepšie, ako ked to ide len z dvoch bedni. Nakoniec si dovolim tiez polozit otazku. Ty si uz pocul hrat niektore z tych aparatov co som spomenul? Nechcem sa tu "pretlacat", ale za svojim nazorom si pevne stojim...
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Někdy je takový tón potřeba k tomu, aby sis konečně přečetl znova to zadání. Opravdu není o tom, že si všichni zúčastnění koupí svoje komba. Tak se to taky dá dělat, ale jen do určité úrovně a spíš proto, že je už mají a nic dalšího si tedy pořizovat nemíní, to ovšem není její situace. Ona pro sebe vůbec nic jako kombo nepotřebuje, úplně jí stačí jen aktivní bedna s linkovým vstupem. Pokud se má přidávat ještě několik dalších muzikantů/zpěváků, tak jediný logický přístup je přidat malý mix (moc to nestojí a je ohromný výběr). Ano, slyšel jsem hrát kdeco a ve spoustě podobných komb jsem se i hrabal, protože jsem je opravoval. Obvykle je tam dnes jen jeden laciný šváb jako výkonový zesilovač a s technikou, jaká je třeba v tom ART310-A MK III nemají ani zesilovač ani reproduktory nic společného. Je to rozdíl tak jedné až dvou generací. Nebudu až tak agresivní a intolerantní, abych se tě znova ptal, jakou tedy ty máš zkušenost s jinými aktivními bednami, než jen nástrojovými komby...
H.M.
H.M.
Je vidieť že niesi muzikant, ale technik. Osobne nepoznám muzikanta čo aktívne hráva, že by nemal nejaké kombo. Len tak pre priklad ten marshall čo som spomínal ma aj Peter Cmorik či Lubos Malina (ten ma jeho vacsieho brata) a aktivne ich pouzivaju prave v malych kluboch. Komba su stale velmi popularne a sikovne riesenia presne pre takuto slecnu a nielen pre nu, lebo vacsinou maju este zabudovane aj efekty, takze pekne vsetko v jednej krabicke a uzivatelsky prijemne. Len si vybrat to vhodne.
osobne mi je uplne jedno aky cip je v tej bedni, ja to neriesim. Som muzikant a nie technik, riadim sa usami... Howgh
osobne mi je uplne jedno aky cip je v tej bedni, ja to neriesim. Som muzikant a nie technik, riadim sa usami... Howgh
-
Návštěvník
100 x raději RCF ART310A (nebo něco podobného), než nějaké kombo.
- Zdeněk Prodance
- Uživatel

Ano, jsou to dva světy, ale jen v jednom může debata o technice končit vážně míněným HOWGH od někoho, koho vůbec nezajímá, co v těch krabicích vlastně je, neb má uši (nos, oči, sliznice, prostě cokoli, kde můžou nějaké ty nervové receptory sídlit :-)
Vážně jí chceš doporučovat, aby si ten svůj procesor zapojovala do nějakého komba s knoflíkem reverb a pružinkovým "dozvukem" anebo "kytarovým efektem" ? Podíval ses vůbec, co to je za mašinu ?
H.M.
Vážně jí chceš doporučovat, aby si ten svůj procesor zapojovala do nějakého komba s knoflíkem reverb a pružinkovým "dozvukem" anebo "kytarovým efektem" ? Podíval ses vůbec, co to je za mašinu ?
H.M.
- KarlosSou
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
já tu teda žádnej agresivní tón neslyšel ani nečetl ...
Čtu naopak věcné příspěvky. Každopádně kombo je především pro nástroj. Zde je potřeba ozvučit i zpěv a do budoucna případně rozšířit. S třiceti wattovým kombem jsme na stopce už teď ...
Čtu naopak věcné příspěvky. Každopádně kombo je především pro nástroj. Zde je potřeba ozvučit i zpěv a do budoucna případně rozšířit. S třiceti wattovým kombem jsme na stopce už teď ...
KarlosSou, nechcem zatazovat toto forum rozoberanim ci je tam agresivny ton, alebo nie. No predsa len naposledy zareagujem. Ked niekto napise "Možná by to chtělo si pořádně přečíst zadání..." tak to samo o sebe uz je urazlive, teda agresivne. Koniec koncov to priznal aj sam autor... Ja som si zadanie precital velmi pozorne a myslim, ze aj lepsie pochopil co zadavtel potrebuje, no to je samozrejme moj nazor a nikomu neupieram pravo na iny nazor...No kedze som si cital viacere temy na tomto fore a teda aj jeho prispevkv, tak zistujem, ze takyto ton patri k jeho beznemu sposobu komunikovaniu. Je to moj nazor a len reakcia na tvoj dotaz, tak prosim vazne uz nezatazujme ludi tymito vecami mimo temu.
Teraz teda naozaj k teme: jednduche tvrdenie ze "kombo je predovsetkym pre nástroj" je skreslene. Urcite to plati o kombach pre elektircke gitary ( tie vsak ani nemaju vstup pre zapojenie mikrofonu), no komba pre akusticke gitary su konstruovane uplne inak ( teda vacsinou) a su to skor kompaktne aparaty pre jedneho muzikanta co aj spieva, ba dokonca niektore aj pre viac ako jedneho... Tie lepsie su preto dvojpasmove so stredobasovym aj vyskovym reproduktorom, aby dobre zahrali cely rozsah. Pre mensie priestory dostacujuce a ako som uz spominal "all in one", preto su oblubene (minimalne u muzikantov co ja poznam a za tie roky poznam fakt vela spickovych profikov, s niektorymi mam aj tu cest hravat). Uz sa opakujem, co robim nerad, no ja proti aktivnym bedniam absolutne nic nemam naopak, samozrejme ze aj my ich pouzivame tam, kde si to situacia vyzaduje. Avsak pre tento konkretny pripad, kde sa jedna o zacinajucu hudobnicku, pre ktoru je dolezitym faktorom aj velkost/hmotnost a samozrejme cena respektive pomer cena/vykon som presvedceny, ze niektore z tych aparatov ( pripadne aj ine akusticke kombo) bude pre nu vhodnejsia volba. (poziadavka aby sa na to mohli pripojit viaceri bola len alternativna, ako pan napisal "je to darcek pre nu"!) Mozno ta bedna bude zniet o nieco lepsie, no ten rozdiel bude velmi maly a v tej hospode pri beznej prevadzke a hladine hluku beznym navstevnikom nepostrehnutelny, aj ked to samozrejme zavisi od kvality daneho aparatu, Takze podla mna vyhody znacne prevysuju negativa. Dokonca ked som pocul hrat tie ACUSy tak mi padla sanka a ver tomu, ze za tie roky sa uz len tak pred niecim na prdel neposadim. To sa vyrovna akemukolvek PA, keby som nevidel, ze to fakt hra to "male prditko" tak neuverim, len tomu samozrejme zodpoveda aj cena.
Teraz teda naozaj k teme: jednduche tvrdenie ze "kombo je predovsetkym pre nástroj" je skreslene. Urcite to plati o kombach pre elektircke gitary ( tie vsak ani nemaju vstup pre zapojenie mikrofonu), no komba pre akusticke gitary su konstruovane uplne inak ( teda vacsinou) a su to skor kompaktne aparaty pre jedneho muzikanta co aj spieva, ba dokonca niektore aj pre viac ako jedneho... Tie lepsie su preto dvojpasmove so stredobasovym aj vyskovym reproduktorom, aby dobre zahrali cely rozsah. Pre mensie priestory dostacujuce a ako som uz spominal "all in one", preto su oblubene (minimalne u muzikantov co ja poznam a za tie roky poznam fakt vela spickovych profikov, s niektorymi mam aj tu cest hravat). Uz sa opakujem, co robim nerad, no ja proti aktivnym bedniam absolutne nic nemam naopak, samozrejme ze aj my ich pouzivame tam, kde si to situacia vyzaduje. Avsak pre tento konkretny pripad, kde sa jedna o zacinajucu hudobnicku, pre ktoru je dolezitym faktorom aj velkost/hmotnost a samozrejme cena respektive pomer cena/vykon som presvedceny, ze niektore z tych aparatov ( pripadne aj ine akusticke kombo) bude pre nu vhodnejsia volba. (poziadavka aby sa na to mohli pripojit viaceri bola len alternativna, ako pan napisal "je to darcek pre nu"!) Mozno ta bedna bude zniet o nieco lepsie, no ten rozdiel bude velmi maly a v tej hospode pri beznej prevadzke a hladine hluku beznym navstevnikom nepostrehnutelny, aj ked to samozrejme zavisi od kvality daneho aparatu, Takze podla mna vyhody znacne prevysuju negativa. Dokonca ked som pocul hrat tie ACUSy tak mi padla sanka a ver tomu, ze za tie roky sa uz len tak pred niecim na prdel neposadim. To sa vyrovna akemukolvek PA, keby som nevidel, ze to fakt hra to "male prditko" tak neuverim, len tomu samozrejme zodpoveda aj cena.
-
Návštěvník
Znovu, kombo pro akustické hraní, ať už Marshall AVT, Crate, Epiphone a kdeco je pro zpěv naleštěná bída, výšková sekce je obvykle na úrovni laciného PA třídy omni/skytec, pokud tam rovnou není piezo, nebo něco jako koaxiální reprák do auta s minimální zatížitelností.
Malé PA boxy (EV ZXA1, RCF ART...) mají plnohodnotný, často velmi jakostní driver, a středobas s velkou zatížitelností. Je to opravdu rozdíl 1 až dvou tříd.
Žvásty o arogantním tónu tohle nedokážou žádným způsobem ovlivnit, jsou to tvrdá fakta, ne nějaké "uchometrie dojmologie".
Malé PA boxy (EV ZXA1, RCF ART...) mají plnohodnotný, často velmi jakostní driver, a středobas s velkou zatížitelností. Je to opravdu rozdíl 1 až dvou tříd.
Žvásty o arogantním tónu tohle nedokážou žádným způsobem ovlivnit, jsou to tvrdá fakta, ne nějaké "uchometrie dojmologie".
Forgi: Neraz som počul hrať Marshall AS100D a faktom je, že to hrá dosť. Ale zvukovo to naozaj vyhovuje viac gitare, ako spevu. Každá slušná aktívka zahrá lepšie, ako akustické kombo.
Okrem toho je pri kombách väčšinou problém ich rozumne umiestniť - chýba hniezdo na statív, takže dostať ho nad hlavy, hoc aj sediacich ľudí, nie je vždy možné.
Akustické kombo postavené na stoličke v kúte krčmy môže narobiť dosť hluku, ale na kvaltné ozvučenie malej kapely to fakt nie je.
Fender Passport by som tiež neodporúčal. je to riešenie all-in-one, na svoju veľkosť to hrá relatívne dosť a aj slušne, ale na prenášanie je to dosť nespratné a vôbec nie ľahké.
Mackie Thump 15 je za tie peniaze slušná bedňa, ale zvukovo sa to na RCF ART alebo EV ZLX ani zďaleka nechytá.
Pre začiatok by som odporúčal radšej jednu lepšiu aktívku na stojane - RCF ART, EV ZLX, EV ZXA1. Časom sa dá v prípade potreby dokúpiť druhá bedňa, mix, prípadne ďalšie komponenty.
Okrem toho je pri kombách väčšinou problém ich rozumne umiestniť - chýba hniezdo na statív, takže dostať ho nad hlavy, hoc aj sediacich ľudí, nie je vždy možné.
Akustické kombo postavené na stoličke v kúte krčmy môže narobiť dosť hluku, ale na kvaltné ozvučenie malej kapely to fakt nie je.
Fender Passport by som tiež neodporúčal. je to riešenie all-in-one, na svoju veľkosť to hrá relatívne dosť a aj slušne, ale na prenášanie je to dosť nespratné a vôbec nie ľahké.
Mackie Thump 15 je za tie peniaze slušná bedňa, ale zvukovo sa to na RCF ART alebo EV ZLX ani zďaleka nechytá.
Pre začiatok by som odporúčal radšej jednu lepšiu aktívku na stojane - RCF ART, EV ZLX, EV ZXA1. Časom sa dá v prípade potreby dokúpiť druhá bedňa, mix, prípadne ďalšie komponenty.