Jak nazvučit dudy
-
- Reklama
Jak nazvučit dudy
Zdarec lidi o víkendu jedu zvučit nějakou (jakoby středověkou) kapelku kde mají dudy. Nikdy jsem se s tímto nástrojem ještě nesetkal. Máte někdo nějaké tipy a triky ???
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
- Pavel Sedlák
- Uživatel

Re: Jak nazvučit dudy
Jestli budou pěkný, tak se s nima pomazli 
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Dudy, to je tak protivnej a hnusnej zvuk, že proleze úplně všude. To spodní "konstantní" hučení zní jak vada v aparátě. Nijak extra bych je nezvučil, před dotyčného hráče mikrofon ve vzdálenosti do 1m a o něco níž než obvyklá "zpěvová" výška, aby pobral dudy i jeho případný zpěv. A na pódiu samozřejmě žádné monitory, ve středověku přece nic takového taky neměli 
přesněAleš píše: To spodní "konstantní" hučení zní jak vada v aparátě.
Zvukař bez www stránek
-
Paja
Abych pridal svou troskou do mlyna... obcas jezdim s jednou jakoby"stredovekou" kapelou...
Prusvih je ze pokud je to replika stredovekych dud,tak akustickej vykon nastroje je veskerej zadnej,takze je potreba zvucit a kroutit a vytahnout z tama to co je tolik protivny... ta kapela se kterou jezdim,maji dudy takovy,ze je lidskej hlas prezpiva.. nicmene maji to vyreseny nejakyma krabickama,predzesilovacama a vlastnima mikrofonkama...nic moc,ale relativne to hraje.... Mazec nastava,pokud hraji na slunku a slunko zajde,nebo se ochladi... je to kuze a drevo a hlasitost jde tak o 2/3 dolu... hrnes to navrch,ale to uz byvana hranici vazby...
takze pokud je dobry a stabilni pocasi a kapela vi jak to zvucit,poradi,popripade si to snima svepomoci,mas da se rict vyhrano,teda krom tech frekvenci,co az boli v uchu
naopak skotsky dudy,delal jsem jednu punkovou kapelu co mela svoji muziku postavenou na dudech,to bylo neco.... chtel tam dat SM 57,po prvni pisnicce byla klika dole a neslo se toho zabavit.... neskutecne silny protivny... bylo to v klubu,takze jsem nemohl jit s hlasitosi tak abych to prerval... ta kapelaq mela 4 zpevy,takzte to lezlo opravdu vsude... otazka je jestli sefovat ty zpevy aby do toho nelezly ty protivny dudy,celkove to tim pro usi zprijemnit,ale na ukor srozumitelnosti... ikdyz u toho punku to moc zpevy nebyly.... spis rytmicky porvavani do mikraku...
Jak pise ales,ono se kapele blbe vysvetluje,ze ty dudy do monitoru ne,kdyz to maji na nich postaveny... a jeste kdyz mu reknes ze ty jkeho dudy hraji protivne...
ja s tema stredvekama jezdim uz nejakou dobu,takze si k nim lecos dovolim,ale nedokazu si predstavit jak by skakali,rict jim nekdo ze monitor ee
Prusvih je ze pokud je to replika stredovekych dud,tak akustickej vykon nastroje je veskerej zadnej,takze je potreba zvucit a kroutit a vytahnout z tama to co je tolik protivny... ta kapela se kterou jezdim,maji dudy takovy,ze je lidskej hlas prezpiva.. nicmene maji to vyreseny nejakyma krabickama,predzesilovacama a vlastnima mikrofonkama...nic moc,ale relativne to hraje.... Mazec nastava,pokud hraji na slunku a slunko zajde,nebo se ochladi... je to kuze a drevo a hlasitost jde tak o 2/3 dolu... hrnes to navrch,ale to uz byvana hranici vazby...
takze pokud je dobry a stabilni pocasi a kapela vi jak to zvucit,poradi,popripade si to snima svepomoci,mas da se rict vyhrano,teda krom tech frekvenci,co az boli v uchu
naopak skotsky dudy,delal jsem jednu punkovou kapelu co mela svoji muziku postavenou na dudech,to bylo neco.... chtel tam dat SM 57,po prvni pisnicce byla klika dole a neslo se toho zabavit.... neskutecne silny protivny... bylo to v klubu,takze jsem nemohl jit s hlasitosi tak abych to prerval... ta kapelaq mela 4 zpevy,takzte to lezlo opravdu vsude... otazka je jestli sefovat ty zpevy aby do toho nelezly ty protivny dudy,celkove to tim pro usi zprijemnit,ale na ukor srozumitelnosti... ikdyz u toho punku to moc zpevy nebyly.... spis rytmicky porvavani do mikraku...
Jak pise ales,ono se kapele blbe vysvetluje,ze ty dudy do monitoru ne,kdyz to maji na nich postaveny... a jeste kdyz mu reknes ze ty jkeho dudy hraji protivne...
ja s tema stredvekama jezdim uz nejakou dobu,takze si k nim lecos dovolim,ale nedokazu si predstavit jak by skakali,rict jim nekdo ze monitor ee
Tak díky za rady, už dlouho jsem se takhle nenachechtal. Uvidim no, asi to opravdu vyřeším 57 na stativ před dudy a bude to, jinak by to měla býti nějaká keltská muzika, takže ještě tam budou nějaký kytarky a tak.
- pavel_Guitar
- Nováček fóra

- Kontaktovat uživatele:
Na mandolínky a kytary jsem léta používal AKG 401 a 402, dokonce i v Plzeňském rozhlase (1998) odložily svoji výbavu a všechno jsem točilo na toto.
Jakýpak je to potom středověk, s klipsnama? Pěkně hrát nasucho a pódium nasvítit loučema!
Jinak já mívám s dudama tu čest jako součást folklórních souborů, většinou v rámci jedné větší masopustní taškařice, co se u nás konává. A vždycky je lepší, když je dudista někde bokem a neruší tím svým hučením, melodickou linku už zpravidla nějaký ten nejbližší mikrofon sejme dostatečně. Folkloristi naštěstí většinou na nějakém svém snímání nebazírují.
Jinak já mívám s dudama tu čest jako součást folklórních souborů, většinou v rámci jedné větší masopustní taškařice, co se u nás konává. A vždycky je lepší, když je dudista někde bokem a neruší tím svým hučením, melodickou linku už zpravidla nějaký ten nejbližší mikrofon sejme dostatečně. Folkloristi naštěstí většinou na nějakém svém snímání nebazírují.
# posílám pár informací pro zvukaře:
# 2 krát velký buben 2 mikrofony
# 2 krát tom tom + cow bell
# + činely 1-2 mikr.
# 1 djembe 1 mikr.
# 2 zpěvy 2 mikr.
# 1 el.ak.kytara 1 linka
# 2 krát dudy-4 krát vlastní
# bezdrátový systém 4 krát linka
#
# Odposlech cca 4 monitory,2 nez.cesty.
Tohle mi před chvílí poslal pořadatel jako rider
# 2 krát velký buben 2 mikrofony
# 2 krát tom tom + cow bell
# + činely 1-2 mikr.
# 1 djembe 1 mikr.
# 2 zpěvy 2 mikr.
# 1 el.ak.kytara 1 linka
# bezdrátový systém 4 krát linka
#
# Odposlech cca 4 monitory,2 nez.cesty.
Tohle mi před chvílí poslal pořadatel jako rider
No tak v tom případě máš dudy bez starostí. Signály rušících generátorů dostaneš linkou 
- safa
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
... ;-D , manzelka, co mi cte pres rameno, spadla smichy pod stultony.rs píše: ...
...
Šáfa ::::::
Soundman.cz ,
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola,
FADER.cz
audiopro s.r.o.,
Zvukařská škola, - noxus
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
Krásna 2zmyselná špecifikácia nástroja# 2 krát dudy-4 krát vlastní
- Jose1
- Uživatel

- Kontaktovat uživatele:
No já dělal dudy jednou, irská lidová tvorba. Můžu říct, že takovej rambajs na sále jsem neslyšel. Tak jsem si to změřil, pro zajímavost a ten nástroj v pohodě udělal na sále kolem 100dB sám od sebe. Takže s nějakým nazvučením jsem si nedělal starosti.
Jinak zvuk leze zezadu a zepředu, takže zřejmě dva mikro.
Jinak zvuk leze zezadu a zepředu, takže zřejmě dva mikro.