Jak nazvučit dudy

Otázky a odpovědi z LIVE PRAXE - co, jak a proč dělat atd. (otázky na techniku směřujte do sekce Zvuková technika)
Odpovědět
  • Reklama
  • dLive masterclass PRAHA with Dylan Mitrovich
tony.rs
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Jak nazvučit dudy

Příspěvek od tony.rs »

Zdarec lidi o víkendu jedu zvučit nějakou (jakoby středověkou) kapelku kde mají dudy. Nikdy jsem se s tímto nástrojem ještě nesetkal. Máte někdo nějaké tipy a triky ???
http://www.rsound.cz ...zvuk pro vaši akci
Pavel Sedlák
Uživatel
Uživatel

Re: Jak nazvučit dudy

Příspěvek od Pavel Sedlák »

Jestli budou pěkný, tak se s nima pomazli :oops:
Nemám strach z lopaty, mám strach ze srpu a kladiva
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

Dudy, to je tak protivnej a hnusnej zvuk, že proleze úplně všude. To spodní "konstantní" hučení zní jak vada v aparátě. Nijak extra bych je nezvučil, před dotyčného hráče mikrofon ve vzdálenosti do 1m a o něco níž než obvyklá "zpěvová" výška, aby pobral dudy i jeho případný zpěv. A na pódiu samozřejmě žádné monitory, ve středověku přece nic takového taky neměli ;-)
J.J.
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od J.J. »

Aleš píše: To spodní "konstantní" hučení zní jak vada v aparátě.
přesně :wink: - jeden místní "středověký" dudista to má navíc vyřešené klipsnama (jak na dechy) - pak to díky té konstatní vzdálenosti zní úplně jak generátor.
Zvukař bez www stránek
Paja

Příspěvek od Paja »

Abych pridal svou troskou do mlyna... obcas jezdim s jednou jakoby"stredovekou" kapelou...
Prusvih je ze pokud je to replika stredovekych dud,tak akustickej vykon nastroje je veskerej zadnej,takze je potreba zvucit a kroutit a vytahnout z tama to co je tolik protivny... ta kapela se kterou jezdim,maji dudy takovy,ze je lidskej hlas prezpiva.. nicmene maji to vyreseny nejakyma krabickama,predzesilovacama a vlastnima mikrofonkama...nic moc,ale relativne to hraje.... Mazec nastava,pokud hraji na slunku a slunko zajde,nebo se ochladi... je to kuze a drevo a hlasitost jde tak o 2/3 dolu... hrnes to navrch,ale to uz byvana hranici vazby...
takze pokud je dobry a stabilni pocasi a kapela vi jak to zvucit,poradi,popripade si to snima svepomoci,mas da se rict vyhrano,teda krom tech frekvenci,co az boli v uchu :)
naopak skotsky dudy,delal jsem jednu punkovou kapelu co mela svoji muziku postavenou na dudech,to bylo neco.... chtel tam dat SM 57,po prvni pisnicce byla klika dole a neslo se toho zabavit.... neskutecne silny protivny... bylo to v klubu,takze jsem nemohl jit s hlasitosi tak abych to prerval... ta kapelaq mela 4 zpevy,takzte to lezlo opravdu vsude... otazka je jestli sefovat ty zpevy aby do toho nelezly ty protivny dudy,celkove to tim pro usi zprijemnit,ale na ukor srozumitelnosti... ikdyz u toho punku to moc zpevy nebyly.... spis rytmicky porvavani do mikraku...
Jak pise ales,ono se kapele blbe vysvetluje,ze ty dudy do monitoru ne,kdyz to maji na nich postaveny... a jeste kdyz mu reknes ze ty jkeho dudy hraji protivne... :)
ja s tema stredvekama jezdim uz nejakou dobu,takze si k nim lecos dovolim,ale nedokazu si predstavit jak by skakali,rict jim nekdo ze monitor ee :)
tony.rs
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tony.rs »

Tak díky za rady, už dlouho jsem se takhle nenachechtal. Uvidim no, asi to opravdu vyřeším 57 na stativ před dudy a bude to, jinak by to měla býti nějaká keltská muzika, takže ještě tam budou nějaký kytarky a tak.
pavel_Guitar
Nováček fóra
Nováček fóra
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od pavel_Guitar »

Na mandolínky a kytary jsem léta používal AKG 401 a 402, dokonce i v Plzeňském rozhlase (1998) odložily svoji výbavu a všechno jsem točilo na toto.
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

Jakýpak je to potom středověk, s klipsnama? Pěkně hrát nasucho a pódium nasvítit loučema! :-D
Jinak já mívám s dudama tu čest jako součást folklórních souborů, většinou v rámci jedné větší masopustní taškařice, co se u nás konává. A vždycky je lepší, když je dudista někde bokem a neruší tím svým hučením, melodickou linku už zpravidla nějaký ten nejbližší mikrofon sejme dostatečně. Folkloristi naštěstí většinou na nějakém svém snímání nebazírují.
tony.rs
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tony.rs »

# posílám pár informací pro zvukaře:
# 2 krát velký buben 2 mikrofony
# 2 krát tom tom + cow bell
# + činely 1-2 mikr.
# 1 djembe 1 mikr.
# 2 zpěvy 2 mikr.
# 1 el.ak.kytara 1 linka
# 2 krát dudy-4 krát vlastní
# bezdrátový systém 4 krát linka
#
# Odposlech cca 4 monitory,2 nez.cesty.

Tohle mi před chvílí poslal pořadatel jako rider
Aleš
Uživatel
Uživatel

Příspěvek od Aleš »

No tak v tom případě máš dudy bez starostí. Signály rušících generátorů dostaneš linkou :-)
safa
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od safa »

tony.rs píše: ...
...
... ;-D , manzelka, co mi cte pres rameno, spadla smichy pod stul ;-)
noxus
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od noxus »

Krásna 2zmyselná špecifikácia nástroja =D> =D>
tony.rs
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od tony.rs »

Tyjo tak tohle mě fakt nenapadlo =D> =D> :lol: :lol: :lol:
Jose1
Uživatel
Uživatel
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Jose1 »

No já dělal dudy jednou, irská lidová tvorba. Můžu říct, že takovej rambajs na sále jsem neslyšel. Tak jsem si to změřil, pro zajímavost a ten nástroj v pohodě udělal na sále kolem 100dB sám od sebe. Takže s nějakým nazvučením jsem si nedělal starosti. :D
Jinak zvuk leze zezadu a zepředu, takže zřejmě dva mikro.
Odpovědět

Zpět na „Zvučíme live a věci okolo“